הושג פתרון: משרדי הרווחה והאוצר סיכמו הערב (שני) על ביטול קיזוז קצבאות בתקופת הקורונה, בעקבות הכתבה של ציון נאנוס ששידרנו ביום חמישי האחרון על סירוב המדינה לשלם דמי אבטלה לעובדים שיצאו לחל"ת בתקופת הקורונה ומקבלים קצבאות קיום. בישיבה שנערכה הוחלט כי המדינה לא תקזז יותר את הקצבאות מדמי האבטלה ובעצם תאפשר "כפל קצבאות". אביבה בת ה-66 שצולמה בכתבה התייחסה להחלטה ואמרה: "הידיעה מאד משמחת אבל עד שנראה סופית את החוק עובר בכנסת ואת הכסף בחשבון הבנק עוד לא נחגוג".
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הקצבאות מהן יופסקו הקיזוזים הם: דמי אבטלה מקצבאות הבטחת הכנסה, דמי מזונות, אזרח ותיק, תלויים נכים ושארים. הסכומים שקוזזו מ-1.3 עד לסוף מאי יוחזרו רטרואקטיבית לזכאים עם כניסת החוק לתוקף, ובמהלך חודש יוני לא יהיו יותר קיזוזים. מדובר בהחזר של כ-250 מיליון שקלים.
שר העבודה והרווחה איציק שמולי אמר: "לא נהיה מוכנים להשאיר אף אחד מאחור. מדובר בהישג חסר תקדים לטובת השכבות החלשות. אני מודה לשר האוצר על הגיבוי, למנכל הביטוח הלאומי ולנציגי אגף התקציבים על שיתוף הפעולה התכליתי והמקצועי".
מטלי ניר, מנכ"לית עמותת 121 - מנוע לשינוי חברתי, נמסר: "סוף סוף תיקון העוול הנורא שנעשה ל-40,000 מפוטרים מקבלי קצבאות, שלא קיבלו את דמי האבטלה שמגיעים להם יותר מחודשיים. אנו מברכים על ההסכם עם האוצר, ומקווים שיעוגן בחקיקה מהירה ובהעברה דחופה של הכספים. הממשלה חייבת להמשיך המתן דמי האבטלה גם מעבר למאי למי שפוטרו בקורונה ולא יחזרו לעבודה גם בחודשים הקרובים".
מקבלי קצבאות כמו הבטחת הכנסה, זקנה או מזונות, מצאו את עצמם במצב בלתי אפשרי בעקבות משבר הקורונה. כשהוציאו אותם לחל"ת בהוראת המדינה התברר כי לפי החוק הם לא יכולים לקבל גם את הקצבאות בנוסף לדמי האבטלה, ורבים מהם הגיעו לפת לחם ממש. אחת מהן היא אביבה, בת 66 מתל אביב, שעבדה כסייעת לגננת בחצי משרה. המשכורת, יחד עם קצבת זקנה, הספיקו לה רק בקושי בשביל להתקיים. "ידעתי להסתדר, לא הייתה לי בעיה", היא מספרת. "ואז ב-15 למרץ יצאנו לחל"ת ומהר מאוד התברר לי שאני לא זכאית לקבל דמי אבטלה, ולמה? כי אין כפל קצבאות. חשכו עיניי".
בעקבות הכתבה ששודרה, שר האוצר ישראל כ"ץ הנחה את אנשי משרדו להתאים פתרון במסגרת תוכנית הסיוע לאביבה ולקבוצת האנשים שנמצאים במצב דומה. "מחובתנו לדאוג ולסייע לכל אזרח להתקיים בכבוד", נמסר. שר הרווחה איציק שמולי כתב: "אנשים מבוגרים שהמדינה דוחפת לעוני ונאלצים "לחיות" על מצות מפסח זו בושה לכולנו. אנחנו דוחפים את החוק לביטול של קיזוז הקצבאות המביש. נעבוד במהירות וביעילות מרביות כדי להביא ליישום מיידי של ההצעה".
מהביטוח הלאומי נמסר: "מזה כ-3 שבועות שהביטוח הלאומי ומשרד הרווחה דוחפים במשותף את הצעת החוק שגיבשו לביטול קיזוז הקצבאות, וביתר שאת מאז כניסת השר שמולי לתפקידו. אנו שמחים ומברכים על הודעת שר האוצר ישראל כ"ץ, על אימוץ היוזמה ועל הנחייתו לגיבוש פתרון לביטול קיזוז קצבאות האבטלה עם קצבאות הנכות, הזקנה, הבטחת הכנסה וכו׳. אנו משוכנעים שיש במהלך כדי לקדם משמעותית את הביטחון הסוציאלי וקיומם בכבוד של אוכלוסיות אלו. נעבוד ביעילות ובמהירות ליישום ההצעה"
בעקבות הכתבה, במהלך יום שישי הגיעו אנשים רבים שמצאו את הכתובת של אביבה וידל. הם הביאו איתם לחם, חלב ומוצרים בסיסיים. אביבה מפצירה בהם שהגזימו – והם עונים לה: "זה לא מוגזם. הכל בסדר". היא מתרגלת עכשיו למצב החדש. מרואיינת מבוקשת לטלוויזיה ולרדיו, וכולם מבקשים לשמוע על מצבה. אבל היא מתעקשת: אני לא הסיפור, אלא העוול שנגרם לאוכלוסייה שלמה.