כחלק מפעילות ההסברה למצבי חירום של פיקוד העורף, תלמידים בכיתות ב'-ה', ט', ויא' מקבלים הדרכה בספרי לימוד ייעודיים שנכתבו עבורם בפיקוד העורף ובשיתוף משרד החינוך. חלק מהתכנים מועברים על ידי מדריכים של פיקוד העורף וחלק על ידי מורי בית הספר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני שליחת החוברות לבתי ספר בכל הארץ, עבד בפיקוד העורף צוות מיוחד שתפקידו לבחון את התאמתן לאוכלוסיות שונות. אנשי הצוות הכריעו שכדי לחלק את החוברות החשובות גם למגזר החרדי - יש להסיר מהן את תמונות הנשים והילדות, מחשש שהחרדים לא יקבלו אותך אחרת.
כך למשל התמונה שהופיעה ליד תיאור של אירוע חירום בקניון, בה נראו חבר וחברה מחובקים נפסלה, וכן גם תמונה של אישה "לא צנועה" באתר של הפיקוד תימחק. עד לשינוי החוברות, המדריכים החרדים של פיקוד העורף נאלצו להגיע לכיתות עם דפים מצונזרים ונטולי תמונות - ולא עם החוברות המלאות שכוללות את כלל החומר.
על פי גורם בפיקוד העורף, למעט התמונות ה"בעייתיות" לכאורה, תכנים נוספים שהופיעו בחוברות לא תאמו לרוח החינוך החרדית - כמו למשל הסברים על תרבויות שונות בעולם. בימים אלה, פועלים ל"תרגם" את החוברות לציבור החרדי ולצנזר מהן את התמונות והקטעים הבעייתיים. אנשי מקצוע במשרד החינוך שוקדים כעת על הפקה מחדש של החוברות הייעודיות, מה שלוקח זמן - וכן לא מעט כסף.
"לא רוצה שחייל במדים ידריך אותנו"
זו לא הבעיה היחידה בה נתקלים אנשי פיקוד העורף. חלקים בציבור החרדי גם לא מוכנים לקבל הדרכה לשעת חירום מחיילים. לדוגמה, בשכונת מאה שערים בירושלים כמעט ואין הדרכות לבתי ספר, למרות ניסיונות חוזרים ונישנים.
"אני לא רוצה שחייל במדים ייכנס לכאן", אמר אחד הגורמים לחייל חרדי של פיקוד העורף, שתפקידו להעביר הדרכות לשעת חירום לתלמידים, כחלק מתכנית 'צוהר כתום'. "אנו מנסים להיכנס לכל המקומות, אבל זה לוקח זמן והרבה סבלנות. אנחנו לא מוותרים", אמר לחדשות 2 באינטרנט גורם בכיר בפיקוד העורף.