על פי גורמים ברשות המיסים בעלי עסקים בישראל מעלימים מס בגובה של מיליארדי שקלים בכל שנה. מתברר שהתופעה נפוצה במיוחד בקרב בעלי הדוכנים בשווקים ברחבי הארץ - חלקם עובדים בשחור, אחרים לא מדפיסים את הקניות בקופה הרושמת ולא נותנים ללקוחות קבלות, והכסף זורם לחשבונות הבנק שלהם בזמן שהם מדווחים על הכנסות נמוכות בהרבה מגובהן בפועל.
לא פעם מגיעים פקידי שומה לדוכנים ולבתי עסק במסווה של לקוחות, רוכשים מוצרים, וכשהם לא מקבלים חשבונית, בעלי העסקים נחשפים. אבל ברשות המיסים יודעים שבעלי הדוכנים יודעים להתחמק מדיווח על ההכנסות שלהם, ולכן אחת לכמה שבועות עורכים פשיטות פתע על הדוכנים, בעיקר בשבועות שלפני החגים הגדולים – פסח, ראש השנה, סוכות ושבועות, אז מתרחשות רוב העלמות המס.
"לפני הפשיטות אנחנו עושים תצפיות על הדוכנים", מגלה פקיד שומה לשעבר בשיחה עם mako, "אנחנו בוחנים את שיטות העבודה של בעלי הדוכנים, הקצביות, חנויות הדגים והעופות בשווקים, ורק אחרי שאנחנו מתעדים הכל במצלמות ויש את כל ההוכחות, מתבצעת הפשיטה".
"בעלי הדוכנים מאוד מתוחכמים, ולחלקם יש ניסיון מול פקידי רשות המיסים, אז כל פעם אנחנו מפתיעים אותם מחדש – או שהם מפתיעים אותנו", הוא אומר. אבל הרבה פעמים פקידי השומה מופתעים דווקא מהיצירתיות של בעלי הדוכנים, כפי שקרה, למשל, בפשיטות שעשו לאחרונה בשווקים רחבי הארץ, שם סיפקו להם כמה מהתירוצים הכי הזויים שנתקלו בהם:
"היה לחץ לקראת ראש השנה, ואנחנו מאזנים בסוף היום את הקופה. הבן שלי עזר לי בעבודה בגלל החג אבל לא הבין שצריך להדפיס" (בעל דוכן בשוק הכרמל)
"בדיוק כשהגעתם אליי נגמר לי סליל הנייר, ועכשיו אני מחליף בחדש" (בעל דוכן בשוק הכרמל)
"אני מקפיד לרשום, אבל אני אחרי תאונה ולוקח כדורים" (בעל דוכן שווארמה)
"מה אתם רוצים ממני? אני רושם בסוף היום" (בעל דוכן בשוק העירוני בבאר שבע מסביר למה לא רשם את ההכנסות בפנקס הקבלות)
"לא הספקתי לקנות ספר קבלות חדש, חשבתי שאסור להשתמש בספר הישן" (בעלת דוכן לאוכל בראש העין)
"הקופה מקולקלת היום, לכן אני רושם על ניירות" (בעל דוכן אחר לפירות)
"אני רושמת בצד על קרטון, כי קשה לי לרשום הכל בקופה" (בעלת דוכן לאוכל מהיר)
"עוד לא התחלנו לעבוד וכבר אתם מחפשים מאיפה לעשות כסף" (בעל דוכן פירות וירקות שהתעצבן על הפשיטה)
לבעלי הדוכנים בשוק מחנה יהודה, שעל פי החשד שניים מהם העלימו מס במיליונים, היה הסבר מפתיע: "מה אתם באים אלינו בטענות? לכו לרואי החשבון שלנו. אתם חושבים שממלפפון ועגבניות אפשר להיות עשירים. אנחנו בקושי סוגרים את החודש".
"לא יכול גם לעצב, גם לתפור וגם לרשום"
אבל מסתבר שבעלי הדוכנים הם אינם היחידים. לדברי אותו פקיד לשעבר, גם בעסקים הקטנים, שסובלים מהכנסות נמוכות, מעלימים מס בסכומים גבוהים כדי לשרוד כלכלית – ומפגינים לא פחות יצירתיות בתירוצים שלהם.
"היה חג האהבה, והיה עומס מטורף של לקוחות על החנות, ולכן לא היה לי זמן להדפיס קבלות בקופה הרושמת", הסביר בעל חנות פרחים מהשרון, ובעל סטודיו לעיצוב שמלות כלה ממרכז הארץ סיפר ששכח לרשום את ההכנסות ממכירתן והשכרתן של השמלות. "היה לי הרבה לחץ בעבודה", הסביר לפקידי השומה, "אני לא יכול גם לעצב, גם לתפור וגם לרשום קבלה".
הפקידים, שעוקבים אחרי בעלי עסק שמפרסמים באינסטגרם ובפייסבוק, גילו שבעל הסטודיו הכניס עשרות אלפי שקלים בשנה, ולא טרח לדווח על כך לרשויות המס, שלא לדבר על הוצאת חשבוניות ללקוחות. "אנחנו חזקים מאוד ברשתות החברתיות", הסביר גורם ברשות המיסים, "אנחנו עוקבים אחרי בעלי העסקים הגדולים, וזה עוזר לנו להבין את גודל ההכנסות שלהם לעומת מה שהם מצהירים בפועל – מה שיכול להגיע להפרש של מיליוני שקלים בשנה".
חדרי בריחה, מורים לנהיגה ופיצוציות: כולם מעלימים
מסתבר שגם הטכנולוגיה הופכת לתירוץ כשזה מגיע להעלמת מס. עשרות בעלי עסקים ומורים פרטיים שמשתמשים באפליקציות התשלומים BIT ו-PEPPER העלימו עשרות מיליוני שקלים. "הלקוחות שילמו שבועיים מראש ולא רשמתי כי היה גשם ונפלה חומה שמפרידה ביני לבין השכן, ונהיה לי בלאגן בראש", טען בפני פקיד השומה מורה לנהיגה מצפון הארץ, שתלמידיו שילמו לו באפליקציית BIT, ולא טרח להצהיר על אותן הכנסות.
השנה החלו פקידי השומה להגיע גם לחדרי בריחה. באחד מהם הם גילו שהבעלים, תושבי המרכז, לא דיווחו על הכנסות של עשרות אלפי שקלים. "אם נעשתה טעות זה בתום לב", טען אחד מהם, "את המזומן שמרתי כדי להתקזז מול ספקים".
אבל השיא היה ללא ספק התשובה של בעלי אחת מהפיצוציות שעליהן פשטו פקידי השומה ברחבי תל אביב. הפקידים אמנם גילו שהוא העלים מס, אבל הוא העדיף להתמקד בצד החיובי של העניין: "בזכות הביקורת שלכם העובד שלי נתפס גונב אותי".