במקום לעבוד – הישראלים מתנדבים: סקר חדש שמתפרסם היום (שישי) מציג נתון מפתיע על עיסוקיהם של אלו שנפלטו למעגל האבטלה בעקבות משבר הקורונה. לפי הסקר שערכה "הרשת להתנדבות ישראלית" מיסודם של הג'וינט והממשלה, כ-25% הפכו להיות מתנדבים. לשם השוואה, אחוז המתנדבים באוכלוסייה הכללית הוא נמוך יותר ועומד על 20.3% בלבד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הסקר, שנערך ע"י מכון "גיאוקרטוגרפיה" עבור "הרשת הישראלית להתנדבות", בחר את הרגלי ההתנדבות של הישראלים, מה סגנון ההתנדבות המועדף עליהם ומה החסמים שעומדים בפני אלה שמחפשים מקום להתנדב. מהנתונים שנאספו, באמצעות שאלון אינטרנטי, עולה כי 65% מהמובטלים מעוניינים להתנדב, אך נמנעים מסיבות שונות. 35% חוששים להידבק בקורונה, 25% עסוקים בלטפל בילדים שגם כן נמצאים בבית בימים אלה, 14% טרודים מהמצב הכלכלי, 11% אינם יודעים היכן הם יכולים להתנדב ורק 2.7% לא מתנדבים מכיוון שחושבים שזה תפקידה של המדינה לדאוג לצרכי האזרח.
נתון מעניין שכדאי לשים אליו לב הוא שלמרות הגבלות משרד הבריאות והריחוק הפיזי הנדרש בין אנשים, מה שמונע מלהתנדב במקומות כמו בתי חולים - אחוז המתנדבים בישראל לא השתנה ועומד על 20.3%. ב"רשת להתנדבות ישראלית" טוענים כי הדבר מלמד על תחלופה במתנדבים - כך שאנשים רבים שלא התנדבו עד כה, הצטרפו למעגל ההתנדבות בשעת חירום.
עוד מנסים להסביר ב"רשת להתנדבות ישראלית" את העלייה באחוז המתנדבים מקרב המובטלים (25%) – והם מונים שלוש סיבות אפשריות: רצון של אנשים להמשיך להרגיש משמעותי וייצרני, שעות הפנאי המרובות שיש למובטלים וכן התקווה שלהם שבאמצעות אותה התנדבות הם יוכלו ליצור קשרים עסקיים שיחזירו אותם למעגל התעסוקה.
כמו לפני משבר הקורונה, מהסקר עולה כי גם הפעם הדתיים והחרדים מתנדבים יותר מחילונים, וגברים יותר מנשים. 37% מתנדבים בפעילות פנים אל פנים או פיזי (אריזת מזון, חלוקת מזון ותרופות, חקלאות וכדו'), 36% מתנדבים באמצעות הטלפון (למשל שיחות תמיכה באזרחים ותיקים), ו-27% מתנדבים באמצעים דיגיטליים (כמו העברת סדנאות מקוונות). מדובר בנתון מעניין, מכיוון שבמצב שבשגרה רק 6% מתנדבים באמצעות הטלפון או האינטרנט – כך ששגרת הקורונה שינתה את מפת ההתנדבות בישראל.
המחקר נערך במסגרת סקר אינטרנטי ייעודי בקרב 534 גברים ונשים, בגילאי 18 ומעלה, גולשי אינטרנט, המהווים מדגם ארצי ומייצג של אוכלוסייה זו במדינת ישראל מהמגזר היהודי והערבי. במהלך השבוע האחרון של חודש מרץ 2020.