22 נוסעים, כולם חברים קרובים ובני משפחה של שמשון בורגאוקר מירוחם, מתייצבים נרגשים בנתב"ג לטיול של 28 לילות ברחבי הודו. הם מריצים בדיחות, שותים קפה במחיר מופקע לכל נפש, נזכרים ברגע האחרון להפעיל חבילת חו"ל בסלולר. בנוהל.

עבור רוב חברי הקבוצה זה עומד להיות ביקור ראשון בתת-היבשת, אבל הם רגועים. כל אחד מהם שילם כ-2,000 דולר על הטיול שארגן עבורם בורגאוקר, והוא מצדו עשה את כל הסידורים הנדרשים מול סוכנת נסיעות שהוא סומך עליה בעיניים עצומות. לנוסעים נשאר רק לארוז מזוודות. "זה היה אמור להיות טיול מהחלומות, תכננתי הכול לפרטי פרטים", אומר בורגאוקר השבוע.

בשעה שבע בבוקר מתקדמת הקבוצה אל דלפקי חברת "אל על" ומוסרת את הכבודה, את כרטיסי הטיסה המודפסים ואת הוויזות. דיילת קרקע בודקת את המסמכים, מחייכת, ואז מרצינה.

סילבי בוזגלו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולמת)
פשיטת הרגל מגינה מפני הנושים. בוזגלו | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולמת

"הבדיקה של הוויזות ושל הכרטיסים נמשכה אולי חצי דקה", מספרת מוריה וסקר, נוסעת בקבוצה, "ואז זה נחת עלינו. היא הודיעה ש-20 מכרטיסי הטיסה מזויפים ו-14 מהוויזות להודו מזויפות. בעצם רק שני כרטיסים ושמונה ויזות היו תקינים".

מה חשבתם שקרה?
"היינו בהלם, אנשים כמעט חטפו התקף לב. חלק בכו. תבין, פחות משלוש שעות עד הטיסה להודו ואנחנו בלי כרטיסים או ויזות. חשבנו שזאת בטח טעות, אבל בדקו לנו את המסמכים שוב ושוב במחשבים של אל על".

בורגאוקר מתקשר בבהילות לסוכנת הנסיעות, סילבי בוזגלו מדימונה. הוא הרי מכיר אותה שנים, טס באמצעותה כמה וכמה פעמים. היא בטוח תדע מה קרה. "לרגע לא האמנתי שמדובר בהונאה", הוא אומר. "חשבתי שזאת אי הבנה, אולי אפילו מתיחה. בחיים לא דמיינתי שסילבי תעקוץ אותנו".

האחים אביסרור עוכבו שלושה ימים במתקן מעצר בשדה התעופה בקזבלנקה בחשד שהוויזות שבידיהם מזויפות. "היינו בתת-תנאים, זרוקים על הרצפה. כולי רועד כשאני נזכר בזה", אומר אהרון אביסרור

מה היה בשיחה ביניכם?
"היא טענה שמבחינתה כרטיסי הטיסה בסדר, שהוויזות תקפות, שהיא לא זייפה שום דבר. אבל ככל ששאלתי עוד ועוד שאלות, לא היו לה תשובות. עד למועד הטיסה כבר הבנתי שעקצו אותי ואת חברי הקבוצה. תבין, נתתי לסילבי 19 אלף דולר במזומן, וזה לא כולל אלפי דולרים ששילמתי מראש על טיסות פנימיות וביקור באתרים בהודו".

"מה שקרה לנו בשדה התעופה היה חלום בלהות", אומרת וסקר, שהכירה גם היא את בוזגלו מטיסות קודמות ומעולם לא נתקלה בבעיות מצדה. "עברו מאז יותר משלוש שנים, וזה עדיין רודף אותי. מה שעשו לנו זה פשע חמור. הסוכנת גם לקחה לנו את הכסף, גם לא טרחה עד היום להתנצל, גם לא קיבלנו ממנה פיצוי - והגרוע מכל, מיד אחר כך היא הכריזה על פשיטת רגל ונשארנו קירחים מכל הכיוונים".

דרשתי הסברים, היא ישבה מול המחשב והקלידה

באותו בוקר של דצמבר 2016 חזרו חברי הקבוצה של בורגאוקר הביתה לדימונה או לירוחם, תכננו מחדש את החודש הקרוב וענו על שאלות של חברים וקרובים מופתעים. בד בבד החלו אחדים מהם, בראשם בורגאוקר עצמו, לבדוק לעומק את ההתנהלות של סילבי בוזגלו. "ככל שהתמונה התבהרה, הבנו שאנחנו לא היחידים. עוד ועוד אנשים הגיעו לסוכנות הנסיעות של סילבי והתלוננו שלא קיבלו כרטיסי טיסה או חויבו בלי הסבר בסכומים של אלפי שקלים", אומר בורגאוקר, שבית משפט השלום בדימונה חייב את בוזגלו כבר בשנת 2017 לפצות אותו ב-63 אלף שקלים – כסף שלא קיבל עד היום. "לא האמנתי שהיא עשתה דברים כאלה, אני מרגיש כמו אחד שחטף נוקאאוט ממתאגרף. איפה המצפון של סילבי? יש לה בכלל?".

ילנה ארשנוב (צילום: עופר חן)
גם היא מדימונה, גם היא נחשדה במכירת כרטיסי טיסה מזויפים. ילנה ארושנוב | צילום: עופר חן

כבר לפני כשלוש שנים, לאחר הפניות הראשונות מטעם הקבוצה של בורגאוקר, הצטברו עשרות תלונות נגד בוזגלו ביחידת ההונאה שבמשטרת המחוז הדרומי. החקירה נגדה, שהסתיימה רק לפני מספר חודשים, חשפה הונאות לכאורה של בוזגלו – בתחילה כבעלת עסק, מאוחר יותר כשכירה של חברת נסיעות גדולה - בסכומים שמצטברים לכ-200 אלף שקלים.

על פי החשד, בוזגלו פיתחה שיטה: כרטיס אשראי של נוסע אחד שימש אותה להזמנת חבילה עבור נוסע אחר ששילם במזומן. את המזומנים לקחה לעצמה, ואת ההזמנה ביצעה באמצעות האשראי של הלקוח השני

מני (שם בדוי), שהזמין חבילת נופש לסינגפור, תאילנד והודו, גילה על פי החשד שבוזגלו השתמשה בכרטיס האשראי שלו כדי להזמין בית מלון ללקוח אחר שטס בכלל לאודסה, אוקראינה. "הצצתי בחיוב כרטיס האשראי וגיליתי חריגה של אלפי שקלים", סיפר במשטרה. לשאלת חוקר ביחידת ההונאה השיבה בוזגלו שהשתמשה בכרטיס האשראי של מני כי הלקוח שהזמין את חדר המלון באודסה, שלום (שם בדוי), ביקש לשלם את מחצית הסכום במזומן. "אני לא יכולה לשלם עבור בית המלון חצי באשראי וחצי במזומן", אמרה. "למלון אני צריכה לתת כרטיס אחד. בדרך כלל אני נותנת את שלי".

רפאל (מימין) ואהרון אביסרור (צילום:  באדיבות המצולמים)
עדיין בטראומה. רפאל (מימין) ואהרון אביסרור | צילום: באדיבות המצולמים

חוקר: "למה מני צריך לשלם על שלום שבכלל לא מכיר אותו? הוא אישר לך  להשתמש בכרטיס האשראי שלו?".

בוזגלו: "מני לא נתן לי אישור [...] פשוט הכנסתי את המזומן של שלום להזמנה שלו".

שלום, הלקוח ששילם לבוגזלו עבור הטיסה לאודסה, הוזמן גם הוא לתשאול במשטרה, שם ניסו להבין מדוע הטיול שלו מומן על חשבון כרטיס אשראי של אדם אחר. "אני לא מבין איך ההזמנה שלי שולמה בכרטיס של אדם אחר ללא ידעתי וללא הסכמתי", אמר שלום לחוקרים כשהציגו בפניו את פלטי כרטיס האשראי של מני. "אני בשוק ממה שראיתי".

גם ג', שהזמין חבילת נופש לאנגליה, גילה שחויב על חדרי מלון של נוסעים אחרים. "הגעתי למשרד של סילבי, דרשתי הסברים, והיא ישבה מול המחשב והקלידה, לא התייחסה אליי בכלל", הוא מספר. "היא לא התנצלה, לא אמרה כלום. ישבה שם ושתקה".

על פי החשד, המקרים של מני ו-ג' היו חלק משיטה שפיתחה בוזגלו: כרטיס אשראי של נוסע אחד שימש אותה להזמנת חבילה עבור נוסע אחר שביקש לשלם בכסף מזומן. את המזומנים לקחה לעצמה, ואת ההזמנה ביצעה באמצעות האשראי של לקוח שני. הדברים נחשפו כשלקוחות גילו שכרטיסי האשראי שלהם חויבו בסכומים גבוהים באלפי שקלים מאלו שסוכמו מולה.

חני סובול, לשעבר מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות: "חייבים לחוקק חוק שסוכן יהיה בעל תעודת מורשה. זה עסק פרוץ, לא פלא שיום בהיר אחד הלקוחות מגלים שהלך הכסף והלכו כרטיסים"

בוזגלו נחקרה לראשונה במשטרה בשנת 2017. בחקירה התחייבה להחזיר את הכסף ללקוחות שרומו, אבל ככל הידוע, רובם לא קיבלו עד כה את כספם. חלקם הגישו נגדה תביעות לבתי המשפט, אבל גם הם לא קיבלו את הכסף: הסטטוס של בוזגלו כפושטת רגל מגן עליה מפני נושיה.

בלי אוכל ושתייה, כמו אחרוני העבריינים

בוזגלו (47) היא דמות מוכרת בדימונה. לאחר שצברה ותק כשכירה בחברת נסיעות, פתחה לפני כארבע שנים במרכז המסחרי בעיר סוכנות נסיעות משלה בשם Silvi Go. היא הציעה מחירים אטרקטיביים, היה לה רקורד מוצלח ורבים מתושבי הדרום הזמינו מהסוכנות חבילות נופש. לרגע נראה שבוזגלו מצאה נוסחה להפעלת עסק קטן ומצליח דווקא לאחר שהאינטרנט הרג את סוכן הנסיעות, אבל אז היא החלה להסתבך.

מסמך (צילום: צילום מסמך)
חתמה, אבל לא החזירה את הכסף. ההסכם בין בוזגלו למעסיקיה | צילום: צילום מסמך

אחד המקרים החמורים שהתגלו בחקירתה של בוזגלו הוא של שני אחים מדימונה שטסו לשלושה שבועות של טיול שורשים במרוקו. הם שילמו לבוזגלו תמורת כרטיסי טיסה והנפקת ויזות כניסה למדינה, אבל כשנחתו בשדה התעופה בקזבלנקה סירבו רשויות ההגירה לתת להם להיכנס למדינה בנימוק שהוויזות שבידיהם אינן תקינות וכנראה מזויפות.

האחים אביסרור - אהרון, כבאי במקצועו, ורפאל, פנסיונר - עוכבו במשך שלושה ימים במתקן מעצר בשטח שדה התעופה. "היינו תחת השגחה של שוטרים, בלי אוכל ושתייה, כמו אחרוני העבריינים", סיפר אהרון אביסרור בעדותו ביחידת ההונאה. "אחרי שלושה ימים הודיעו לנו השלטונות במרוקו שאנחנו מוחזרים לארץ, הושיבו אותנו בסוף המטוס בליווי שוטר. את הדרכונים החזירו לנו רק כשנחתנו בארץ. לי ולאחי נגרם עוול כבד מאוד, עברנו הרבה השפלות [...] הייתי מוכן לדחות את מועד הטיסה, רק לא להגיע למצב שנקלענו אליו בגלל שסילבי בוזגלו סיפקה לנו ויזה מזויפת".

בוזגלו טענה שכרטיסי הטיסה לקבוצה של שמשון בורגאוקר הגיעו אליה בפקס. כשהחוקרים הבהירו לה שהיא חשודה בזיוף הכרטיסים, בוזגלו השיבה: "הגיוני שזה אהיה אני. לצערי אין לי איך להוכיח שלא זייפתי"

האחים אביסרור תבעו את בוזגלו בבית דין לתביעות קטנות בגין מעצרם, עוגמת הנפש שנגרה להם וכספים שלא הוחזרו להם. בוזגלו לא הגישה כתב הגנה, ונפסק לטובתם סכום של 34 אלף שקלים.

"תשמע, אני בטראומה עד היום. היינו בתא מעצר קטן בתת-תנאים, זרוקים על הרצפה. אני כולי רועד כשאני נזכר בזה", אומר השבוע אהרון אביסרור.

את 34 אלף השקלים קיבלתם?
"לא, כשבאנו להוצאה לפועל אמרו שהיא בכינוס נכסים ואין כסף. היא ממשיכה את חייה כרגיל, ואנחנו שהיינו בכלא בגללה לא קיבלנו שום פיצוי".

בניגוד ללקוחות שמספרים על סירוב של בוזגלו להתנצל, אביסרור סיפר לחוקרים ש"סילבי כל הזמן אמרה 'סליחה' ושוב 'סליחה', ושהיא מוכנה לפצות אותנו בוויזות ושני כרטיסי טיסה. אבל אני כבר לא מוכן לטוס דרכה. ששוב יעצרו אותי? לא מוכן להתעסק יותר עם סילבי בוזגלו".

סילבי בוזגלו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולמת)
"אין לי כסף". בוזגלו | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולמת

בחקירתה הראשונה במשטרה נשאלה בוזגלו אם יש לה בכלל הכשרה מקצועית כסוכנת נסיעות, ובוזגלו השיבה: "לא, לא עשיתי את המבחנים". בעבר נדרש רישוי ממשלתי כדי לנהל סוכנות נסיעות, אבל בשנת 2002 שונו התקנות וכיום ניתן לעסוק בתחום ללא רישיון ייעודי. חני סובול, לשעבר מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות בישראל, טוענת שמצב הדברים מאפשר לשרלטנים לעקוץ אלפי אזרחים. "כמו שיש לרופא רישיון לעסוק ברפואה ומורה חייב לקבל תעודת הסמכה, חייבים לחוקק חוק שסוכן יהיה בעל תעודת מורשה. זה ימנע הונאות או לפחות יצמצם אותן", אומרת סובול. "היום זה עסק פרוץ, לא פלא שיום בהיר אחד הלקוחות מגלים שהלך הכסף והלכו כרטיסים".

"אם הייתי יודע שסילבי היא לא סוכנת נסיעות מורשה, לא הייתי מזמין דרכה כרטיסי טיסה וחבילות", אומר יוסי (שם בדוי), נוסע שבוזגלו עקצה על פי החשד באלפי שקלים. "סמכתי עליה, היא עשתה עליי רושם של בחורה שמבינה בתחום".

"מוזר שאף אחד בחברות הנסיעות שהיא עבדה מולן לא טרח לבדוק אם יש לה הסמכה כלשהי", אומר גורם במשטרה. "איך לא נדלקה להם נורה אדומה, במיוחד אחרי מה שקרה עם ילנה ארושנוב?".

בצירוף מקרים משונה, ארושנוב - גם היא תושבת דימונה - הואשמה לפני כארבע שנים בעוקץ לאחר שפתחה סוכנות נסיעות משלה והעבירה כרטיסי טיסה מזויפים למאות לקוחות. בכסף שלקחה החזירה חובות לשוק האפור. ארושנוב נחקרה, הודתה בהונאה, הורשעה ונדונה ל-20 חודשי מאסר בפועל וחויבה לפצות את הלקוחות שנפגעו ב-120 אלף שקל. "אנחנו יודעים על מאות אנשים כמו בוזגלו וארושנוב שמציגים את עצמם כסוכני נסיעות, וזה רק עניין של זמן עד שיהיו עוד מקרי הונאה בהיקפים גדולים", אומר הגורם המשטרתי. 

כל עוד אני מחזירה את הכסף, זה סוג של הלוואה

לאחר שנחקרה בחשד לעשרות מקרי הונאה, בוזגלו סגרה את סוכנות הנסיעות שלה. חודשים ספורים לאחר מכן, במאי 2017, החלה לעבוד בחברת תיירות גדולה בתל אביב, וגם שם עסקה על פי החשד בהונאות בעשרות אלפי שקלים.

עוד שלום פיניאה ועוד אייל הדר (צילום:  באדיבות המצולמים)
"מרשתנו שיתפה פעולה". עו"ד שלום פיניאה ועו"ד אייל הדר | צילום: באדיבות המצולמים

במהלך עבודתה בחברה השתמשה בוזגלו בכרטיס אשראי של אחת העובדות ללא ידיעתה. במשטרה העידה שהעובדת המדוברת אישרה לה להשתמש בכרטיס כדי להסדיר תשלום עבור משפחתה, אבל הודתה שלא קיבלה "אישור להשתמש בו לדברים אחרים". על פי החשד היא חייבה את הכרטיס בסכום של 17 אלף שקל; לטענתה זאת הייתה הלוואה.

חוקר: "לפעולה של חיוב כרטיס אשראי ללא ידיעת בעליו את קוראת הלוואה?".

בוזגלו: "נכון, אתה צודק. אבל כל עוד אני מחזירה את הכסף, ראיתי בזה סוג של הלוואה. במיוחד שמדובר בחברה שלי". בכספי ההלוואה המדוברת הזמינה בוזגלו את אחד מכרטיסי הטיסה של האחים אביסרור למרוקו. כרגיל, זה היה כרטיס שתמורתו שילמו לה במזומן.

בחברה שהעסיקה את בוזגלו הבינו שמשהו אינו כשורה, ולאחר בדיקה האשימו אותה במעשי עוקץ שהוערכו ב-60 אלף שקלים לפחות. היא פוטרה מעבודתה ללא פיצויים וחתמה על מסמך שבו הודתה כי הזמינה טיסות ובתי מלון בחו"ל ללקוחות, אבל לא העבירה את הכסף לחשבונות ומסרה לידיהם קבלות פיקטיביות.

בוזגלו התחייבה להחזיר את הכספים לחברה על מנת שזו תוכל לפצות את הלקוחות, וכשזה לא קרה הוגשה נגדה תלונה במשטרה. היא שוב נחקרה, הפעם על אי הסדרים בחברת הנסיעות ועל המקרה של האחים אביסרור. להגנתה אמרה שהחזירה למעסיקיה לשעבר רק 2,000 שקלים מפני שהכריזה על פשיטת רגל. גם לשאלת החוקרים מדוע לא שילמה עדיין לשמשון בורגאוקר את 63 אלף השקלים שנפסקו לטובתו השיבה ש"הייתי בפשיטת רגל [...] לא היה לי כסף לשלם וגם היום אין לי כסף".

לגבי הכרטיסים המזויפים שסיפקה לקבוצה של בורגאוקר, בוזגלו טענה להגנתה שקיבלה אותם מחברת הנסיעות שעבדה איתה: "אני לא יודעת מי שלח לי את הכרטיסים בפקס, כשהגעתי בבוקר מצאתי אותם במשרד. אני לא זייפתי אותם, מאיפה אני יודעת לזייף?". כשאחד החוקרים עימת אותה עם העובדה שהיא חשודה בזיוף כרטיסי הטיסה לאנשי הקבוצה, בוזגלו השיבה: "הגיוני שזה אהיה אני, כי לצערי אין לי איך להוכיח שלא זייפתי".

_OBJ

לגבי הוויזות של האחים שהוחזרו ממרוקו, בוזגלו אמרה לחוקרים שלא היה לה מושג שהן מזויפות וכי פעלה על פי כל הנהלים. היא לא הסבירה מדוע לא טרחה לשלוח לשלטונות במרוקו הוכחת תשלום על הוויזות או כל מסמך אחר שמעיד על האותנטיות שלהן.

בשבוע שעבר, בתום חקירה שהחלה בשנת 2017 והסתעפה כשבוזגלו הפכה מבעלת עסק לשכירה, נערך לה שימוע לפני הגשת כתב אישום. היא נחשדת בביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף מסמך בכוונה לקבל דבר, שימוש במסמך מזויף והונאה בכרטיס חיוב. הפרקליטות מקיימת  איתה כעת משא ומתן על אפשרות של הליך גישור; עדיין לא ברור אם ואיך יוחזרו כספי הלקוחות שנפגעו ממנה. "על מה שהיא עשתה לנו", אומרת השבוע מוריה וסקר מטיסת הבלהות להודו, "אני מאחלת לסילבי בוזגלו שתשב כמה שנים בכלא".

סילבי בוזגלו בחרה שלא להגיב לכתבה. פרקליטיה, עורכי הדין שלום פיניאה ואייל הדר, מסרו בתגובה: "קיבלנו לאחרונה את כלל חומרי החקירה. בימים אלו מתקיים הליך שימוע בו ננסה לגשר על המחלוקות. מרשתנו שיתפה פעולה באופן מלא והציגה בפני החוקרים ראיות רבות התומכות בגרסתה".