מחר (ב') ימלאו מאה ימים להשבעת ממשלת האחדות. ממשלה זו לא זכתה למאה ימי חסד, כשהוקמה רגע לפני פרוץ הגל השני של הקורונה ובעיצומו של מיתון כלכלי מהקשים בתולדות ישראל. יחד עם המשבר הפוליטי המובנה בתוך הממשלה המפולגת, והעובדה שתקציב המדינה האחרון הועבר לפני שנתיים וחצי, אין פלא שמשרד האוצר הפך לאחד המוקדים המתוחים והחשובים במדינה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במשרד האוצר עסקו בחודשים האחרונים בעיקר בהשלכות הקורונה, כלומר כיבוי שריפות, ופחות בקידום פרויקטים חדשים. מצד אחד, זה אך טבעי לאור הנסיבות. מצד שני, כלכלנים רבים מסבירים שאחד האמצעים המרכזיים להוצאת המשק מהמיתון הוא השקעה בפרויקטים ציבוריים, שמניעים את גלגלי המשק. הפרויקט הגדול ביותר שעומד כיום על הפרק הוא הקמת מערכת המטרו בגוש דן, שתכנונה החל לפני עידן הקורונה ועלותה נאמדת בכ-150 מיליארד שקל.
התוצר הלאומי הגולמי (תמ"ג) צנח בקצב שנתי של 28.7% ברבעון השני של שנת 2020, בשל המכה שהנחיתה הקורונה על המשק. עלות התמודדות הממשלה עם המשבר בשנת 2020 לבדה מסתכמת ביותר מ-80 מיליארד שקל. ההתמודדות כוללת כספים למערכת הבריאות, סיוע לעסקים, דמי אבטלה מורחבים, מענקים אישיים לכל אזרח ועוד. חלק גדול מכספים אלה הועברו בשיטת ה"קופסאות" – מעין דרך עוקפת תקציב שמאפשרת לממשלה להוציא סכומי עתק מבלי למצוא להם מקור תקציבי. הכסף יגיע בסופו של דבר מהלוואות שהמדינה לוקחת ואת הריבית עליהם נשלם עוד שנים ארוכות. במקביל בנק ישראל קונה אג"ח מהמדינה, פעולה השקולה להדפסת שטרות כסף.
מאז שכוננה הממשלה הנוכחית, אנשי האוצר ישבו שעות ארוכות בדיונים על תקציב המדינה. תחילה הם נערכו לתקציב דו-שנתי, בהתאם להסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן. לאחר מכן הם התאימו את התוכניות לאפשרות של תקציב חד-שנתי, בהתאם לעמדת ראש הממשלה. אלא שהחודשים חלפו ואף תקציב עדיין לא עבר, וגם לא יעבור במועד הסופי שנקבע, שהוא מחר. בשעה זו מתנהל דיון בוועדת הכספים של הכנסת בהצעת החוק לדחיית המועד להעברת תקציב במאה ימים נוספים.
סכסוכים ונזיפות פומביות
במהלך העשור שכיהן כשר תחבורה, ישראל כ"ץ התעמת לא פעם עם אנשי האוצר והצליח להוציא מהם עשרות מיליארדי שקלים עבור פרויקטים שרצה לקדם. אלא שגם כעת, בזמן שהוא השר הממונה על אוצר המדינה, ממשיך כ"ץ להתכתש עם פקידי אוצר שמביעים את עמדתם נגד מדיניות הממשלה לטיפול במשק.
אפשר לכתוב טלנובלה שלמה על מה שמתרחש במשרד האוצר בממשלה ה-35. כ"ץ הסתכסך עם ראש אגף תקציבים, שאול מרידור, שהתנגד לתוכנית המענקים לאזרחים אותה הציג כ"ץ יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. מנכ"לית האוצר, קרן טרנר, יצאה להגנתו של מרידור, ובתגובה נזף בה כ"ץ באופן אישי וכן בהודעה ששלח לתקשורת דרך דוברות המשרד. במקביל, החשב הכללי, רוני חזקיהו, מודיע לשר על התפטרותו, אחרי שתקופה ארוכה נאלץ לנהל את הוצאות המדינה ללא תקציב מסודר ואל מול הגירעון ההולך ותופח.