על רקע הדיונים על שוויון בנטל ועל חוקי הגיוס החדשים, בבנייני האומה בירושלים מציינים היום באירוע חגיגי את יום המכינות הקדם צבאיות, שמטרתן - הכנה לקראת גיוס וחינוך למעורבות חברתית ואזרחית. בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את נאומיהם של הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ושר החינוך שי פירון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רגע לפני שעשה את דרכו לכנסת, לדיונים בעניין המתווה לשיוויון בנטל, התייחס שר הביטחון לסוגיה ואמר כי הוא מקווה שהמתווה המוסכם יאושר עוד הלילה. "אנחנו עוסקים כעת כדי ליצור את המתווה הנכון לצורך שילובם של חרדים וערבים בלקיחת אחריות, או כמו שקוראים לזה לצערי נשיאה בנטל. מדובר בסוגיה שמעסיקה אותנו ב-65 שנות קיומנו, ונמצאת כפצע פתוח בלב החברה הישראלית".
השר יעלון המשיך ונתן רמזים על הדרך מה ייעשה גיוס החרדים:"הדרך הנכונה לעשות את זה היא לעודד ולאפשר שילוב, ולא ליצור תהליך של דה לגיטימציה ושל השנאה. מציאות שהתפתחה ב-65 שנים לא משנים באבחת חרב, לא בחוק ולא בהחלטה אלא ביצירת תהליך הדרגתי, בלי לדבר על הליכה לכלא של מי שלומד תורה ועל איומים וסנקציות פליליות. יש מי שיטען שאין בדבר הזה שוויון, וזה נכון, אבל זאת הדרך היחידה והנכונה להביא יותר צעירים ישראלים לקחת אחריות".
במקביל, התאחדות הסטודנטים גם היא הודיעה על תמיכתה במתווה שהציגה ועדת פרי. "המתווה תואם כמעט לחלוטין את העמדה שהציגה ההתאחדות לפני כשנה. ההתאחדות רואה באכיפת המתווה ערך מרכזי ותאבק על הטלת סנקציות פליליות וכלכליות על מי שלא ימלא את דרישות החוק לשוויון בנטל", ציין יו"ר ההתאחדות אורי רשטיק.
"מפעל המכינות משנה אסטרטגית את מדינת ישראל"
הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, התייחס בדבריו לתרומתם של בוגרי המכינות הקדם הצבאיות לצה"ל ולהשבחת החומר האנושי שבו. "הבחירה שלכם לעשות הכנה לפני הצבא, בין שאתם דתיים או חילוניים, עולים חדשים או צברים, גברים ונשים, מעידה על תחושת השליחות שלכם ועל אמונתכם ביכולת לשנות ולעצב מציאות. הלהט והנחישות שלכם הן הלבנים החזקות והטובות ביותר, בהם באמת בונים חומת מגן. כאשר קיימת ראייה רחבה ומעמיקה של החברה, כשהרגליים והשורשים נטועים במורשת, היד שאוחזת בנשק יציבה נחשוה ושקולה יותר".
גם שר החינוך שי פירון התייחס לתרומתם של בוגרי המכינות לחברה הישראלית, והצהיר כי יבדוק להחיל את דרך פעילותן של המכינות, גם במסגרות החינוך הפורמלי: "מפעל המכינות מהווה את אחד המפעלים שמשנים אסטרטגית את עתידה של מדינת ישראל. במערכת החינוך לא שאלנו את עצמנו מספיק מה יש לנו ללמוד מהמפעל הזה.
"העובדה שחודשים ספורים אחרי בחינות הבגרות אתם מגיעים מבחירה יום יום ועוסקים בערכים ובציונות בלי שאף אחד בודק אתכם ובודק אתכם, מטילה סימן שאלה גדול על הדרך שבה מערכת החינוך הפורמלית מתנהלת. האם המכינות אומרות לנו שאנחנו לא בכיוון הנכון? מספרות סיפור שאפשר גם אחרת".
כמעט 80% מבוגרי המכינות - בתפקידים קרביים
על פי נתוני אגף כוח האדם בצה"ל, אחוז המתגייסים לתפקידי לחימה מקרב בוגרי המכינות הקדם צבאיות עומד על 79.5%, בעוד הממוצע הכלל צה"לי של מתגייסים לתפקידים קרביים עומד על 44% בלבד. בנוסף, עולה מנתונים שפורסמו במיוחד לכתוב יום המכינות הקדם צבאיות - 36.7% מבוגרי המכינות מתקדמים בצה"ל לתפקידי פיקוד, ו-18% מהבוגרים יוצאים לתפקידי קצונה - שני הנתונים מצביעים על שיעור כפול מהממוצע בצה"ל.
ממעיין ברוך בצפון ועד חצבה שבדרום, פרושות בישראל 42 מכינות קדם צבאיות, 19 מתוכן מכינות תורניות. המכינה הצבאית הראשונה הוקמה לפני 25 שנה בעלי, ועד היום משמת כמכינה תורנית פעילה בשם "בני דוד".
מטרתן של כל המכינות הקדם צבאיות היא מתן הכשרה לקראת שירות צבאי מלא ומשמעותי, תוך מעורבות חברתית ואזרחית. בנוסף לכך, המכינות הדתיות באות להכשיר נערים מבחינה נפשית ופיזית לשירות בצה"ל ולמפגש עם העולם החילוני.