סערת פרשת מסמך הרפז החלה ב-6.8.10, אז פרסמו כתבי חדשות 2 אמנון אברמוביץ' ורוני דניאל בתכנית "אולפן שישי" מסמך שלגביו נאמר כי הוא מהווה דרך פעולה מוצעת כדי שאלוף (במיל') יואב גלנט ימונה לתפקיד הרמטכ"ל הבא של צה"ל. על גבי המסמך - שכונה ב"אולפן שישי" ובתחילה גם על ידי אמצעי תקשורת נוספים "מסמך גלנט", וכונה בהמשך על ידי אמצעי התקשורת "מסמך הרפז" (להלן - מסמך הרפז או המסמך) - הודפס לוגו של חברה בשם EURO RSCG ISRAEL, העוסקת בתחום הייעוץ התקשורתי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתגובת אייל ארד, אחד מבעלי החברה, נאמר, בין השאר, כי המסמך המדובר הוא זיוף ברור, שאין בעיה להוריד את הלוגו של החברה מאתר האינטרנט שלה ולהדביקו, שמהמשרד של החברה לא יצא מסמך כזה וכי בכוונת החברה להגיש על כך תלונה במשטרה.
בעקבות הפרסום פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו, במוצאי שבת, ה-7.8.10, ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, וביקש ממנו לבחון את הנושא בהקדם. יום למחרת הודיע וינשטיין כי בדיקת פרשת המסמך תחל ללא דיחוי. במקביל, הגיש אייל ארד תלונה במשטרה על זיוף המסמך.
חקירת המשטרה החלה ב-8.8.10, ובמהלכה מסר הרמטכ"ל לשעבר ב-11.8.10, בעת עדותו הראשונה בפני חוקרי המשטרה בנושא מסמך הרפז, את המסמך שכלל שני עמודים. ב-19.8.10 הודיעה המשטרה על ממצאי ביניים, ולפיהם, בין היתר, "אין תשתית לחשד שמי מעובדי הלשכות של ברק ואשכנזי נמעורב בהכנת המסמך"; וכי "הוברר כי אין תשתית לחשד שהרמטכ"ל ומי מקציני פורום המטה הכללי מעורב בהכנת המסמך".
ב-29.8.10 הודיעה המשטרה, כי נמצאה תשתית ראייתית נגד סא"ל בדימוס בועז הרפז בעבירות של זיוף בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע. בהודעה צוין, בין השאר, כי ממצאי החקירה העלו, כי יוצר המסמך ומחברו הוא הרפז, אשר על פי החשד עשה שימוש בפרטים שאותם אסף במשך חודשים בשיחות ובפגישות עם גורמים שונים, מתוך הצבא ומחוצה לו.
ב-21.10.10 העבירה המשטרה ליועמ"ש ולפרקליט המדינה את תיק החקירה, ובסיכומו כתבה, בין היתר, כי הרפז "הודה כי זייף את המסמך ואף שיחזר כיצד עשה זאת, דבריו נתמכו בבדיקות מחשבו האישי שהובא מאיטליה, כמו כן סיפק הסבר לכל סעיף במסמך וזיהה את המסמך כשהוצג לו בחקירתו, ככזה שערך והעביר לאל"ם וינר, עוזר הרמטכ"ל דאז, לאור חומרי החקירה הרבים שנאספו בתיק, ולאחר הודאתו של החשוד בביצוע העבירה והמניע לה, נתגבשה תשתית ראייתית, לכאורה, כנגד החשוד בועז הרפז, בגין זיוף מסמך בנסיבות מחמירות ושיבוש מהלכי משפט".
ב-16.1.11 הודיעה פרקליטות המדינה לעורכי דינו של הרפז, כי לאחר עיון בחומר הראיות שהמשטרה העבירה אליה שוקלת הפרקליטות להעמידו לדין בגין האירועים הקשורים לזיוף מסמך ולשימוש בו בכוונה להשפיע על תהליך מינוי ראש המטה הכללי של צה"ל, שבעניינם נחקר במשטרה, וזאת בכפוף לשימוע. עד סיום העבודה על דוח הביקורת, בנובמבר 2012, טרם הסתיים בפרקליטות המדינה הליך לגיבוש עמדת הפרקליטות בנוגע להגשת כתב אישום נגד הרפז.
"פגר שימשיך להסריח"
פרסום מסמך הרפז גרם לסערה גדולה במערכת הביטחון ובציבור הישראלי, אשר לא שככה גם אחרי פרסום ההודעות האמורות של המשטרה. בדיון בפורום מטכ"ל מ-30.8.10 ציין סגן הרמטכ"ל דאז בני גנץ כי החקירה בנוגע למסמך הרפז לא צריכה לחקור רק "את המסמך עד הסוף, אלא לנסות להבין באיזו אווירה המסמך הזה מצא את עצמו, מה המקורות שלו, על איזה בסיס הוא נכתב, על איזו תשתית ארגונית שלמטכ"ל הזה, למטכ"לים הקודמים ולמטכ"לים העתידיים אסור שתהיה. זה הדבר האמיתי. אחרת יהיה פגר בחדר שימשיך להסריח... המסמך הזה מצא את עצמו באווירה שהוא חשב שהוא יכול להיכתב בה, לא משנה מי כתב אותו, ולכן אני חושב שאת זה צריך לחקור עד תום, לפתוח את הדלתות ולאוורר את הסיפור הזה".
מחומר הביקורת עולה, כי בשנתיים הראשונות לשירותם המשותף של השר ברק ושל הרמטכ"ל דאז אשכנזי, שררה ביניהם מערכת יחסי עבודה סבירה. מערכת יחסים זאת הלכה והורעה במהלך שנת 2009 ואילך. מאותה תקופה שררה בין השר ברק לבין הרמטכ"ל ובין בעלי תפקידים בכירים בסביבתו הקרובה של כל אחד מהם (בעיקר בין הרמ"ט של השר ברק, מר קורן, מהצד האחד, לבין עוזר הרמטכ"ל דאז, אל"ם וינר, ודובר צה"ל דאז, תא"ל (מיל') בניהו, מהצד השני) מערכת יחסים קשה ביותר, אשר נתפסה הן על ידיהם והן על ידי גורמים בכירים בצה"ל ובמשרד הביטחון (להלן - משהב"ט) כבעייתית במיוחד.
פרסום מסמך הרפז והעיסוק בו הקצינו את מערכת היחסים הקשה ששררה בין השר ברק לבין הרמטכ"ל דאז, רא"ל (מיל') אשכנזי, ובין לשכותיהם, והביאה לכדי שבר ביחסים.
דוח המבקר על מסמך הרפז - סיקור מיוחד
דוח הרפז - הסיקור המלא:
המבקר: ברק החריף המתח עם אשכנזי
"ליקויים באבטחת מידע סודי בצה"ל"
המבקר: "לקבוע בחקיקה משך כהונת הרמטכ"ל"
הדוח המלא: פרשת "מסמך הרפז"