הונו של מייסד אמזון ג'ף בזוס ממשיך לצמוח ומגיע ל-149 מיליארד דולר, אך ענקית המכירות מבטלת את תמריצי החירום שנתנה ל-250,000 עובדיה. ביום שני האחרון הכריזה החברה על ביטול העלאת שכר המינימום של עובדיה מ-15 דולר ל-17 דולר לשעה. זאת, אחרי שהעלתה אותו לאור הדרישה הגוברת למשלוחים במקביל להטלת המגבלות ברחבי העולם.
בדוח הרבעון הראשון של 2020 דיווחה אמזון על הגידול המשמעותי ביותר במכירות מזה שלוש שנים, אך נראה שהביקוש הגבוה שליווה את תקופת הקורונה הולך ומתאזן. בהמשך לכך, הירידה בעומס על שרשרת האספקה הוביל את החברה לבטל את המדיניות שנועדה להגן על עובדיה מהוירוס ולשמור על פעילות רציפה. זאת, למרות שעובדי החברה מעידים כי הוירוס ממשיך להתפשט במרכזי המשלוחים של אמזון בארצות הברית ואירופה.
ארצות הברית היא אחת המדינות שחוו את ההתפשטות המשמעותית ביותר של המגיפה, עם יותר מ-1.8 מיליון חולים מאומתים ויותר מ-105,000 מתים. למרות שנראה שהרשויות הצליחו להשטיח את העקומה, מומחים מזהירים מפני התפרצויות במדינות ארה"ב השונות. אמזון מסרבת לפרסם נתונים רשמיים ומעודכנים על מספר העובדים שנדבקו בקורונה, אך נכון לאמצע חודש מאי, שמונה עובדי אמזון נפטרו מהנגיף וחולים מאומתים נרשמו ביותר ממאה בתי אריזה.
בחודש אפריל ביטלה החברה גם את מדיניות ימי החופשה המקלה, לפיה עובדים שחוששים להגיע לעבודה יכולים לחתום על ימי חופש ללא הגבלה. זה היה צעד חסר תקדים עבור הקמעונאית: עובדים העידו בעבר כי חריגה מ-80 שעות החופשה המותרות בשנה מובילה לפיטורים מידיים.
המגזין האמריקני ביזנס אינסיידר שוחח בנושא עם שישה עובדי אמזון, שביקשו להתראיין בעילום שם בחשש שהחברה תפעיל נגדם סנקציות. לדבריהם, משכורת הכניסה של העובדים ברשת היא 15 דולר לשעה ובחודש מרץ היא עלתה ל-17 דולר בשעה. העלאה של שני דולרים היא לא משמעותית ומתגלמת ב-80 דולר נוספים בלבד בשבוע עבור שבוע עבודה של 40 שעות. העובדים טוענים כי אם אמזון הייתה סוגרת את בתי המשלוחים, הם היו זכאים לדמי אבטלה גבוהים בהרבה מהשכר אותו הם מרוויחים באמזון. זאת, הודות לתוספת בגובה 600 דולר לקצבת האבטלה, אותה החל הממשל הפדרלי להעניק בחודש אפריל ושתסתיים בחודש יולי.
עובדים רבים חשים כי הסכנה בעבודה במפעל טרם חלפה, ו"חוסר התקשורת מצד ההנהלה" גורם להם לחשוש כי הסכנה גדולה אף יותר. במקביל להתפשטות הקורונה בארצות הברית, אמזון החלה להודיע לעובדים על מקרים מאומתים דרך הודעות טקסט שמציינות מתי חולים מאומתים ביקרו לאחרונה בעבודה. לפי הניו יורק טיימס, החברה חדלה מלמסור פרטים מדוייקים עם העלייה האקספוננציאלית במספר הנדבקים, ועובדים מוסיפים כי המדיניות לא ברורה. כך, עובד מקליפורניה סיפר שקיבל ב-18 למאי הודעה על עובד חיובי לנגיף שהגיע לאחרונה לעבודה ב-7 באפריל.
"הם פשוט מודיעים לנו על מקרים חדשים אבל לא אומרים באיזו משמרת או באיזו מחלקה", העיד עובד המתגורר בטנסי. "הם טוענים שהם בודקים את מצלמות האבטחה ופונים באופן פרטני לאנשים שנצפו קרובים לחולה המאומת. המדיניות שלהם היא להמתין ולראות מי נדבק, לדווח על כך בהודעת טקסט או להתקשר ולהמשיך הלאה עם העסקים. זה עצוב".
"מקווים שהמתחרות ישוו את הצעת השכר שלהם"
דוברת בחברת אמזון מסרה כי שכר המינימום בגובה 15 דולר עבור עובדי אריזה נחשב "לטוב ביותר בענף", וכך גם התנאים הסוציאליים מהם נהנים העובדים. לשם השוואה, ברשת טרגט מרוויח עובד מתחיל 13 דולר לשעה בלבד. "כדי להודות לעובדים שלנו וכדי לעמוד בביקוש הגובר, שילמנו לעובדים שלנו תוספת של 800 מיליון דולר. במקביל, המשכנו להציע להם תנאים סוציאליים מלאים מהיום הראשון של ההעסקה. עם ההתייצבות בביקוש, חזרנו לשכר המינימום המוביל בתעשייה בגובה 15 דולר לשעה. אנחנו גאים בכך שאנחנו משלמים שכר מינימום גבוה יותר מהמתחרות, ואנחנו מקווים שהן יעשו את הדבר הנכון לטווח הארוך וישוו את הצעת השכר שלהם".
בראיון לאתר בלומברג, בו דובר נשאל כיצד החברה מנטרת את התפשטות הוירוס בקרב העובדים, הוא השיב: "הדאגה העיקרית שלנו היא להבטיח את בריאותם ובטיחותם של העובדים שלנו. אנחנו מתכננים להשקיע ארבעה מיליארד דולר ביוזמות הקשורות לקורונה בין אפריל ליוני כדי להבטיח שהמוצרים שלנו יגיעו ללקוחות ושהעובדים ישארו בריאים. זה כולל יותר מ-800 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה על אמצעי בטיחות, רכישת מוצרי מיגון אישיים, ניקיון מחמיר של המתקנים, משכורות גבוהות יותר לצוותים, פיתוח מערך בדיקות עצמאי וגם שמירה על ריחוק חברתי על חשבון יעילות מערך המשלוחים".