לאחר שש שנים שבהם החזיקה דרום קוריאה בכתר האומה החדשנית ביותר בעולם על פי מדד החדשנות של בלומברג, השנה הצליחה גרמניה להעפיל לפסגה.
בסך הכל 60 מדינות נכללו במדד, שנערך על פי קריטריונים הכוללים השקעה במחקר ופיתוח, יכולות והיקף ייצור, ריכוז חברות ההייטק הציבוריות במדינה, ומספר הפטנטים שנרשמו במדינה השנה.
גרמניה הוכתרה בתור המדינה החדשנית ביותר לשנת 2020 בזכות הדירוגים החיוביים שלה בפעילות פטנטים, צפיפות היי-טק וייצור ערך מוסף. ההישג שלה מפתיע במקצת, מכיוון שכלכלת גרמניה מצויה בקשיים, וב-2019 היא צמחה בקצב האיטי ביותר מזה שש שנים עקב סכסוכי סחר, משבר בתעשיית הרכב והברקזיט. דרום קוריאה, לעומת זאת, רשמה ירידה בפריון, וכך נדחקה למקום השני. סינגפור עלתה מהמקום השישי למקום השלישי, ושלוש מדינות נורדיות הצליחו להיכנס לעשירייה הראשונה.
יפן ירדה שלושה מקומות בדירוג החדשנות ודורגה במקום ה-12, וארה"ב, שהחזיקה במקום הראשון כשמדד בלומברג עלה לראשונה בשנת 2013, היא כיום רק המדינה התשיעית החדשנית ביותר בעולם. הכלכלה השנייה בגודלה, סין, עלתה במקום אחד למקום ה-15 בלבד.
ומה איתנו? ישראל הצליחה לעקוף את צרפת, ארה"ב, דנמרק ופינלנד ולהתברג היישר אל המקום השישי, לאחר שבשנה שעברה הגיעה למקום החמישי.
לפניכם 10 המדינות המובילות ביותר 2020, על פי מדד בלומברג האחרון:
10. צרפת
צרפת היא אחת המדינות הבודדות ברשימה שלא שינו את דירוגן. היא קיבלה ניקוד גבוה על השקעה במחקר ופיתוח ארגוני ועל תשתית התקשורת שלה, אך מערכת החינוך שלה הורידה אותה מטה בדירוג.
9. ארה"ב
כאשר המדד של בלומברג עלה לראשונה בשנת 2013, ארה"ב קטפה את המקום הראשון. מאז היא צנחה בדירוג במידה ניכרת, אך היא יכול לפחות לטעון לביצועים מנצחים בשתי קטגוריות: מספר חברות ההיי טק שפועלות בה והפטנטים שנרשמו בה.
8. דנמרק
דנמרק היא אחת משלוש מדינות נורדיות שנכנסו לעשירייה הראשונה במדד החדשנות של בלומברג, והיא מתברגת באופן קבוע גם במדד החדשנות העולמי.
7. פינלנד
פינלנד צנחה מהמקום השלישי בשנה שעברה למקום השביעי בשנת 2020. על אף שמדובר באחת מהמדינות היציבות ביותר במדד, שזוכה לניקוד גבוה בכל הקטגוריות, היא מעולם לא הגיעה לאחד משלושת המקומות הראשונים.
6. ישראל
לאחר שבשנה שעברה ישראל עלתה חמישה מקומות בדירוג למקום החמישי, השנה היא ירדה מקום אחד למקום השישי. בעוד שהיא נותרת מאחור מבחינת המדדים של ייצור, פרודוקטיביות ויעילות, היא עדיין ממוקמת במקום הראשון מבחינת מחקר ופיתוח.
5. שוודיה
שבדיה, שהובילה את המדד בשנת 2018, צנחה למקום השביעי. היא מקבלת ציונים גבוהים בקטגוריית הייצור באופן עקבי, וחל שיפור גם בתחום הטכנולוגיה שלה, עם חברת ספוטיפיי שמצליחה להתמודד מול ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות.
4. שוויץ
שווייץ מוצאת את עצמה בעקביות ברשימת עשרים המדינות החדשניות ביותר בעולם, והיא תמיד גם אחת המתמודדות המובילות במדד החדשנות העולמי. בתור ביתן של ענקיות התרופות נוברטיס והופמן-לה-רושה, זה לא מפתיע שהמדינה קיבלה דירוג גבוה על הערך המוסף בייצור.
3. סינגפור
סינגפור זינקה השנה שלושה מקומות בדירוג, מהמקום השישי בשנה שעברה למקום השלישי בשנת 2020. העלייה הזו היא תוצאה של שיפור בפריון וערך מוסף בייצור.
2. דרום קוריאה
דרום קוריאה החמיצה את המקום הראשון בהפרש קטן מאוד. המדינה מסתמכת באופן משמעותי על חברות מוכוונות טכנולוגיה כמו סמסונג, יונדאי ו-LG. "אין לנו משאבי טבע אחרים - יש לנו רק את המוח שלנו לסמוך עליו", אמר לבלומברג צ'אנג סוק-גאון, פרופסור לניהול עסקים מאוניברסיטת חניאנג בסיאול.
1. גרמניה
לדברי הכלכלן הראשי בבנק המסחרי בהמבורג, סיירוס דה לה רוביה, הנדסת מכונות ותעשיות רכב הן אלו שאחראיות לחלק גדול מההצלחה של גרמניה בדירוג השנה. אך בעוד שהמדינה קיבלה ניקוד גבוה בקטגוריות רבות, דה לה רוביה רואה מקום לשיפור. "חיובי ככל שנשמע הדירוג, איננו יכולים להתעלם מהעובדה שגרמניה נמצאת הרחק מאחורי מדינות אחרות בכל הקשור לחינוך", אמר דה לה רוביה לביזנס אינסיידר.
בנוסף לתעשיית הרכב, דה לה רוביה מדגיש את החשיבות של הנדסת המכונות בגרמניה. "חברות רבות מובילות את הענף - במיוחד בתחום הטכנולוגיה הרפואית והמכשירים האופטיים", אמר, "המוצרים של החברות הללו מהווים לרוב נקודות מכירה ייחודיות וקשות להעתקה".