בית המשפט המחוזי בירושלים הורה הערב (שלישי) על צו ארעי המונע מחברת נובל אנרג'י לקיים באסדת לוויתן "פעילות הכרוכה בפליטת גזים", החלטה דרמטית המקפיאה למעשה את היתר הפליטה שקיבלה חברת נובל אנרג'י מהמשרד לאיכות הסביבה. נכון לעת עתה, מדובר בהחלטה זמנית, כאשר הדיון בעתירת הארגונים הירוקים ו-6 המועצות הסמוכות למיקום האסדה, יתקיים ביום ראשון הקרוב. בית המשפט עצר למעשה כ-50 טונות של חומרים מזהמים ובהם בנזן הנפלטים לאוויר במשך שמונה שעות בלבד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בהחלטתו כתב השופט אלי אברבנאל כי ההחלטה התקבלה מאחר שלא הופרכה טענת העותרות כי השהיית ההחלטה בבקשה עלולה לגרור לנזק בלתי הפיך לבריאות הציבור. השלב השלישי של הרצת האסדה, במסגרתו ניתן לנובל אנרג'י אישור לפלוט לאוויר במשך 8 שעות כמות רעלים המותרת באופן שוטף בכשנה וחצי, צפוי להידחות.
בחודש שעבר עתרו המועצות המקומית זיכרון יעקב, פרדס חנה-כרכור, עמק חפר, ג'סר א-זרקא, מגידו ועמותת "צלול" לבית המשפט, בבקשה לבטל את היתר הפליטה של אסדת לוויתן ובדרישה לצו מניעה נגד הרצת האסדה. "הרשויות בישראל מעולם לא התמודדו עם הצורך ברגולציה של מתקן בסדר גודל זה ושל זיהום בהיקף שאותו הוא צפוי לפלוט", נכתב בעתירה. "ביסוד עתירה זו עומדת התנהלותו הפזיזה והרשלנית של המשרד להגנת הסביבה, אשר בבחירה בין שמירה על בריאות הציבור מפני חשיפה לגזים רעילים, מסרטנים ובעלי פוטנציאל נזק בריאותי קשה, לבין האינטרסים הכלכליים של חברת נובל אנרג'י, בחר המשרד באינטרסים הכלכליים של התאגיד ולא בבריאות הציבור".
עוד נטען בעתירה כי המשרד להגנת הסביבה "בחר לדרוס את הבלמים והאיזונים שנקבעו בחוק אוויר נקי, בחר להסתיר מהציבור את הוראות הרצת המתקן ולא לפרסמן להערות. וכבר כאשר פורסמו, הן פורסמו שעות ספורות לפני תחילת ההרצה ותחילת הפליטה של טונות של מזהמים, כל זאת בניגוד להוראות החוק ותוך עיקור מתוכן של עקרון שיתוף הציבור הקבוע בחוק. חמור מכך, מי שידע את הרשויות המקומיות בסמוך לתחילת הליך ההרצה של האסדה, הייתה נציגות שותפות לוויתן ולא המשרד להגנת הסביבה, כפי שהיה מצופה, מגוף ממשלתי האמון על הסביבה ועל הבריאות".
"פסיקת בית המשפט הינה ניצחון לתושבים שאיבדו אמון ברשויות המדינה שיגנו על בריאותם. מול התושבים עומדים כוחות עצומים של הסתרה וטיוח, בראשם השרים להגנת הסביבה והאנרגיה, שבחרו לעמוד לצד חברות קידוח הנפט והגז במקום לשרת את האינטרס הציבורי", אמרה ל"גלובס" מאיה יעקבס, מנכ"לית ארגון הסביבה 'צלול'. "זהו תמרור אדום לפעולות הכוחניות שננקטו כנגד ציבור עצום אשר עלול להיפגע מהרצת אסדת הקידוח ובפעם הראשונה יזכה לדיון אמיתי בפני שופט מחוזי על ההשלכות הבריאותיות של הרצת האסדה".
הדיון בעתירה צפוי להתקיים ביום ראשון, ובמידה ולא יבוטל היתר הפליטה, מבקשות העותרות כי בית המשפט יורה על תיקונו כך שיבוצע ניטור רציף, ישיר ופיזי של החומרים המסוכנים בכלל ושל בנזן בפרט, בכל מקורות הפליטה המוקדיים על גבי האסדה, וכן ניטור רציף ישיר ופיזי של חומרים מסוכנים בכלל ובנזן בפרט, במרחבי הזיהום האפשריים מן המקורות הלא מוקדיים על גבי האסדה. עוד דורשות העותרות כי ניטור המזהמים יבוצע על ידי המשרד להגנת הסביבה ולא על ידי החברה כפי שקבע במשרד - לשיטת העותרות מהלך זה של המשרד הינו בבחינת לתת ל'חתול לשמור על השמנת'.
ביום ראשון, עתרה גם עמותת שומרי הבית לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד המשרד להגנת הסביבה ונגד חברת נובל אנרג'י, בבקשה להורות על צו ארעי וצו ביניים שאוסרים על נובל אנרג'י לבצע כל פעולה באסדת לווייתן. לדברי העותרים, הבקשה מוגשת נוכח הפרת תנאי היתר הפליטה ע"י נובל אנרג'י ואוזלת ידם של המשרד להגנת הסביבה והממונה לפי חוק אוויר נקי "אשר לא מפסיקים את הפעילות באסדה חרף ההפרה הבוטה של הנחיותיהם ולמרות הסיכון האפשרי לבריאות הציבור העלול להיגרם כתוצאה מפעולות נובל אנרג'י". העותרים מתבססים על חוות דעת של פרופ' ברחנא, מנהל המכון לרישום סרטן (בדימוס), שקובע כי החומרים המזהמים הצפויים להיפלט במהלך שני הנישובים המתוכננים בהרצת לווייתן מסוכנים לבריאות. יוני ספיר, יו"ר עמותת שומרי הבית, אומר היום בנוגע להחלטת בית המשפט: "אני שמח לראות שיש בית משפט אמיץ, נטול פניות ומעמיק ראות בישראל. אנו נושאים עינינו בדריכות לדיון שיתקיים ביום ראשון ומקווים שהצדק ינצח".
מנובל אנרג'י נמסר בתגובה: "השותפות בלוויתן קיבלו לידיהן את החלטת בית המשפט הנכבד והן לומדות אותה מתוך כוונה ומוכנות להזרים את הגז מלוויתן בהקדם האפשרי".