חרדים, נשים ועובדים לא אקדמאיים: ניתוח של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסם היום (שלישי) חושף את הנפגעים העיקריים מהאבטלה במשק עקב משבר הקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
משרד האוצר ניתח את הנתונים של כ-877 אלף דורשי עבודה שנרשמו בשירות התעסוקה בתחילת חודש מרץ, ובדק את המאפיינים הדמוגרפים של העובדים במשק פוטרו מעבודתם או הוצאו לחל"ת בימי משבר הקורונה.
מהדוח עולה ש-56% מהעובדים המושבתים הם נשים, למרות שאלו מהוות רק 50% מהאוכלוסייה. שיעורי ההשבתה של נשים גבוהים ביחס לאלו של גברים בכל קבוצות האוכלוסייה, אך בולטים במיוחד בחברה היהודית.
עוד עולה מניתוח הנתונים ששיעור ההשבתה בציבור החרדי היה גבוה במיוחד - 27% מהעובדים הושבתו עד השבוע הראשון של אפריל, לעומת 19% בציבור הכללי.
לפי הערכת האוצר, נתון זה נובע בעיקר מהשבתת ענף החינוך, בו מועסקים רבים מהחרדים. עם זאת, הסיבות לשיעורי ההשבתה הגבוהים יחסית באוכלוסייה החרדית קשורים גם למאפייניה מבחינת התפלגות הגילים ורמת ההשכלה.
הנפגעים בתחום התעסוקה מגיעים לרוב ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מלכתחילה. ממוצע השכר של מי שהושבתו מעבודתם במשבר הקורונה היה 7,577 שקלים בחודש שלוש שנים קודם לכן, בהשוואה ל-12,136 בכלל האוכלוסייה. חלק ניכר מהמושבתים הם הורים לילדים, ולמחצית מהמושבתים מעל גיל 25 יש ילדים מתחת לגיל 18.
מי שנפגעו פחות במשבר הם האקדמאים. 89% מהמושבתים הם ללא תואר אקדמי, ואצל נשים ללא תואר אקדמי - שיעור האבטלה כפול מזה שאצל אקדמאיות.
ממצאי הניתוח ממחישים, בין היתר, שפערים במערכת חינוך, מערכת השכלה גבוהה והכשרות מקצועיות משפיעים לא רק על השכר עצמו, אלא גם על הפגיעות במשברים כלכליים מסוג זה.