הממשלה מבקשת מבג"ץ ארכה של ארבעה חודשים וחצי להריסת בתי שכונת האולפנה שיושביהם החלו להתפנות מהם היום. המדינה טוענת: לא נספיק לבצע את התכנון ההנדסי, ניסור הבתים ובנייתם מחדש עד התאריך שקבע בג"ץ - 1.7 - בשל המורכבות ההנדסית של הנושא. המדינה מתחייבת כי דיירי המבנים לא יחזרו אליהם בזמן ההריסה.
במקביל, משרד הביטחון השלים אחר הצהריים את השלב הראשון בהעברת המשפחות המתגוררת בשכונת האולפנה לשכונת הקראווילות שהוקמה עבורם בבית אל. 15 מתוך 33 המשפחות עזבו הבוקר את בתיהם והועברו, בסיוע עובדי משרד הביטחון לבתיהם הזמניים, זאת בעקבות החלטת בג"ץ בסוגיה וסירוב הממשלה לאשר חוק שיסדיר את מעמדה.
בשעות הבוקר התייצבו במקום 100 מאנשי משרד הביטחון שהקימו במקום מעין חמ"ל מאולתר ללא נוכחות של אנשי צבא או משטרה. הפינוי התנהל בסדר מוחלט וללא הפרעות. על פי התכנית, יתר המשפחות יפונו מהמקום ביום חמישי כך שההליך כולו יושלם עד ליום שישי. הפינוי היום התבצע בשני שלבים, כשבכל שלב פונו שמונה משפחות.
סמנכ"ל משרד הביטחון בצלאל טרייבר שהיה גם הוא במקום אמר בריאיון לחדשות 2 כי "כל פינוי ייעשה בנחישות וברגישות. אנחנו דואגים לכל פרט בכניסה של המשפחות, אפילו שעון שבת התקנו. האתר החדש עולה כמה עשרות מיליוני שקלים". טרייבר הבהיר כי הבתים שנותרו בשכונה הנטושה - ייאטמו.
למקום הגיעה הבוקר חברת הובלות ואנשי משרד הביטחון שהתחלקו לצוותים. בניסיון למנוע חיכוכים, הוחלט שאנשי ההובלה ומשרד הביטחון יסייעו לתושבים בסידור הבית מחדש, אך לא ייגעו בחפצים הפרטיים ולא בחפצי הקודש. את תשמישי הקדושה הפרטיים יעבירו התושבים בעצמם, כשספרי קודש ודברים יותר גדולים יועברו על-ידי רבנים.
זמן קצר לפני תחילת הפינוי, ערכו התושבים תפילת שחרית במקום בפעם האחרונה.
הרב מלמד: "ההחלטה תתהפך ונחזור לכאן"
"לא צפוי פה אלימות אלא כאב גדול ועמוק", אמר הבוקר אבי שמשי אחד מתושבי השכונה לחדשות 2 באינטרנט. "אנו מנסים לעבור את הפינוי בשקט עם כאב גדול של עם ישראל". שמשי סיפר כי "חשבנו שחברי כנסת ושרים מהליכוד יבואו הבוקר למקום לתמוך בנו אבל אף אחד לא הגיע". עוד ציין כי "אנו עוטפים את הילדים כדי שיעברו את זה בקלות אבל זה קשה לעבור ולארוז בית אחרי שאתה גר בו שמונה שנים - אני אתפנה בסוף השבוע והרוב כבר מוכן לעזיבה".
רב בית אל קיווה הבוקר שהשכונה החדשה תיבנה כמתוכנן. "היום בעזרת השם נחנוך שכונה חדשה שגדולה פי שלושה מהשכונה הזאת - אך זה לא גורע שהחלטת בג"ץ היא מרושעת", אמר הרב מלמד לחדשות 2 באינטרנט. "אנחנו מאמינים כי ההחלטה תתהפך ונחזור לשכונה". אתמול נועד מפקד אוגדת יהודה ושומרון, תת-אלוף חגי מרדכי, עם הרב מלמד, במהלכה הוסכם כי הפינוי יעבור בשקט.
במשרד הביטחון היו מודעים כלאפשרות שמספר משפחות יתנגדו פסיבית לפינוי. "אנו עושים הכל כדי להקל על המשפחה", סיפרו גורמים במשרד הביטחון. "אנו מאמינים כי הפינוי יעבור בשקט". המשפחות תודרכו קודם לכן בשעה בה יתפקדו אנשי המשרד על דלתותיהן וכן לאיזו קראווילה יועבר מטענן.
משפחות המפונים יעברו להתגורר באתר קארווילות סמוך, בצל הבהרת אחדות מהן על כך שיסרבו להתפנות מרצון. "מנסים לצייר את הגירוש שלנו כפינוי מרצון - אך לא כך הדבר", הבהיר דובר השכונה, הראל כהן, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "גם אם החלטנו שאנו לא נוקטים אלימות, זוהי לא עזיבה מרצון - אלא גירוש לכל דבר ועניין".
הסכם הפשרה שבמסגרתו הסכימו המתנחלים לעזוב את הגבעה לא התקבל בעין יפה בקרב כל גורמי הימין ועודו מעורר התנגדות עזה מצד הקיצוניים שבהם. למרות הכל, הביע כהן ביטחון מלא בכך שאלימות - לא תהיה שם: "תושבי השכונה חוששים רק מהקדוש ברוך הוא. לא מנתניהו ולא מנוער הגבעות שיעשו כאן פרובוקציה. הרב מלמד, רב היישוב, מתווה את הדרך"
"נמצא אלטרנטיבה שלטונית"
בהמשך דבריו, הפנה כהן אצבע מאשימה כלפי הממשלה. "עם ישראל הוא עם איתן, חזק ושפוי. אבל יש לו ממשלה שפוחדת פחדים דמיוניים ממילים גדולות כמו 'האג' ו'פרקליטות'. הממשלה מונעת מפסיקות שנאה של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ - אבל בקרוב העם זה יחליף אותה להנהגה שתואמת את הדעות שלו".
הדובר מאמין כי יוכיחו שהבתים לא שייכים לאף אחד אחר. "השכונה לא מפונה כי היא על קרקע פרטית, כי על זה יש דיון בבית המשפט המחוזי. אנחנו מקווים שהבתים שיפונו לא ייהרסו בשל סיבות הזויות, ואם הממשלה תהיה שפויה ולא תהרוס את הבתים - אנחנו נצליח להוכיח שהבתים לא שייכים לאיש ואז נחזור אליהם", הוא אמר - והעריך כי "זה יכול לקרות מהר יותר ממה שכולם חושבים, אבל לצערי - הממשלה חלשה".
ומה יקרה עד אז? "על שלושת הבתים שיישארו עומדים ייתלה שלט גדול שעליו ייכתב: 'ח'רבת נתניהו'", סיפר כהן. "אנשי האיחוד הלאומי שלא נמצאים בממשלה הזו בעל כורחם שואפים להגיע להנהגה חדשה במקום ראש הממשלה נתניהו. כרגע, הוא יכול להיות רגוע כי האלטרנטיבה אינה קיימת, אבל אנחנו נמצא אותה. כבר בתשדירי הבחירות נראה את ההרס שלו גרם ראש הממשלה. אף אחד לא יוכל להישאר אדיש לכך".
100 עובדי משרד הביטחון משתתפים בפינוי
בסך הכל יפונו תושבי השכונה ובהם 91 ילדים, ל-30 בתים חדשים בגודל 65 מ"ר, ו-92 מ"ר עבור המשפחות הגדולות. בנוסף למבני המגורים, משרד הביטחון יקים שלושה מבני ציבור של 90 מ"ר כל אחד שישמשו בית כנסת, גן ילדים ומעון. בנוסף יוקם בשכונה החדשה מגרש משחקים.
100 עובדי משרד הביטחון ישתתפו במבצע העברת התושבים יחד עם 250 עובדים של אגף ההנדסה והבינוי, שעובדים להשלמת העבודה בשכונה הזמנית.