המגפה הכלכלית: יו"ר ההסתדרות, ארנון בן דוד, פנה היום (שלישי) לראש הממשלה נתניהו ולשר האוצר כ"ץ ודרש מהם להאריך באופן גורף את תקופת הזכאות לדמי אבטלה של מי שיצא לחל"ת או פוטר – עד חודש אוגוסט. "קורא לכם למנוע את הפגיעה האנושה במאות אלפי משקי בית, במקומות העבודה וביכולת המשק להתאושש מהמשבר הכלכלי".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לאורך המכתב, בן דוד מפרט מדוע לטענתו זה הכרחי להאריך את תקופת הזכאות. "הגדלת רשת הביטחון הסוציאלית התבררה כהכרחית מבחינה חברתית וכלכלית", כתב. "זאת לאור העובדה שנתוני האבטלה ממשיכים להיות גבוהים בצורה חריגה, ולאור החזרה האיטית מאוד של המשק לפעילות".
בן דוד ציין שלמרות ההחלטה, הטובה לטענתו, של הממשלה שלא לכלול את ימי הסגר במניין ימי ההאבטלה, מספר דורשי העבודה שלא יקבלו קצבה צפוי לגדול בצורה משמעותית. "כבר בחודש יוני צפויים כ-260 אלף דורשי עבודה להיגרע ממעגל הזכאים ולהיוותר ללא מקור הכנסה חלופי", ציין. "עד סוף אוגוסט תסתיים זכאותם של מעל ל-450 אלף דורשי עבודה, מרביתם בני 28 ומעלה".
בסיום מכתבו הזכיר יו"ר ההסתדרות את ההכרזה של נתניהו לפיה לא יהיו הקלות נוספות והדגיש שבעלי עסקים רבים נותרו בחוסר ודאות ועם צפי למחסור במקומות עבודה חדשים. "מדובר בתרחיש הרסני לציבור ולכלכלה הישראלית", כתב. "יש לפעול בדחיפות כדי לתת לו מענה".
דוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לחודש מאי 2020 שפורסם אתמול גילה כי נגיף הקורונה המשיך להשפיע על שוק העבודה הישראלי בממדים גדולים. יותר מ-684 אלף ישראלים עדיין לא חזרו לעבודה כלל עקב נגיף הקורונה, לעומת יותר מ-1.2 מיליון בחודש הקודם. 256 אלף בני אדם חזרו לעבוד רק באופן חלקי בעקבות הקורונה. המשמעות - כמעט 24.5 אחוזים מכלל המועסקים לא חזרו לעבוד כלל או חזרו לעבוד רק באופן חלקי - בגלל נסיבות הקשורות בנגיף.
הענפים בהם הקורונה פגעה בעובדים באופן המשמעותי ביותר על פי הדו"ח (באחוזים):
אירוח ואוכל - 64.4%
אומנות, בידור ופנאי - 50.5%
נותני שירות אחרים - כ-42.5%
עובדי מכירות ושירותים - כ-37%
פקידים כלליים ועובדי משרד - כ-29%
הנדסאים, טכנאים וסוכנים - כ-28%
חתך הגילאים שנפגע באופן החמור ביותר הוא זה של בני ה-65 ומעלה. 37% מקרב פלח גילאים זה לא חזר לעבודה עקב התפשטות המגפה. כ-26.5% ישראלים בין הגילאים 60-64 גם ישבו בבית בחודש מאי. אצל הצעירים יותר המצב לא רחוק -כ-23.6% מקרב בני 30-34 לא חזרו לעבוד בגלל הקורונה. בין הגילאים 25-29, אחוז המועסקים שלא חזרו לעבוד בגלל הקורונה עומד על כ-27%.