מגיפת הקורונה היא לא רק בריאותית, זו גם מגיפה כלכלית. רק היום (שישי) התכנסו ראש הממשלה והבכירים במשק כדי לדון במשבר המתפשט ובין היתר ניסו למצוא פתרונות למצב הכלכלי ההולך ומחמיר. בזמן שהעסקים קורסים ומספר המובטלים דוהר לכיוון המיליון, אפשר להבין שהבעיה הזו תשאר גם הרבה אחרי המגיפה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"זה מעציב, זה מרתיח", אומרת מיה מזלטרים, אמא ל-3 ובעלת צהרון. "יש לי צהרונית ביתית עם 15 ילדים. כרגע לאור המצב ירדתי ממאה לאפס, זה פשוט לקום בבוקר ואין כלום". מצבה של מיה הוא לא שונה מהרבה מאוד אנשים במדינת ישראל שקמים כל בוקר למציאות כלכלית קשה. רבים חוששים שאם המצב יימשך לאורך זמן, לא יוכלו להחזיק את משקי הבית שלהם וייכנסו לחובות כבדים. "זה לא הוגן, אני לא רוצה נדבות" מספרת בכאב מזלטרים.
"לא רוצה נדבות"
לשילה גואטה יש מסעדה משפחתית שבגלל ההסגר הכפוי, מושבתת לחלוטין. "אנחנו מעל 22 שנה מפעילים את העסק הזה" הוא מספר. "שלוש משפחות לא מצליחות להתפרנס. יש לנו קצת משלוחים אבל זה לא מספיק כדי להחזיק את הראש מעל המים".
גם שרון אנקווה, אם ל-2 ילדים ובעלת סלון קוסמטיקה, מסבירה כי המצב דוחק את כולם לפינות כלכליות קשות: "אני מפרנסת יחידה, יש לי תינוקת בת חמישה חודשים וילדה בת שש – הקרקע נשמטה לנו מתחת לרגליים. ההכנסות כמעט ונפסקו וההוצאות ממשיכות – גם שכירות של בית וגם שכירות של עסק. אני מאמינה שבחודש הבא אנחנו נראה אבידות בנפש, אנשים לא יוכלו לשלם את האוכל לילדים שלהם".
"אני מדבר עם הרואת חשבון שלי, היא אומרת לי: "תשלם ביטוח לאומי ומס הכנסה". אני צריך לשלם ביטוח לאומי ומס הכנסה? על מה? אני לא עובד, לא כלום", כך מספר מיכה בננו, צלם אירועים במקצועו ואב לשניים. "אמרתי לרואת חשבון שלא תשלם שקל, אני מעדיף שיתבעו אותי".
"מה עדיף? לקנות לילדים אוכל? או לשלם את המיסים למדינה?"
"המדינה, לעצמאים במעמד שלי, לא נותנת שום דבר" מספר ינון חדוותי, מדריך תיירים, נשוי פלוס שלושה. "אני יכול להירשם בלשכת התעסוקה, אבל אני לא אקבל דמי אבטלה". שילה גואטה חוזר ואומר כי "זו פשוט בגידה של המדינה בעצמאיים". גם מיה חוזרת ומציפה בדמעות את החרדה שלה דווקא מהמצב הכלכלי ופחות מהמצב הבריאותי: "יש לי בעל בסיכון והחרדה הכלכלית יותר מפחידה אותי מהקורונה".