ועדת השרים המיוחדת שמונתה בימיה האחרונים של ממשלת אולמרט לבדיקת תנאי מאסרם של פעילי החמאס סיימה מזמן את עבודתה, אך ממצאיה לא יושמו עד היום. תנאיהם של האסירים הביטחוניים נותרו כשהיו וגלעד עדיין בשבי.
בימיה האחרונים של ממשלת אולמרט נראה היה כי עסקת שליט עומדת בפני חתימה. שליחי ראש הממשלה יצאו לחו"ל על מנת לסכם את הפרטים האחרונם של העסקה והתחושה הייתה כי גלעד עומד לחזור הביתה תוך ימים ספורים. הכשלון הצורב הביא להחלטה לבחון מחדש את תנאי מאסרם של פעילי החמאס הכלואים בישראל.
ראש הממשלה מינה ועדה בראשות שר המשפטים לשעבר, הפרופסור דניאל פרידמן, שהתכנסה כבר ביום שלמחרת. בדיקה ראשונית העלתה שהאסירים הביטחוניים נהנים מהטבות עליהן גלעד שליט יכול רק לחלום: ביקורי משפחות, מקלטי טלוויזיה, כבלים ואספקה של עיתונים. עוד התברר כי רבים מהם לומדים באוניברסיטה הפתוחה ומקבלים תעודות ותארים.
גלעד בשבי שלוש שנים, אסירי חמאס קונים בקנטינה
בדיקת חדשות 2 באינטרנט מעלה תחושה כי הוועדה שהוקמה בעקבות הסערה שהתעוררה בציבור הישראלי בעקבות כשלון עסקת שליט, נועדה רק על מנת להראות שהממשל הישראלי עושה משהו בענין, ומהר - מאז דבר לא נעשה.
ב-18 במרס התקיים הדיון הראשון של הוועדה, בו נכחו נציגים של הפרקליטות, שירות בתי הסוהר, היועץ המשפטי לממשלה ועוד. יחד הם ניסו לבדוק האם ניתן לגשר ולו בקצת על הפערים בין היחס שזוכים לו אסירי חמאס - ליחס הניתן לשבוי הישראלי בעזה. כפי שנמנע משליט ביקורים של הצלב האדום שלא לדבר על בני המשפחה, כך מקווים, ניתן יהיה למצוא "הסדר דומה" גם לפעילי הארגון שחטף אותו.
יש להדגיש כי ישראל היא מדינה, ולא יכולה להרשות לעצמה לפעול כמו ארגון טרור. הההגבלות שיוטלו על האסירים חייבות לעמוד במבחן החוק הבינלאומי ובג"ץ.
גורם מקורב: השב"ס יגיש בקרוב את המלצותיו ליישום לקבינט
לחדשות 2 באינטרנט נודע כי שלושה וחצי חודשים חלפו מאז סייימה הוועדה את עבודתה והגישה את ממצאיה. הוועדה התפזרה, המסקנות כבר גובשו אבל בפועל - דבר לא נעשה. גורמים המקורבים לנושא ציינו ש "הוועדה מונתה 'הד-הוק' לצורך עניין ספיציפי זה". היא עבדה במהירות הבזק ולאחר שתיים-שלוש פגישות ודיונים פנימיים, כבר גובשו מסקנות.
לשאלה כיצד ייתכן שהוועדה סיימה את עבודה כה מהר השיב גורם מקצועי המטפל בענין: "יש נושאים כגון אוכל וביקורי משפחות שאין לנו מנוס אלא לכבד את האמנות הבינלאומיות עליהן חתומה ישראל, כך שמרחב התמרון של הוועדה הסתכם בבחינת הפרטים הקטנים יותר כמו אישור לצפייה בטלוויזיה או קבלת עיתונים. לשם כך לא היה צורך ביותר מכמה פגישות".
במשרד ראש הממשלה ובשב"ס לא מגיבים
הוועדה התפזרה כשלושה שבועות לפני הבחירות. "מסקנותיה של ועדת פרידמן עברו לשב"ס שם הוקמה ועדה נוספת בראשות נציב שירות בתי הסוהר רב גונדר בני קניאק", הוסיף הגורם. "ועדה זו אמורה היתה להביא לממשלה המלצות ליישום בפועל של מסקנות וועדת השרים. בימים הקרובים אמור השב"ס להעביר לקבינט את המסקנות".
גורם בשב"ס הדגיש השבוע כי שירות בתי הסוהר לא עוסק בגיבוש החלטות מדיניות אלא בביצוע הנחיות הממשלה. "מה שיוחלט, אנחנו נבצע", הסביר.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "הועדה נמצאת בסיום גיבוש המסקנות. הנושא יוצג לראש הממשלה בשבועיים הקרובים". משב"ס נמסר בתגובה: "אנו לא עוסקים בכך בתקשורת".
מטה שליט: אין ברירה אלא להגיע להסכם
"מה שאנחנו למדים, כפי שלמדנו בשלוש השנים מאז חטיפת גלעד, זה שהמדינה לא יכולה להפעיל את מנופי הלחץ עליה דיברנו כל השנים", כך אומר היום שמשעון ליבמן, ראש מטה המאבק לשחרורו של גלעד שליט בתגובה לתחקיר חדשות 2.
"אנחנו מבינים יותר ויותר, שהמדינה לא יכולה לעשות את זה, ולכן כנראה שאין ברירה אלא להגיע להסכם שיחזיר את גלעד שליט בחזרה הביתה", הוסיף ליבמן.
"כל הניסיונות האלה, כביכול, לעשות את הדברים אבל לא להשיג תוצאה - מסכנים את גלעד, והעובדה שהוא לא מוחזר נחשבת בגדר הפקרה של החייל", אמר ליבמן. "אנחנו מצפים שראש הממשלה, שבידיו נמצא התיק, יקבל את ההחלטה המנהיגותית הנכונה בעניין".
חילופים בראשות מטה המאבק של שליט