הבורסות ברחבי העולם ממשיכות להיטלטל בין עליות וירידות לאור בהלת הקורונה וההאטה בפעילות העסקית ברחבי העולם. חברות שלפני חודש נחשבו בעלות עוצמה מוצאות את עצמן על סף הסדר חוב אפשרי. אבל יש כאלה שעבור המשקיעים שלהם המשבר הוא זמן לרווחי שיא.
כזו היא חברת הביומד אופקו, שעלתה מתחילת החודש בשיעור חד של 34 אחוזים. החברה הוגיע לפני כשבוע שתספק למעבדות בארצות הברית ערכות לאבחון נגיף הקורונה. בתחילת החודש מצבה של החברה נראה אחרת. המכירות אמנם עלו, אך ההפסד הנקי שלה הגיע ל-314.9 מיליון דולר.
עוד חברה שהרוויחה בשיעור חד היא קומפיוגן, שעוסקת במחקר ובפיתוח של תרופות אימונותרפיה לסרטן. נכון לאתמול מניית החברה רשמה תשואה של 6.9 אחוזים מתחילת החודש. אלא שהמניה הזו ידעה זינוקים מרשימים וירידות חדות במהלך שבוע אחד בלבד.
נתונים: Bizportal
עוד אפשר למצוא בטבלת המרוויחים את רשתות המזון, שאמנם לא פרסמו נתונים על רווחים, אבל כבר דיווחו החל מהשבוע שעבר על זינוקים של 100% במכירות. ובזמן שהקונים ממשיכים לרוקן את המדפים, אין סיבה שהבורסה לא תחגוג גם את ההצלחה.
נתונים: Bizportal
בתחתית של שוק המניות ניתן למצוא מי שהמשבר פגע בו באופן החד והכואב ביותר – חברות בתחומי התיירות, האנרגיה הביטוח וההשקעות. במקרה של פתאל, מדובר במכה קשה לחברה שנחשבה לאחת המניות המצטיינות בבורסה.
המצב בחו"ל: המשקיעים התבלבלו בחברה
גם בבורסות בחו"ל יש מניות שהקורונה עושה להן רק טוב. פרופ' דורון קליגר, חוקר ויועץ בכלכלה התנהגותית ומימון באוניברסיטת חיפה, מציין את Gilead Sciences, חברת ביוטכנולוגיה אמריקאית למו"פ רפואי, עם דגש על תרופות אנטי-ויראליות (HIV, שפעת וכד'). "מניות החברה חוו גל עליה כתוצאה מכך שתרופה שלה, Remdesivir, שנועדה במקור לטיפול בנגיף האבולה, הינה אחת המועמדות למחקר מתקדם כטיפול בוירוס הקורונה (COVID-19)", מסביר פרופ' קליגר. עוד שתי חברות שמעניינות משקיעים הן Vir Biotechnology, Inc ו- Moderna.
תחום אחר שחווה זינוק בעקבות ההסתגרות העולמית הוא תחום הוידאוקונפרנס. חברת תקשורת הוידאו "זום" ממשיכה לעלות בתנופה, גם בזכות רווחים יפים, אך עם רוח גבית של בהלת הקורונה. "בסוף 2019 החברה דיווחה על תוצאות יפות וקיבלה את תשומת לב ציבור המשקיעים", אומר פרופ' קליגר. "אלו המשיכו להתלהב מהמניה, שעלתה מסביבות 70 דולר למניה בתחילת פברואר, למעל 120 דולרים לפני מספר ימים". אתמול (ג') נסחרה במניה במחיר של 105 דולר.
הפלא הבורסאי הגדול של התקופה האחרונה מגיע ממניה אחרת. חברת "זום טכנולוגיות" שווה היום 450% יותר משוויה בסוף 2019, לפני התפשטות הווירוס. ולא, לחברה אין קשר עם שיחות וידאו, אף שבעמוד הבית שלה מופיע קישור לקורסים מוצעים, לאימוני כיתה מקוונים. קליגר מסביר שהמשקיעים כנראה התבלבלו בין מניה זו, למניית חברת התקשורת, עקב הדמיון בשמותיהן. שוויה החברה, גם אחרי העלייה המופלאה, הוא 20 מיליון דולר בלבד.