התפשטות הקורונה שהביאה למשבר בריאות עולמי כבר הספיקה להשפיע על המשק הישראלי ועל כלכלות העולם - עסקים נאלצים לסגור, עובדים רבים יוצאים לחל"ת בלית ברירה, והבורסות בירידות שערים היסטוריות. אבל בעולם הכלכלי, כמו תמיד, אתגר של חברה אחת הוא ההזדמנות של אחרת, ויש לא מעט חברות ישראליות שמצליחות דווקא למנף את המצב העגום, להרוויח ואפילו לספק מקומות עבודה למובטלים החדשים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אחת מהחברות הללו היא verbit, חברת תמלול טכנולוגית שעושה שימוש בבינה מלאכותית בשילוב עם בינה אנושית: הטכנולוגיה מתמללת את האודיו באופן מידי ובדיוק של בערך 90%, ולאחר מכן עובר על הטקסט המתמלל האנושי. על לקוחותיה נמנים בתי משפט ואוניברסיטאות ברחבי העולם, כמו הרווארד וסטנפורד, וכ-15,000 מתמללים שלה פרושים במעל ל-30 מדינות ברחבי העולם. כעת מגייסים בחברה כ-1,000 מתמללים חדשים במגוון שפות – אחת מהן היא עברית.
"מתוך המשבר והצורך לצמצם התקהלויות, כמו גם בשל הדרישה לביטול הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה, חל מעבר מסיבי לעבודה אונליין", סיפר תום ליבנה, מנכ"ל החברה. " כל מי שיש לו מחשב וחיבור לאינטרנט מוזמן להיכנס לאתר שלנו ולהשיב למבחן הקבלה. יש הרבה אנשים שנמצאים כרגע בחוסר ודאות וכמו כולם, גם אנחנו מקווים שהמשבר הזה יחלוף מהר ונוכל לחזור לשגרה. בינתיים, רצינו לייצר מקומות עבודה שיאפשרו לאנשים לעבוד מהבית בזמנים נוחים, כדי להקל מעט את המצב".
חברה נוספת שהביקוש לשירותים שלה נמצא כעת בעלייה מתמדת היא וולט, חברת משלוחי המזון. כל יום מספרי ההזמנות עולים ועשרות מסעדות חדשות מצטרפות לשירות. כדי לעמוד בביקוש הגובר, גייסו בחברה מאות שליחים חדשים ורבים מהם הם כאלו שאיבדו את עבודתם לאחרונה. כרגע וולט מעסיקה כ-2,000 שליחים והחברה מתכוונת לגייס עובדים נוספים. בשל המצב, בוולט גם העבירו את שלב הדרכות העובדים לרשת, כך שהשליחים החדשים יוכלו להתחיל לעבוד כבר בימים הקרובים.
בוולט לא רק מספקים מקומות עבודה חדשים, אלא גם מנסים לסייע לעובדים בימי הקורונה. בחברה החלו להציע לעובדים תכנית סיוע פיננסית שתספק מענה לשליחים העצמאיים שעובדים עמה, במקרה שיימצאו נשאים של הנגיף או שייאלצו לשהות בבידוד. בימים אלה השליחים של וולט אינם מחויבים לבצע משלוחים, אולם התוכנית החדשה נועדה לעודד אותם להמשיך לעבוד, מבלי שיחששו מהרגע שבו ייאלצו להפסיק. עלות התוכנית מוערכת במיליוני שקלים.
העתיד מלא בשיחות ועידה
טכנולוגיות המאפשרות לצוותים הפזורים במקומות שונים לנהל ישיבות נמצאות בשימוש גובר מאז תחילתו של המשבר. אחת מהחברות שמספקות שירות כזה היא Vonage הישראלית, ושם מדווחים על זינוק של פי 10 בשימוש בשירות ה-Meetings. "בימים אלה שירות התקשורת הזה עושה דרכו לבעלי מקצועות רבים, מעבר למשתמשים הטיפוסיים, שהם בדרך כלל מעולם ההיי-טק", הסביר רון מעיין, סמנכ"ל המוצרים בחברה. "נוסף לכך, ישנה דרישה הולכת וגוברת גם מצדם של אנשים פרטיים שמעוניינים לערוך שיחות וידאו מרובות משתתפים". על כן החברה ממשיכה בגיוס עובדים חדשים להמשך פיתוח המוצרים.
קארביין זו חברת סטארט-אפ ישראלי שנולדה בעקבות אירוע שחווה המייסד, אמיר אליחי. ב-2013 הוא נשדד בסמוך לחוף הים בתל אביב, ונאלץ לבלות דקות ארוכות בטלפון כדי להסביר למי שחיכה בצד השני של קו הטלפון היכן הוא נמצא ואת פרטי האירוע. קרביין, שהוקמה כדי למנוע מצבים כאלה, מציעה פלטפורמה הוליסטית שמשלבת בתוכה שדרוגים למוקד החירום הישן - כמו שיחת וידאו ב"לייב סטרים", זיהוי מקום, ושליחת טקסט. קארביין מספקת שירותים לארגונים ממשלתיים ב-7 מדינות, ומאז שהפך נגיף הקורנה למשבר בריאות עולמי, מדינות נוספות מעוניינות לשלב את הפלטפורמה במוקדי החירום הפועלים בהן.
לא רק עבודה - גם משחקים
בימים בהם השהות הממושכת בבתים היא מנת חלקם של מיליונים, אחד הענפים שיוצאים מרוויחים מהמציאת החדשה הוא ענף הגיימינג (gaming). מה שעשו עד כה בעיקר בני נוער הופך אט אט לדרך מקובלת להעביר את הזמן בין כותלי הבית. "בהחלט ניתן להצביע על מגמת עלייה ברורה בעולם הגיימינג בשבועות האחרונים״, סיפר שי זלדיס, מנהל תקשורת ותוכן בחברת הגיימינג הישראלית אוברוולף (Overwolf). "בשבועות האחרונים חלה עלייה של כ-10% במספר המשתמשים מדי יום, ועלייה של כמעט 10% בזמן שמבלים המשתמשים מול המסך".
בנוסף לחברות הפרטיות שמוצאות דרכים להתמודד עם המשבר, ארגון 'בעצמי' השיק קו טלפוני מיוחד לתמיכה והכוונה תעסוקתית. המתנדבים שמחכים בצדו השני של הטלפון מעניקים סיוע בדרכי ההתמודדות עם המצב החדש, מסייעים במציאת חיפוש עבודה חדשה או זמנית ומיצוי הזכויות בעבור מי שפוטר או יצא לחל"ת.
בחברת התוכנה כרמיסופט, נאלצו לפטר את רוב עובדי החברה. אולם, בעקבות צמצום היקף הפעילות, גם שם נדרשים להתאמות, מה שהמביא איתו גם הזדמנויות עסקיות חדשות. על פי פרסום החברה, כרגע מחפשים שם פרויקט פיתוח מידי (בעיקר בסביבת WEB או בתחום AI), מימון חיצוני כדי לאפשר הכשרה לעובדים שיצאו לחל"ת, ואף קשר חדש לרשת מזון מהיר שתהיה מעוניינת להקים מערכת הזמנות ותאפשר לעובדי החברה להזמין אוכל מהבית.
משבר הקורונה יוסיף לתת את אותותיו בכלכלה העולמית ובמשק הישראלי; וכמו בתחום הרפואי, מדובר בהתמודדות ארוכת טווח. אולם, מסוגלותן של החברות הישראליות להגיב לשינויים באופן מיטבי, ולהתאקלם למצב על ידי יצירת משרות חדשות ותעסוקה נוספת שתענה על הצרכים החדשים - לבטח תמתיק ההתמודדות עם המשבר.
כדי להגיש מועמדות לתמלל בעבור חברת verbit לחצו כאן