משבר הקורונה הכה בעוצמה בכל ענפי המשק וגרם לשיעור אבטלה שלא נראה כמותו לעולם – גם לא בשפל הגדול של 1966, אז הגיע שיעור האבטלה ל-12%. יותר ממיליון ישראלים נקלעו למשבר כלכלי עמוק – כשלרוב ההוצאה הגדולה ביותר היא המשכנתא או השכירות. איך אפשר לגמור את החודש? האם להביט בתיק ההשקעות או לצאת מהבורסה? והאם כדאי לממש את כספי הפיצויים כדי לעמוד בהוצאות? מומחים לכלכלה עונים על השאלות הכי בוערות.
האם להשקיע בבורסה בתקופת הקורונה?
משבר הקורונה גרם למשקיעים לנהור אל מחוץ לכתלי הבורסה – גם אלה שמחזיקים בתיק השקעות גדול ברמת סיכון גבוהה, וגם הסולידיים יותר שמשקיעים בסכומים קטנים. רו"ח שוקי כהן שרת, יו"ר ומייסד פלטפורמת ההשקעות Together, מסביר שתופעת העדר גורמת לנטישת המשקיעים ולטלטלה. "ישנן חלופות בטוחות יותר שאינן נשענות על מניות נסחרות, ולכן הן לא מושפעות באופן ישיר מצניחת השווקים. "אלה יכולות להיות אטרקטיביות עבור כל משקיע, לרבות משקיעים סולידיים", הוא טוען.
"כשיש גשם אז כולם נרטבים, אבל בחירה באפיקי השקעה נכונים, כמו הסטה של חלק מתיק ההשקעות ל'השקעות אלטרנטיביות' בסכומים של אלפי או עשרות אלפי שקלים בלבד, היא חלופה נכונה. זאת, לאור העובדה שהשקעות אלה אינן נסחרות ובדרך כלל מיועדות למימוש בעוד כשנתיים-שלוש".
כך, ניתן להשקיע במיזמים פרטיים עם טכנולוגיות מתקדמות בתחום הרפואה, כמו למשל טכנולוגיות הניטור מרחוק שתופסות תאוצה, או בפרויקטים בנדל"ן של חברות שאינן נסחרות. "כשהאלטרנטיבה היא לשים את הכסף בעו"ש וליהנות מריבית אפסית, למי שיש אורך רוח להשקיע לטווח הרחוק ואינו זקוק לכסף הנזיל בטווח המיידי, חלופות אלה אטרקטיביות מתמיד".
מאיר ברק, הבעלים של קולמקס שוקי הון, מגלה אופטימיות בכל הנוגע להשקעות בבורסה בימים אלה ותולה תקוות דווקא בהגעתנו לתחתית. "הבורסות יורדות וכנראה ימשיכו לרדת. משברים בדר"כ אינם מסתיימים בנפילה הראשונה, אלא לרוב רק לאחר נפילה שניה, כואבת לא פחות מהראשונה. יש דרכים להרוויח עכשיו מירידות השערים, ניתן לדוגמא לקנות תעודת סל הפוכה למחיר השוק", הוא אומר.
לדבריו, כל ערוץ השקעות אחר בשלב זה חייב לחכות לזיהוי סביר של התחתית. "לדעתי התחתית עדיין לא התממשה. בתקופה הזאת נדרשת הרבה מאוד זהירות. לא להתפתות לכל מיני הצעות שנשמעות לרוב במחוזותינו. כשנגיע לתחתית יגיעו ההזדמנויות. כדאי להשקיע בתעודות סל של השוק – להיכנס לתעודות סל ולהחזיק אותן לתקופה של מספר שנים. יתכן שהשוק ידשדש תקופה ארוכה, אך במידה שהשוק יחזור מהתחתית לרמה סבירה והמצב ירגע, אפשר יהיה להשקיע בתעודת סל של השוק למשך חצי שנה עד שנתיים וכנראה לקבל תשואה יותר טובה מכל מקור אחר", מוסיף ברק.
בנוגע לתחום הנדל"ן, הלהיט הגדול של הישראלים בשנים האחרונות, ברק פחות אופטימי. "נדל"ן הוא תחום מסוכן מאוד בשלב זה. יש סבירות גדולה שהכנסות משכירות ירדו, ומחירי הנדל"ן צפויים לרדת בהתאם. מי שמעוניין לרכוש נדל"ן – עדיף שימתין. חייבים לחכות גם בנושא זה עד לתחתית ואפילו מספר חודשים לאחר מכן, כי מחירי הנדל"ן לא גמישים כמו המחירים בבורסה", הוא מסכם.
הבהלה למשיכת כספי הפיצויים והפנסיה
כמו הבורסה, כך גם הפנסיות, קופות הגמל, כספי הפיצויים וקרנות ההשתלמות ספגו מכה. "כשמדברים על פנסיות, קופות גמל, כספי פיצויים וקרנות השתלמות, הנטייה הטבעית היא שוב אפקט הפחד וההתלבטות האם לפדות אותן בימים אלה, בפרט כשמדובר בעובדים שהוצאו לחל"ת או פוטרו או עצמאיים שנפגעו ונותרו ללא אפיק הכנסה ומחפשים אחר כסף נזיל", אומר רו"ח כהן שרת. "גם כאן, אני מציע לנקוט בגישה מאופקת ולהמתין, כי מי שיוצא עכשיו למעשה מקבע את ההפסד. אותו הפסד, אם לא ימומש, ישאר בגדר הפסד על הנייר, ויעלה בחזרה כשהגל יעבור והבורסה תתחיל להתאושש.
"אם בכל זאת יש צורך קיומי בכסף נזיל, אני מציע לבחון חלופות אחרות כמו הלוואות בערבות המדינה, שמוצעות היום בתנאים משופרים בצל המצב, או הקפאת המשכנתא לשלושה חודשים", מוסיף רו"ח כהן שרת. "בשורה התחתונה, אנחנו כנראה לא הולכים למצב של מיתון עמוק ומתמשך, ולכן בתקופה הנראית לעין מומלץ שלא לנקוט במהלכים חדים ולהמתין לצמיחתו של השוק מחדש. כמו שמשברים לימדו אותנו כבר בעבר, משבר הוא גם הזדמנות, ולאחר משבר השוק צומח אף יותר".
גם אבי סלמה, מנכ"ל בנק Hyposwiss ישראל, סבור שהמשבר טומן בחובו פיתוי גדול למשיכת כספים מפיצויי הפיטורים. "המשבר הכלכלי הגדול בו אנו מצויים מביא אזרחים רבים למצוקת מזומנים ופערים בתזרימי ההכנסה, שעלולים ליצור פיתוי למשוך כספים מהקופות הפנסיוניות. אלא שכל פדיון כזה מקטין את הקופה הנצברת לפנסיה ועלול להיות מתורגם לירידה של מאות שקלים בתשלום החודשי – סכום נכבד אחרי גיל הפרישה.
"כמובן שכל מקרה לגופו, וכל אחד ואחת צריכים לבחון מה האפשרויות שלהם להשיג אשראי. במידה ועלות האשראי גבוהה מאוד – חשוב לבחון עם יועץ פנסיוני מהן דרכי הנזילות הכדאיות ביותר. על אחת כמה וכמה בתקופה זו חשוב לקבל מידע מקצועי, כיוון שבמקרים מסוימים פרעון של כספים כרוך בתשלום מס".
עבור מי שבכל זאת בוחר להמשיך ולהשקיע בבורסה, סלמה מדגיש שפיזור ההשקעות הוא כלל ברזל. "חלקו את הפורטפוליו שלכם בין סקטורים שונים (נדל"ן, תיירות, תרופות וכו'), בין מטבעות (שקל, דולר, אירו), בין מדינות ובין אפשרויות השקעה (נדל"ן, מניות, אג"ח, קרנת נאמנות, תעודות סל וכו')", הוא מסכם, "והכי חשוב: שימרו על הכללים כדי שנשמור על החיים ועל הסיכוי לצאת מהמשבר הכלכלי הזה במהרה".