עברו כשבועיים מאז שהמדינה החלה להקל בהגבלות שהוטלו על הציבור, והעדכון שפרסם הערב (שישי) משרד הבריאות מעיד כי מגמת הירידה במספר חולי הקורונה בישראל נמשכת. המספרים מדברים בעד עצמם ובמל"ל מבינים שכל יום שבו לא חוזרים לשגרה כרוך במחיר כבד ומעמיק את המשבר כלכלי החמור. לאור כל זאת, מסתמן כי אזרחי ישראל עשויים לזכות לגל נוסף של הקלות בקרוב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אחרי השווקים והקניונים, הסוגיה המרכזית שתעסיק השבוע את מקבלי ההחלטות היא פתיחת המסעדות. ראש עיריית ת"א, רון חולדאי, כבר דוחק במנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב להכריז על הצעד כמה שיותר מהר. לפי התרחיש האופטימי ביותר, עסקי המסעדנות יוכלו להתחיל לקבל לקוחות כבר ב-31 למאי או לכל היותר באמצע יוני. לעמדתו של חולדאי, יש להניח לעסקים לקבל לקוחות כבר בעוד 10 ימים מהיום.
ראש עיריית תל אביב מקבל רוח גבית מבכירי האוצר. לדבריהם, אם נתוני התחלואה ימשיכו להיות מעודדים כמו שהיו בימים האחרונים, לא תהיה למנכ"ל משרד הבריאות הלגיטימציה להמשיך ולדחות את החזרת המסעדות לפעילות.
גורמים בממשלה מגבים עמדה זאת ואומרים: בסך הכל יש נכונות להקדים את סבב ההקלות הבא. לצד זאת, גורם בכיר במשרד הבריאות טוען כי דרך הפעולה הנכונה תהיה להמתין לפחות שבועיים נוספים לפני שמודיעים על הקלות. קבענו לוח זמנים מסיבה מסוימת, הוא מסביר, וצריך לדבוק בו כדי שלא נתחרט אחר כך.
אתמול בערב במהלך שיחה טעונה בין חולדאי למנכ"ל משרד הבריאות, אמר חולדאי: "בסוף הציבור ייקבע עובדות בשטח". לכך השיב מנכ"ל משרד הבריאות: "אני זה שנושא באחריות - לא אתה זה שצריך לקבל את ההחלטות. ההחלטה צריכה להתקבל ביום שני או שלישי".
מחכים להקמת הממשלה ו"קבינט הקורונה"
על אף שבמשרד הבריאות לא אוהבים את ההקלות בהגבלות, על המשרדים הכלכליים להוביל את היציאה של המשק מהמשבר שיצרה הקורונה. ללא ספק הפארסה שנוצרה סביב מערכת החינוך מבהירה שאי אפשר לחזור ישר אל העבודה מבלי ליצור תוכנית מקדימה. כמו כן, גם בצה"ל כבר מבינים שאנחנו נמצאים ב"שגרת קורונה", ושם אומרים שהם יפעלו בהמשך בניסיון להחזיר את החיים בבסיסים לשגרה.
האירוע בראש ובראשונה כלכלי
מן הצד הפוליטי יותר של משבר הקורונה ישנם שני דברים שעומדים בפתחו של ראש הממשלה. נתניהו מחכה להקמת הממשלה, שגנץ יכנס לתפקידו ושהם יוכלו להקים את "קבינט הקורונה". אז יהיה אפשר להקים את ועדת המנכ"לים המתוכננת שתיקח לידיים את נושא הטיפול במשבר הקורונה ממשרד הבריאות – שכן האירוע כבר לא רק בריאותי וכעת הוא בראש ובראשונה כלכלי.
יש לציין כי בסופו של יום מי שנושא באחריות על הנעשה בעת המשבר הם ראש הממשלה וראש המל"ל. השניים הוכיחו, ביחד עם השרים המנהלים איתם את המשבר, כי הם רוצים ללכת לקראת הכלכלה - ומבינים את ממדיו האדירים של המחיר שמשלם המשק.
הם קבעו שלושה מדדים בריאותיים המעידים על גל שני: עלייה במספר החולים מעבר לנקודות האדומות, מספר החולים קשה וקצב ההכפלה של הנדבקים. על פי המספרים שפורסמו בשבוע האחרון, הגיע העת להסתכל על הדברים אחרת, והמדיניות בוודאי תיראה אחרת לאחר שתוקם ממשלה.
על פי נתוני משרד הבריאות ביום שישי, 8 במאי, נכון לשעה 20:00 אותרו בישראל 30 חולים חדשים בלבד בקורונה. מספר החולים המאומתים ירד ל-4,962 ומתוכם 63 מונשמים - ירידה של 7 מהעדכון הקודם. כמו כן מאז שעות הבוקר לא היו מקרי מוות נוספים מקורונה ומספר המתים מהנגיף עומד על 254.