שנת 2019 חתמה עשור של זינוק במספר עסקאות האקזיטים שביצעו חברות ישראליות, כך עולה מדו"ח מיוחד שפורסם היום (שלישי) על ידי חברת IVC ומשרד עורכי הדין מיתר. על פי הנתונים, כ-1210 אקזיטים התרחשו מאז 2010, בסכום כולל של יותר מ-111 מיליארד דולר, עלייה של כ-50% במספר העסקאות ומעל 800% בערך הכספי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מתחילת העשור חל גידול מתמיד במספר ובשווי העסקאות, כשב-2017, בשל אקזיט הענק של חברת מובילאיי בהיקף של כ-15 מיליארד דולר, נרשם שיא חדש. בשנה האחרונה נחתמו 138 עסקאות בשווי 21.7 מיליארד דולר, לעומת 122 עסקאות ב-2018, בשווי כולל של 12 מיליארד דולר. ב-2019 נמכרו לא פחות מ-4 חברות במיליארד דולר לפחות, בהן מלנוקס שנמכרה לחברת Nvidia בכ-6.9 מיליארד דולר.
עוד נבדקו כמות וסכום ההשקעות של קרנות הון סיכון, משקיעים פרטיים וגורמים נוספים בחברות ישראליות. בשנה האחרונה נרשמו 522 השקעות בשווי כולל של 8.2 מיליארד דולר, זאת לעומת 436 השקעות בסכום של 3.7 מיליארד דולר לפני חמש שנים. מהדוח עולה כי גפ הסכום הממוצע שהושקע בכל עסקה גדל: מספר ההשקעות של לפחות 30 מיליון דולר עלה בהדרגה ב-5 השנים האחרונות ואף שילש עצמו, בעוד מספר ההשקעות ה"קטנות", של פחות מ-5 מיליון להשקעה, קטן.
שנת 2019 מסתמנת גם כשנה הטובה ביותר של קרנות הון הסיכון. במהלך השנה חל זינוק דרמטי בהיקף העסקאות של חברות מגובות הון-סיכון שהסתכם ב- 7.1 מיליארד דולר ב-2019 לעומת 2.7 מיליארד דולר ב-2018. בדומה ל-2018, גם השנה חברות אמריקאיות ריכזו כ-80% מכלל הרכישות של חברות ישראליות. חלקן של הרוכשות הישראליות נותר יציב וצנוע למדי, הן מבחינת היקף הרכישות והן במספר העסקאות, ועמד על 6% מכלל העסקאות.
בנוסף לאקזיטים הזכורים של מלנוקס ומובילאיי, בין האקזיטים הגדולים של העשור האחרון ניתן למנות גם את רכישתה של חברת אורבוטק ב-2018 בסכום של 3.4 מיליארד דולר ושל חברת הסייבר אימפרבה עבור 2.1 מיליארד דולר באותה שנה. אליהן הצטרפו חברות פרטיות כמו ווייז שנרכשה על ידי גוגל ב-1.2 מיליארד דולר ב-2013 וחברת משחקי הרשת פלייטיקה שנמכרה עבור 4.4 מיליארד דולר ב-2016.
לדברי שירה עזרן, שותפה במשרד עורכי הדין מיתר: "בהסתכלות על העשור החולף, השילוב של נתוני שיא של שווי האקזיטים הכולל, המספר היחסי של עסקאות אקזיט גדולות, השווי העולה וגדל של חברות וכמות חדי הקרן (חברות בשווי של למעלה ממיליארד דולר), המשך הגידול בעסקאות ההשקעה הגדולות, וההחזרים המרשימים לקרנות הון הסיכון, מעידים על התבססות ההייטק כתעשייה בעלת תשתית רחבה ושאיפות מרחיקות לכת".
גיא הולצמן, מנכ"ל IVC ציין כי "דו"ח האקזיטים משקף עליה רצופה של עשור בפעילות האקזיטים בישראל, 111.3 מיליארד דולר ב-1,210 עסקאות. כצפוי, מניתוח הנתונים עולה שהכוח העיקרי המניע את הזינוק בפעילות האקזיטים בישראל הוא הרוכשים הזרים. תאגידים גלובליים מובילים כאינטל, גוגל ומיקרוסופט רכשו עשרות חברות ישראליות במיליארדי דולרים בעשור האחרון. לסיכום, ניתן לומר כי בהתאמה למגמה הגלובלית בתחום, גם ההיי-טק הישראלי נהנה מתקופת שגשוג. חברות טכנולוגיה ישראליות מגייסות יותר הון המופנה לצמיחה וגידול ומנגד, תאגידים בינלאומיים וקרנות פרייבט אקוויטי רוכשות בישראל יותר חברות בצמיחה מואצת ובתג מחיר גבוה מתמיד".