פרסום ראשון: אחרי הנתונים הכלכליים העגומים שהתפרסמו ביממה האחרונה ומצביעים על התכווצות במשק, שר הכלכלה עמיר פרץ דוחף לאשר הקלות נוספות לעסקים כבר מהחודש הבא. במשרד הכלכלה יפעלו לבצע שינויים בהנחיות "התו הסגול" של משרד הבריאות, ומגבילות את פעילות העסקים כדי למנוע את התפשטות הקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השר פרץ טוען שכל עוד ישנם מגבלות משמעותיות על היקף הלקוחות שנכנסים לכל עסק, יהיה קשה הרבה יותר למשק להתאושש והקצב יהיה איטי מדי. היום (שלישי) פרץ הנחה לאנשי משרדו לעבוד מול משרד הבריאות כדי ליצור הקלות בכל הענפים המרכזיים.
לפי הצעתו, החל מה-17 ביוני תהיה הקלה במגבלת הלקוחות שיכולים להיכנס לכל חנות, יגדל מספר הלקוחות במסעדות, תגדל כמות הקהל במופעים וכן הקלה בכמות האורחים באולמות האירועים.
השר פרץ ביקש ממשרדו להביא הצעה מסודרת כבר בשבוע הבא, כדי שיתאפשר לתת לבעלי העסקים אופק וזמן להיערך.
המתווה לחיסול האבטלה: אלפי שקלים על כל עובד שיוחזר לעבודה
משרד האוצר פרסם היום, בהתאם להחלטת שר האוצר ישראל כ"ץ, מתווה למענק עידוד תעסוקה בהיקף של 6 מיליארד שקלים. המענק, בסכום של 7,500 שקלים, יינתן לעסקים בעבור כל עובד שיוחזר לשוק העבודה, במטרה לתמרץ מעסיקים במשק להחזרת העובדים מהר ככל האפשר. מנגד, התעשיינים השמיעו ביקורת על המתווה, מכיוון שלדבריהם הוא פוגע במי שלא פיטר את עובדיו ולא מקבל מענק.
על פי המתווה, שגיבש שר האוצר יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והדרגים המקצועיים, המענק יינתן לכל עסק על כל עובד שיוחזר מה-1 ליוני. בגין עובדים שהוחזרו לתעסוקה מה-1 למאי, יקבל העסק מענק בסכום של 3,500 שקלים.
המענק יינתן בארבע פעימות שוות בכל חודש בגין כל עובד זכאי, החל מהעובד הראשון שנקלט מהתאריך שנקבע. המענק ישולם החל מחודש יולי בגין משכורת חודשים מאי ויוני. לאחר מכן ישולם המענק בגין כל חודש, מיד לאחר תשלום המשכורת לעובד ולאחר דיווח לשירות התעסוקה על ידי העובד והמעביד.
עם זאת, המתווה מעורר התנגדות מצד בעלי עסקים וכן ישנן בעיות שלא זוכות למענה. המענק צפוי לעבור למעסיקים שהחזירו עובדים לעבודה החל מה-1 במאי, אבל גל ההקלות התחיל כבר ב-19 באפריל. דווקא מעסיקים שהחזירו עובדים ראשונים ונלחמו עליה – לא יקבלו שום מענק.
התכנית של פקידי האוצר מעוותת ומבזבזת כספי ציבור.
— ניר ברקת (@NirBarkat) May 26, 2020
במקום זאת חייבים לפצות ישירות את העסקים שנפגעו ואת ששת המיליארדים שהוקצו צריך לתת לאזרחי ישראל כדי לעודד צריכה במשק, כך נסייע לעסקים לצמוח ולהחזיר את העובדים לעבודה.
זו הוכחה נוספת לכך שאת אגף התקציבים באוצר צריך לפרק ולבנות מחדש
נקודה בעייתי נוספת: אין דירוג. במקומות עבודה רבים מתכוונים להחזיר 60 או 70 אחוזים מהעובדים לעבודה. הקושי הוא להחזיר את ה-20 אחוזים שנמצאים בסכנת פיטורים מידיים. המדינה, באופן טבעי, הייתה צריכה לסייע דווקא למי שנמצא בסכנת פיטורין ולתת להם יותר כסף. כך ישנו תמריץ שלילי – ברגע שנותנים מענק כבר מהעובד הראשון אין תמריץ להחזיר את כולם.
בכיר הליכוד ניר ברקת פרסם גם הוא ביקורת על המתווה שהציג שר האוצר כ"ץ, גם הוא מהליכוד. "התכנית שהכינו פקידי האוצר מעוותת ומבזבזת כספי ציבור", כתב בטוויטר. "במקום זאת חייבים לפצות ישירות את העסקים שנפגעו ואת ששת המיליארדים שהוקצו צריך לתת לאזרחי ישראל כדי לעודד צריכה במשק, כך נסייע לעסקים לצמוח ולהחזיר את העובדים לעבודה. זו הוכחה נוספת לכך שאת אגף התקציבים באוצר צריך לפרק ולבנות מחדש".