את טל דבש, הבעלים של דוכן חנות "נקניקייה שכזו", פגשנו לפני כשבועיים. לפני פרוץ משבר הקורונה הוא שרד בקושי, ולכן עם הטלת הסגר והירידה בפעילות – זו הייתה מכה קשה במיוחד והוא החליט לסגור ולמכור את העסק. טל ניסה לעשות הכול כדי לא לפשוט את הרגל, אבל היום הזה הגיע.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי נתוני סקר של רשות האכיפה והגבייה, הגורמים המרכזיים שלא מאפשרים לאדם לצאת ממעגל החובות הם: מצב בריאותי (32%), חוסר תעסוקה (20%), משבר אישי או משפחתי (20%) וכן התנהלות כלכלית שגויה (16%). משבר כמו משבר הקורונה מחריף את כל המעכבים הללו. "זה חלום שהתפוצץ", סיפר טל.
"בחודש-חודשיים הקרובים יהיו עוד הרבה מקרים כאלה", סיפר עו"ד ליאור עזרא שמתמחה בהוצאה לפועל ופשיטות רגל. "לאנשים לוקח זמן לחזור לשגרה והם חוששים שלא יחזיקו מעמד".
הליך פשיטת רגל, "חדלות פירעון" במינוח המקצועי, הוא הליך מורכב שלא פשוט לצאת ממנו. עדיין לא התפרסמו נתונים רשמיים על מספר בעלי העסקים שאכן פשטו את הרגל בתקופת הקורונה, אבל מחקר חדש של הרשות לאכיפה וגבייה מגלה כי ההשפעה המהותית ביותר של הליכי ההוצאה לפועל, מעבר למשבר הכלכלי על החייבים, היא ההשפעה הנפשית הקשה.
בינתיים טל מתפרנס ממשמרות כשליח בוולט וצפוי לחזור לעבודתו הקודמת כנהג משאית. הוא מתכנן לחכות בסבלנות כדי לסיים את ההליך, כדי שבסופו, אולי, יצליח להשתקם כלכלית. "סיפרתי על המצב לבן של אשתי, הוא אמר לי בוא נמכור את הסוני פלייסטיישן", אמר טל.