"דבר איתי אחרי הקורונה" – זה מה ששומעים הרבה יועצי השקעות מלקוחותיהם בשבועות האחרונים. בימים אלה, בהם רבבות בני אדם נשלחים לבידוד ביתי בגלל וירוס הקורונה, אפשר כבר להרגיש את הפגיעה הכלכלית. לאור הפגיעה הקשה בתעשייה הסינית ובענפי התיירות והתעופה, המשקיעים הקטנים מבקשים לשמור על מה שכבר הרוויחו. מדובר בתופעת העדר: בזמן משבר בשווקים כולם דוהרים החוצה.
מסוף ינואר ועד היום פדה הציבור למעלה מ-5 מיליארד שקל, כשבשוק מייחסים את הפדיונות הגבוהים רק לאפקט הקורונה. זה הציבור שברובו משקיע 100 עד 200 אלף שקלים ולא מחזיק ברזרבות נוספות. רוב הפדיונות נעשו בבתי ההשקעות הגדולים – אקסלנס, מיטב דש, פסגות אך לא רק בהם.
הבריחה מתרחשת דווקא לאחר שנה מוצלחת ביותר ב-2019. בהתאם, חלק מהמשקיעים הצליחו לשמור על הרווחים שצברו, אך היו גם שהפסידו – אותו ציבור לא מתוחכם, המכונה בשוק גם "כסף חלש". אותם משקיעים שהבחינו באטרקטיביות של השוק ציפו לעליות נוספות ונפגעו.
"עדיף שכסף חלש לא יהיה במערכת, כי הוא פועל לא נכון וגורם לעצמו נזק", טוען אייל גורן, מנכ"ל פסגות קרנות נאמנות. "השווקים הפיננסיים שונאים אי וודאות. אי אפשר לדעת איך יראה המצב עם התפשטות הקורונה בעוד 3 חודשים או שבועיים או שנה, אבל הציבור נוהג לאמץ תמיד את התסריט הפסימי ביותר".
"אם תכננתם את תיק ההשקעות שלכם רק לפני חודש וחצי, אתם לא אמורים לשנות את דעתכם רק בגלל הקורונה", מוסיף גורן. "אירוע כמו הקורונה - גם אם יתגלגל למשבר - או כל משבר אחר שמתרחש בשווקים אחת לחצי שנה, לא צריך לשנות את התיק וגם לא את רמת הסיכון, ובטח לא אחרי שהסוסים יצאו מהאורווה. מי שבנה תיק השקעות לטווח של 5 שנים עם סיכון גבוה במניות ואג"ח קונצרני, למשל, לא אמור לשנות את התיק שלו בגלל הקורונה שהביאה בינתיים לירידה של 10% בשווקים בעולם. אחרי המשבר צפוי גם תיקון בשווקים, ומשקיעים לטווח הארוך ירוויחו כמו שהרוויחו תמיד".
אושר טובול, מנכ"ל חבר הבורסה במיטב דש, מוסיף: "השוק תנודתי וזה מעיד על חששות ואי וודאות. יש חשש מההשפעה של הקורונה על הכלכלה; בארה"ב הפד הוריד את הריבית בחצי אחוד, שזה משמעותי, מחשש להשפעת הנגיף על הכלכלה, ובעקבות המהלך ראינו ירידות בבורסה.
"כשמבטלים עדלאיעדות ואירועי ספורט נוצרת אווירה שלילית, שהשוק לא אוהב – מצב הרוח אדום כמו הבורסה.
עלי לציין, שהציבור לא מוכר את כול התיק, אלא מצמצם אותו. בקרנות הנאמנות שהן לטווח קצר, פודים יותר. מי שפודה יהיה לו קשה לחזור, כשלרוב הם חוזרים מאוחר מדיי ולמחירים גבוהים".
מתי כדאי לחזור לשוק?
אנשים חושבים שהם יודעים מתי לצאת מהשוק – אבל הם לרוב לא יודעים לחזור בזמן. "בעשור האחרון חווינו למעלה מ-15 אירועים שהביאו לירידה של 10% בשווקים. בסופו של דבר המשקיע נהנה מעלייה של 150% בתיק שהתנהל לאורך העשור הזה", מסביר גורן. "מי שחושב להשקיע עכשיו לטווח ארוך, או שהשקיע לטווח ארוך לפני משבר הקורונה, לא צריך לבצע שינויים".
כך או כך, שוקי המניות והאג"ח הקונצרני לא יחכו לסוף הקורונה כדי להתחיל במגמה חיובית. הם בטח לא יחכו למשקיע המתלבט שיחזור לשוק רק אחרי החיסון. לרוב השווקים יעידו על הגעת החיסון או מיגור המגיפה הרבה לפני שהמשקיע הפשוט יזהה זאת.
לאחר המשבר של סוף 2018, רוב הציבור חזר להשקיע במניות כשהמחירים היו גבוהים דרמטית מאלה שהיו לפני הירידות. בהתאם, מי שמחכה להתבהרות המצב עשוי לגזול מעצמו את הרווח. "כדאי למשקיעים חדשים בשוק, גם לטווח ארוך, להסיק מסקנות גם ממשבר הקורונה. בעיקר אם רמת הסיכון שבחרו מתאימה להם ברמה הפסיכולוגי," מסכם גורן.
אז מה עושים עם הכסף בינתיים? חברות וקרנות הנדל"ן מכרכרות בימים אלה סביב המשקיעים שיצאו מהבורסה. הן מתבססות על טיעוני הכדאיות בהשקעה מוחשית בבלוקים וצופות עליית מחירים בשוק הנדל"ן, בעיקר בגלל המחסור הצפוי בתעשיית הבנייה המתבססת על סין. האם זה בהכרח יקרה? לא בטוח.