עיריית אשדוד תפצה בני זוג שמכוניתם שקעה בשלולית בסכום של 22,500 שקל, כך פסק בשבוע שעבר בית המשפט לתביעות קטנות באשדוד.
בני הזוג, תכלת פז אסייג ויורם אסייג, תושבי אשדוד, נסעו לפני כשנה וחצי מגן יבנה לביתם. כאשר הגיעו לאשדוד הם לא הבחינו בשלולית גדולה, ומכוניתם שקעה בתוכה.
" תוך שניות ספורות המים הגיעו לגובה שלא ניתן לנסוע במכונית. הדלתות ננעלו. המנוע במכונית כבה. המים עלו עד לגובה החלונות", ציינו בני הזוג בתביעה שהגישו נגד עיריית אשדוד, "המים הגיעו לנו עד לקו המותניים".
פז אסייג התקשרה למשטרה כדי לבקש עזרה, אבל לא הצליחה להתגבר על הפחד ולהסביר לשוטר במוקד בדיוק היכן היא נמצאת.
"אחרי מאמצים רבים הצלחנו לפתוח את אחת מדלתות המכונית וכך ניצלנו. הרכב שקע ואנחנו שחינו עד לחומה שהייתה בשולי הכביש. הזעקנו עזרה כדי לסייע לעוד נהגים שהיו באזור שלנו וכלי רכביהם שקעו. אנחנו ברגל במשך 40 דקות עד לבית", סיפרו בני הזוג.
לדבריהם, זמן קצר לאחר מכן חזר לזירת האירוע והבחינו בעובד של העירייה פותח את תעלת הניקוז שבעקבותיה הרחוב שוב הוצף במי גשמים.
תכלת אסייג העלתה שלשום פוסט בפייסבוק בעקבות האסון המחריד שהיה בשכונת התקווה בו קיפחו את חייהם סתיו הררי ודין שושני באסון המעלית בתל אביב.
"כולם מזועזעים מהמקרה הטרגי של המוות במעלית. נכון זה באמת מזעזע. אנשים מנסים לדמיין מה היה שם בפנים", כתבה פז-אסייג, "אז אני יכולה לספר לכם שהיינו בסיטואציה דומה לפני כשנתיים בתוך הרכב שלי עם בעלי גם לטלפון שלנו אף אחד לא ענה. גם אצלנו נכנסו המים ועלו לאט לאט מעל המותניים, גם אנחנו היינו לכודים בפנים. בעלי הרגיע ואמר: 'אל תדאגי נחכה ומישהו יגיע. זה לא הגיוני שאף אחד לא יבוא', גם אחרי שענו אף אחד לא בא".
לדבריה, הם חשבו שכוחות ההצלה יסייעו לחלץ אותם מהמכונית. "ישבנו שם מבועתים ברכב, הסתכלנו אחד על השני והמים המשיכו להיכנס לבפנים. זה בוודאי מה שקרה לסתיו ולדין".
אחריות העירייה
בתביעה שהגישו לבית המשפט לתביעות קטנות בעיר טענו בני הזוג כי האחריות למצבם נופלת על עיריית אשדוד. לטענתם, העירייה לא עשתה את המוטל עליה ולא טיפלה בתשתיות העיר. לדבריהם, לטענתם, נגרם נזק כבד למכוניתם, הם איבדו את הטלפונים הסלולריים והארנקים והתיקים שטבעו יחד עם המכונית, מעילים יקרי ערך וציוד שרכשו לבתם התינוקת.
העירייה הגישה כתב הגנה בו טענה להגנתה, כי אין לה אחריות למקרה וכי התשתיות באזור נבדקו טרם החורף והוכנו לעונת הגשמים. "באותו היום בעיר ירדו גשמים בכמות חריגה", טענה העירייה, "מדובר בכמויות חריגות של מי גשם שסחפו פסולת שמערכות הניקוז לא היו יכולות לנקז".
לדבריה, לבני הזוג יש אשמה תורמת שנכנסו לתוך שלולית בכביש וכי הם לא הוכיח את הנזקים שנגרמו להם.
נציג מטעם העירייה האחראי על התשתיות בעיר העיד כי צנרת הניקוז לא יכולה הייתה לטפל בכמות הגשמים שירדו באותם רגעים וכי מדובר בכמויות גשם גדולות וחריגות שיורדות אחת לכמה שנים.
הרשמת הבכירה, אירנה רוזין החליטה לקבל את התביעה בחלקה וחייב את העירייה לשלם לבני הזוג פיצוי של 22,500 שקל הכולל בתוכו גם מרכיב של עוגמת נפש.
הרשמת מתחה ביקורת נוקבת על התנהלות עיריית אשדוד כלפי התובעים כאשר התנהגה כלפיהם בזלזול והתעלמה מפניותיהם. היא הביעה תמיהה ומורת רוח מדוע העירייה שידעה על סערת הגשמים הצפויה לרדת בעיר לא נערכה בהתאם וסגרה רחובות.
"הואיל והנתבעת הייתה מודעת להתראות באשר לכמויות חריגות של מי גשמים הצפויות לרדת באזור ואף הייתה מודעת לכך שייתכן והתשתיות במקומות הנמוכים לא יהיו מסוגלות לנקז את מי הגשמים, מן הראוי היה לנקוט בפעולה של סגירת רחובות לפני שהוצפו ולא רק לאחר מכן", כתבה הרשמת בפסק הדין, "מצופה מן הנתבעת כרשות מקומית הנערכת לכמות חריגה של גשם להסיט את התנועה ממקום המועד להצפות או למצער להתריע בפני הנהגים כי המקום צפוי להיות מוצף ויש לבחור בדרכים חלופיות, באמצעות שילוט מתאים הוא העמדת נציג שידאג להכוונת התנועה".