כשנתיים אחרי תקרית הדמים על סיפון ה"מרמרה" וכשהיחסים בין ישראל לבין טורקיה, שהחריפו בעקבות האירוע, עודם שרויים במשבר חריף - פורסם הדוח המיוחד שחיבר מבקר המדינה על תפקוד הדרג המדיני בפעולות המנע, שננקטו טרם הגעת הספינות ובשיאו של העימות.
"בתהליך קבלת ההחלטות בהובלת ראש הממשלה ובאחריותו בעניין הטיפול במשט הטורקי נתגלו ליקויים מהותיים ומשמעותיים", קבע המבקר מיכה לינדנשטראוס בהתייחסו להתנהלותו של נתניהו - והוסיף כי בראש הממצאים שעלו מבדיקתו עולה כי "תהליך קבלת ההחלטות אצל ראש הממשלה נעשה ללא עבודת מטה סדורה, מסוכמת, מתועדת ומתואמת".
נוסף על כך, הטיח לינדנשטראוס ביקורת בנתניהו על כך ש"חרף ההכרה של הדרג המדיני הבכיר בחריגותו של המשט הטורקי לעומת קודמיו, לא הנחה ראש הממשלה על ביצוע עבודת מטה אינטגרטיבית בנוגע למדיניות הראויה להמתמודדות עם המשט. תחת זאת, הוא קיים פגישות אישיות נפרדות עם שרי הביטחון והחוץ - שהיו בלתי מתועדות והסתיימו ללא סיכומים".
הדיון המהותי נערך מאוחר מדי
בעיה נוספת שעליה הצביע המבקר נגעה לעיתוי הישיבות שכינס נתניהו לדיון בדרכי ההתמודדות עם הגעת הפעילים ששאפו לעגון בחופי עזה - שהיה, לטענתו, מאוחר מדי וחפוז.
"לא התקיים כל דיון בין ראש הממשלה לבין קבוצת שרים כלשהי בנושא, מלבד דיון 'מעכשיו לעכשיו' ללא כל מצע והכנה, שנעדרו ממנו נציגי הגופים הנוגעים בדבר", כתב לינדנשטראוס בדוח.
עם זאת, הוא הדגיש כי "אין בקביעה שתהליך קבלת ההחלטות לקוי להצביע על כך שבמבחן התוצאה, היו התוצאות יכולות להיות אחרות. הביקורת רואה במשט הטורקי מקרה משל, שממנו צריך ללמוד לגבי תהליך ודרך קבלת ההחלטות במקרים עתידיים - ולאו דווקא במשט הבא".
ברק ידע שפעילי המשט מסוכנים - אך השאיר הכל לצבא
למרות קביעתו באשר למבחן התוצאה, מתח לינדנשטראוס ביקורת על כך שהיעדר גורמים ביטחוניים ואחרים בדיוני ההיערכות לקראת המשט הביא לכך שמתווה הפעולה לעצירת ה"מרמרה" אומץ תוך הסתמכות מלאה על עמדת הצבא בנושא.
"הדרג המדיני, ובכלל זה ראש הממשלה ושרי ה'שביעייה', גיבשו את עמדותיהם ביחס לפעולה הצבאי בלי שזו הוצגה להם במפורט ובאופן סדור, ובלי שהוצגו לפניהם חלופות של ממש", כתב המבקר.
הבדיקה שערך לינדנשטראוס העלתה כי גם שר הביטחון אהוד ברק פעל באופן דומה, ועל כך כתב: "בביקורת לא נמצא כי שר הביטחון בדק או בחן את מוכנות צה"ל להתמודד עם דרכי פעולה מסוכנות מצד נוסעי המשט, אף שהוא עצמו הצביע על דרך פעולה מסוכנת מצדם".
תגובת רה"מ: גם משטים קודמים סוכלו באופן דומה
במשרדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיבו על הדוח בדברים: "במבחן התוצאה אזרחי ישראל נהנים מביטחון שלא היה כמותו מזה שנים רבות. הביטחון ממנו נהנים אזרחי ישראל הוא תוצאה ישירה של ניהול אחראי ומדיניות נחושה. הדיונים הביטחוניים שמתקיימים בשלוש השנים האחרונות הם חסרי תקדים בהיקפם ובעומקם ויעידו על כך המשתתפים בהם".
במשרד ראש הממשלה ביקשו למסור את הערכתם לעבודה שביצע מבקר המדינה והוסיפו כי "מבקר המדינה מציין כי גם אם התהליך במשט הטורקי היה שונה לא בטוח שהתוצאה הייתה שונה. ואכן, עובדה היא שהתהליך שהביא לסיכול המשט היווני ושני מטסי ההתרסה היה דומה לתהליך שבו פעלו במשט הטורקי. ראש הממשלה הצביע בפני המבקר על כך שהמשט היווני סוכל מבלי שהקבינט דן בפעילות זו ומבלי שהמועצה לביטחון לאומי נדרשה לכך".
עוד נמסר ממשרדו של נתניהו כי "המבקר מציין שבתקופה שקדמה להגעת המשט התקיימה פעילות מדינית ענפה, שבה נטלו חלק ראש הממשלה, שר החוץ, שר הביטחון ואנשים ממשרדיהם, במטרה לנסות למנוע את יציאתו או לחילופין למנוע את הגעתו לעזה. במסגרת זאת גם העביר ראש הממשלה מסרים (באמצעות גורמים שלישיים) לראש ממשלת טורקיה - 'כך שנוצרה היתכנות גבוהה לסיכול המשט הטורקי'".
מלשכתו של שר הביטחון אהוד ברק נמסר כי הוא "מקבל את הביקורת ויפעל כבעבר, כדי שבמערכת הביטחון ובצה"ל יתקנו את כל הדרוש תיקון. כך צריך לעשות וכך אכן נעשה".