פרסום ראשון: גורמים בחמאס אומרים בימים האחרונים כי המתווך הגרמני שוקל ברצינות "להחזיר את המנדט", להשיב את המפתחות ולהתפטר מתפקידו. זאת, על פי הגורמים בארגון, על רקע סירובה של ישראל לחתום על עסקת שליט בסבב השיחות האחרון.
רק בראשית השבוע דיווח השבועון הגרמני "דר-שפיגל" כי השיחות בין ישראל לחמאס עומדות על סף כישלון, וצוטט מקורות גרמניים לפיהם "סירובה של ישראל לחתום על ההבנות בעסקה - הן שגרמו לכשלונן". אלו תלו את התנהלות ראש הממשלה בנימין נתניהו במגעים - כמפתח להצלחתם.
"נתניהו צפוי היה לחתום על ההסכם בחג המולד אך סירב, למרות שתנאי ההסכם נידונו במשך חודשים והוא אמר שהם מקובלים עליו", אמרו מקורות גרמניים לעיתון. "במקום לחתום על ההסכם עליו שקדו נתניהו ושליחיו למשא ומתן, ראש ממשלת ישראל הציג תנאים חדשים לחלוטין - להם התנגד הצד הפלסטיני בעבר".
"זו עסקת גירוש, לא עסקת שחרור"
בגרמניה, על פי הדיווח בעיתון, מאוד לא אהבו את התנהלותו של נתניהו בסבב השיחות האחרון, וזאת בלשון המעטה. גורמים בשירותי הביון הגרמני אף טענו כי התנהגותו של ראש ממשלת ישראל פגעה במוניטין של שירותי הביון, שנתפסים אמינים ובעלי שם בעולם כולו, במיוחד בכל הנוגע לתיווך במגעים בין צדדים ניצים. כבר בעבר הביעו מדינות רבות בעולם את הערכתן על התנהלותו של המתווך הגרמני, איש שירותי הביון, בעסקאות חילופי השבויים בין ישראל לחיזבאללה.
במקביל, חושפים היום בחמאס פרטים חדשים על התנהלות המגעים בין ישראל לחמאס בסבב השיחות האחרון. בכיר בארגון, עזת א-רשק, המרבה להתבטא בעניין עסקת שליט, צוטט בכלי התקשורת של הארגון באומרו כי חמאס הסכים לשחרורם של 270 אסירים פלסטינים שנידונו למאסר עולם, וגירושם לרצועת עזה של בין 80 ל-86 מהם.
ואולם, ציין א-רשק, בהצעה הנגדית שהגישה ישראל למתווך הגרמני, הוסכם על שחרורם של 209 אסירים, מתוכם רק 46 יוכלו להישאר בגדה המערבית - וכל היתר יגורשו לרצועת עזה. "זוהי עסקת גירוש, ולא עסקת שחרור", טען א-רשק.