יבואני הציוד הרפואי מאשימים את משרד הבריאות בעיכוב תשלום בסך שלושה מיליארד שקלים, דבר שהוביל אותם למצוקה מול ספקים ובנקים – כך נודע ל-N12. במכתב ששיגר איגוד לשכות המסחר לשרי האוצר והבריאות ומנכ"לי משרדיהם נכתב: "יבואני ציוד רפואי ותרופות לא יעמדו בגל שני של התפרצות קורונה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בין היתר כתבו היבואנים במכתבם: "רובם של היבואנים נמצאים בפתחה של קריסה כלכלית מוחלטת, שכן משרד הבריאות לא משלם להם במועדי תשלום סבירים. אנו מבקשים לקבוע לאלתר, בהוראת שעה דחופה, מועדי תשלומים קצרים ומידיים לספקי מערכת הבריאות על מנת שעסקים אלו יוכלו להמשיך ולתפקד".
אמיר שני, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר ויו"ר ועדת קורונה באיגוד סיפר ל-N12 כי "בתחילת הקורונה בא משרד הבריאות והודיע לכל היבואנים של הציוד הרפואי שהם מחויבים להגדיל את מלאי הציוד והתרופות לחצי השנה הקרובה. כרגע היבואנים מחויבים בתשלומים לחברות בחו"ל בסכומי עתק של כשלושה מיליארד ש"ח במצטבר. החשב הכללי באוצר המליץ לקופות החולים לקצר תשלומים - אבל בפועל אף אחד לא משלם".
"אנשים עומדים בפני שוקת שבורה"
לדברי שני, כעת נמצאים יבואנים רבים במצוקה מול הספקים ומול הבנקים, שמאבדים סבלנות: "אנשים צריכים לתת ערבויות ועומדים בפני שוקת שבורה. אנחנו קוראים למשרד האוצר לדחוף את משרד הבריאות לשלם לנו את הכסף עכשיו ולא בעוד חצי שנה. אם זה לא יקרה, כל אחד מהיבואנים ייחנק ואם יגיע גל נוסף - לא נוכל להגדיל מלאים".
על פי חוק אמ"ר (אביזרים ומכשירים רפואיים) ונהלי משרד הבריאות, על יבואני ציוד רפואי ותרופות להביא ארצה מלאי שיספיק לשישה חודשים קדימה. משרדי הממשלה ישלמו ליבואנים במועדים המקובלים במשק הפרטי - זאת מלבד משרד הבריאות, שהוחרג בשנת 2017 מההנחיה מתוך הבנה שהדבר יכול להוביל לקריסת המערכת.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר הורה על תעדוף כל הקשור לרכש הנועד להתמודדות עם משבר הקורונה. פניית האיגוד טרם הגיעה אלינו, יחד עם זאת אנו נברר את הנושא. במידה ונראה כי אכן קיימת בעיה, נוודא כי ימצא לה פתרון בהקדם".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "רכש הציוד הרפואי לקורונה התבצע עד כה ברובו המוחלט על ידי חמל הרכש המשותף. משרד הבריאות עושה רבות על מנת לאפשר למערכת הבריאות להיערך ובין היתר פירסם מבחן תמיכה לכלל הגורמים במערכת לעידוד העלאת מלאי התרופות השוטף לחודשים הקרובים לצד פיצוי בגין עלויות התפעול והמימון הכרוכים בכך".