אגף כוח אדם בצה"ל מפרסם היום לראשונה את אחוז משרתי המילואים ב-63 ערים ברחבי הארץ. במקום הראשון ברשימה שהתפרסמה מככבת העיר מודיעין-מכבים-רעות, עם 46.3%. את הרשימה סוגרת העיר החרדית ביתר עילית. באופן מפתיע, הבירה ירושלים מדורגת דווקא בתחתית הרשימה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנתונים מתייחסים לאחוז המשרתים במילואים על כל אלף תושבים בערים. אחרי מודיעין מדורגות: גבעת שמואל (41.2%), יבנה (37.9%), כפר סבא (36.9%), וקריית אונו (36.7%). בין הערים הגדולות מובילה תל אביב-יפו במקום ה-15 (33.9%) ואחריה באר שבע (33.7%), פתח תקווה (30.1%), ראשון לציון (28.7%) וחיפה (28%).
ירושלים מדורגת אחרונה בין הערים הגדולות, במקום ה-59, עם 12.1% בלבד. את הרשימה סוגרות הערים בהן אחוז האוכלוסייה החרדית גבוה במיוחד. במקום ה-58 דורגה צפת (14.3%), בית שמש במקום ה-60 (11%), אלעד במקום ה-61 (6.4%), בני ברק במקום ה-62 (3.5%) ואחרונה היא ביתר עילית (1%).
"אחוזים בודדים לא מתייצבים למילואים"
"זו הפעם הראשונה שמפיצים נתונים מסוג זה בניסיון לקדם מסורת חדשה, בדומה למה שקורה בגיוס החובה", סיפר גורם בכיר באכ"א בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "צה"ל מעוניין להגדיל את השיח הציבורי ולרתום את הרשויות לקידום שירות מילואים. זה מתחבר לעוד פעילויות שעושים בנושא העלאת מודעות לשירות מילואים".
הבכיר סיפק הצצה לאופן שבו נערכה הבדיקה. "בדקנו את מספר משרתי המילואים לאלף איש בכל עיר - גברים ונשים ביחד. בשונה מהמלש"ב, המימד שמסתכלים עליו הוא לא ממקום של חובת שירות אלא של הערכה", הוא אומר. "בסופו של דבר מדובר בנכונות של אנשים להגיע לשירות מילואים".
עוד ציין הבכיר כי הנתונים מצביעים על הלימה בין עשרת הערים המובילות בנתוני גיוס המלש"בים לבין עשרת הערים המובילות מבחינת שירות המילואים. לדבריו, רק אחוזים בודדים מקבלים צו מילואים ולא מתייצבים.
קצין המילואים הראשי: "למצוא דרכים לתגמל את החיילים"
"אנו רואים מהנתונים כי לקבוצת השייכות החברתית יש השפעה רבה על שירות המילואים, על כן, העיריות והמועצות המקומיות בשיתוף פעולה עם צה"ל צריכות להשקיע את מירב המאמצים על מנת לעודד את משרתי המילואים", ציין קצין המילואים הראשי, תא"ל הושע פרידמן. "עלינו למצוא את הדרכים לתמוך ולתגמל את חיילי המילואים כשהם עוזבים את עיסוקיהם, משאירים את יקיריהם בבית ומתייצבים למילואים, לעיתים תוך סיכון חייהם. יש לכך חשיבות ביטחונית רבה וחשיבות גדולה לחוסן החברתי והלאומי שלנו".
לדבריו, "במציאות הנוכחית, התהליכים העוברים על החברה הישראלית לא תמיד מעודדים התגייסות לשירות במילואים, כאשר בשירות מתקיים מפגש משמעותי של כל חלקי החברה הישראלית, מתקיימת חברות וערבות. משרתי המילואים הם שאר הרוח הערכי וההתנדבותי של החברה הישראלית.