נשיא אירן מחמוד אחמדיג'אד מגיב היום לראשונה לדו"ח האו"ם על תכנית הגרעין שלו, ואומר כי מדינתו לא מתכוונת לסגת ולו "מרחק של חוד מחט מתכנית הגרעין שלה".
אחמדינג'אד אמר את הדברים בנאום פומבי בטהרן אל מול עשרות אלפי תומכים נלהבים, ששודר בשידור חי בטלוויזיה האירנית. נשיא אירן מתח ביקורת חריפה על הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ואמר שהיא "מאבדת את אמינותה ונגררת אחרי עדויות לא תקפות של הממשל האמריקני".
עוד לפני פרסום הדו"ח, בכירים באירן אמרו שהסוכנות נכנעת ללחצים מצידה של ארצות הברית והאיש שעומד בראשה – הוא "בובה של וושינגטון". סוכנות הידיעות האירנית "פארס" דיווחה אמש כי אירן דוחה את הדוח מפני שהוא "בלתי מאוזן, לא מקצועי ומונע מטעמים פוליטיים". בטהרן יצאו אתמול בהתקפה חריפה במיוחד נגד ראשי המשטר האמריקני. "עליהם לדעת כי אם היינו רוצים לקטוע את הידיים שהם פורסים על העולם, איננו זקוקים לפצצה גרעינית", אמר אמש הנשיא אחמדיניג'אד.
צרפת: "נאמץ סנקציות חסרות תקדים"
בקהילה הבינלאומית עדיין לומדים את הדו"ח של הסוכנות הבינלאומית. שר החוץ הצרפתי אלן ז'ופה אמר שפריז מוכנה לקחת חלק ב"סנקציות חסקות תקדים" נגד אירן. "אם אירן תסרב לעמוד בדרישות הקהילה הבינלאומית ותסרב לשיתוף פעולה רציני, אנחנו מוכנים לאמץ, יחד עם מדינות אחרות, סנקציות בקנה מידה חסר תקדים", אמר ז'ופה בראיון לתחנת רדיו בצרפת.
גם בוושינגטון מתכוננים לנסות ולהוביל עוד סבב סנקציות, אם כי גם בממשל אובמה מסתייגים מהפעלת סנקציות שיפגעו בסחר סביב האנרגיה והנפט עם טהרן.
ברוסיה ובסין, חברות מועצת הביטחון של האו"ם, הביעו ביקורת על דוח סבא"א. בהצהרת משרד החוץ הרוסי נכתב כי הדוח רק "מפחית את התקוות לדיאלוג עם טהרן", וכי "יש לנו ספקות רציניים באשר לצידוק חשיפת הדוח". במוסקבה הוסיפו כי דרוש זמן לבחון את הדוח ולקבוע האם הוא מכיל ראיות חדשות באשר להימצאותו של אלמנט צבאי בתכנית הגרעין של אירן או שמדובר בחלק מ"ההתרגשות הבינלאומית" בנושא.
במקביל, בסין עדיין לא הגיבו באופן רשמי על הדוח, אולם סוכנות הידיעות הסינית פירסמה הבוקר מאמר מערכת המותח ביקורת על סבא"א. "אין ראיות או הוכחות שאירן מפתחת נשק גרעיני", נכתב. "מסוכן מאד להסתמך רק על חשדות".
ישראל העבירה לאו"ם מידע מודיעיני מסווג על אירן
מה חלקה של ישראל בכתיבת הדוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ש"חשף" את תכניתה של אירן לפיתוח נשק גרעיני? באופן רשמי הנחה ראש הממשלה את השרים שלא להתבטא כלל בנושא הדוח, אולם לפי דברים שאמר שר הביטחון אהוד ברק, הדוח התבסס גם על עדויות מודיעיניות שהעבירה ישראל.
ברק אמר אמש באופן לא רשמי כי ישראל העבירה ממצאים שאספו גורמי המודיעין הישראליים אודות הפעילות האירנית להשגת פצצת אטום. על פי פרסומים בכלי תקשורת בעולם, מדובר במסמכים מפורשים בפרסית הקובעים "כללי בטיחות" לביצוע ניסוי בפיצוץ גרעיני.
בסבא"א התכוננו מראש להאשמות מצד אירן ומצד מדינות נוספות על כך שהדוח אינו שקול, ומושפע מאינפורמציה שגויה שהעבירה ישראל, והדגישו כי ישראל היא רק אחת מתוך עשר מדינות שמסרו את המידע שהוביל לכתיבת הדוח.
עוד הדגישו באו"ם כי כל המידע שעליו מתבסס הדוח הוצלב עם מידע רב שאותו אספו פקחי הסוכנות, ועם מידע מהאירנים עצמם.