המאבק בגרעון התקציבי: משרד האוצר יפעל לביטול של הפטור ממע"מ על יבוא אישי של מוצרים בשווי של עד 75 דולר, תוגש במסגרת הצעת תקציב המדינה ל-2020. הצעד יבוא כחלק מחבילת המהלכים לסגירת ה"בור" התקציבי שהיקפו עולה על 20 מיליארד שקל. חבילת הצעדים תוצג לשר האוצר שימונה במסגרת הממשלה הבאה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נכון להיום משלוח המכיל מוצרים שערכם הכולל הוא עד 75 דולר פטור לחלוטין ממסי יבוא - מע"מ ומכס. עם זאת, גם היום קיימות מספר החרגות. סכום הרכישה בפטור ממע"מ עלה בתחילת 2012 בעקבות המחאה החברתית על יוקר המחיה של קיץ 2011. אבל הפטור אינו חל על מוצרי טבק ואלכוהול, ואינו כולל חבילות שנשלחות מאותו ספק לאותו לקוח בהפרש של עד 72 שעות.
ביטול הפטור יכנס לתוקף בסביבות אפריל 2020
באוצר מתכננים להביא את תקציב 2020, שיכלול את הצעד המדובר, לאישור הממשלה באמצע חודש דצמבר, ולסיים את הליכי אישור חוק התקציב בכנסת לקראת חודש מרס. בהנחה שההצעה תאושר על ידי הממשלה והכנסת ובהתבסס על לוח הזמנים המתוכנן - ביטול הפטור צפוי להיכנס לתוקף בסביבות חודש אפריל.
לביטול הפטור ממע"מ משמעות תקציבית רבה שרק תגדל בשנים הקרובות. היקף המוצרים הפטורים ממע"מ המיובאים כיום מוערך בכ-3 מיליארד שקל לשנה ומדובר בשוק הגדל במהירות. בשנים האחרונות נרשם גידול שנתי של כ-20% בהיקף המוצרים מחו"ל שרוכשים ישראלים באינטרנט.
על פי ההערכות ההכנסות הצפויות למדינה מביטול הפטור יעמדו בכ-600 עד 700 מיליון שקלים לשנה - משנת 2020. עם זאת, קשה להעריך כיצד ישפיע ביטול הפטור על היקף היבוא, וסביר להניח כי קצב הגידול יואט משמעותית לאחר הטלת המס, לפחות בטווח הקצר.
מעבר להכנסות הצפויות ממנו, באוצר מעדיפים העלאות מסים שאינן פוגעות בצמיחה וביטול הפטור אינו נתפס כצעד שיכול להקטין את קצב הצמיחה של המשק - קיטון ביבוא אמור להגדיל את התוצר. הצלחת המהלך של האוצר תלויה כמובן בהשגת תמיכה פוליטית.
שר האוצר משה כחלון כבר מנע בעבר מהאוצר לקדם ביטול של הפטור, אולם הנסיבות הפעם שונות בתכלית ומגדילות באופן משמעותי את ההיתכנות של המהלך. בתקציב 2019, שהייתה שנת בחירות, התנגד כחלון לכל העלאת מסים, מחשש שהדבר יפגע בו אלקטורלית. הפעם נראה כי לממשלה לא יהיה מנוס מהעלאות מסים.