האלופה אורנה ברביבאי, ראש אגף כוח האדם בצה"ל אומרת בראיון לרינה מצליח בתכנית "פגוש את העיתונות" כי הצבא ערוך ומוכן לגיוס חרדים ברגע שהכנסת תחליט על כך. היא מוסיפה שהיא מתנגדת להעלאה משמעותית של גיל הפרישה בצבא ולמרות שמספר משרתי הקבע רק גדל, בניגוד לוועדת ברודט, הרמטכ"ל החליט לקצץ 5,000 תקני קבע. "אם נבגר את הצבא הוא לא יהיה אותו צבא", אומרת ברביבאי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשבוע שעבר נחשף מצבם העגום של חלק מחיילי החובה, שהמפקדים נאלצים לתמוך בהם לעתים מכיסם. "הצבא שלנו לא צבא עני. נחשפה התייחסות לחיילי החובה, אבל התמונה שהוצגה היא קיצונית, אין חיילים רעבים בצבא", אומרת האלופה ברביבאי. "יש חיילים עם בעיות כלכליות, כי זו השתקפות של המצב בחברה, אם אנחנו קוראים לעצמנו צבא העם ואנחנו רוצים גיוס המוני ברור שהמצב בחברה משתקף גם בצבא".
על המשכורת המגוחכת של חיילי החובה אומרת ראש אכ"א כי המשכורת היא דמי קיום, הם נמוכים וצריך עדכון שלהם כפי שייערך בינואר. "זה לא שכר כי הם לא עובדים אלא משרתים, צריך להסתכל על דמי השירות בכלל - למפקדים יש אפשרות לתת לחיילים מה שהם מבקשים. אני בהחלט לא מציעה לעודד עריקות כדי לפרנס את המשפחה, גם חיילים עם בעיות בבית יכולים לבצע שירות נורמטיבי".
העלאת גיל הפרישה מקבע הוא מהלך לא נכון
"דמי הקיום הם נמוכים, אבל דמי המשפחה והתנאים הנוספים עולים אל מעל ל-400 מיליון שקל בשנה. דמי הקיום בלבד הם לא התמונה השלמה, החייליםם מקבלים תווי קנייה, סיוע משפחתי ומשאבים נוספים. ההשקעה של חיילי חובה עומדת בעלייה ולא נמצאת בקיצוצים, וזה בניגוד לאנשי הקבע. התכלית של הצבא היא לדאוג לחיילים שלו ואסור שיהיו חיילים רעבים בצבא".
על התנאים המופלגים להם זוכים חלק מאנשי הקבע אומרת האלופה כי "ההשוואה בין חיילים חובה לאנשי קבע אינה נכונה. ממוצע הפרישה הוא גיל 47, בחוק נקבע שהוא יעלה ל-50 ולחרוג מגיל 50 לצבא שאמור להיות דינאמי ודרוך הוא לא נכון. אנחנו לא רוצים צבא עם ממוצע פרישה של 58, אם נבגר ונחסום את הכניסות מלמטה לצעירים הצבא לא יהיה אותו צבא. האיכות של הצבא נמדדת ביכולת להכניס כוח צעיר".
מאז מתווה ברודט ב-2007 שהיה אמור להפחית את מספר אנשי הקבע מספרם בצבא רק גדל. על זה אומרת ברביבאי "אנחנו בפער משמעותי ממתווה ברודט ואנחנו בשיח עם האוצר. מעל 56% מאנשי הקבע הם צעירים, מחצית מאנשי הקבע הם עד גיל 28 והם מקבלים משכורות נמוכות, והם מהווים את רוב הצבא. הותיקים הם פחות מאחוז וחצי".
"אנחנו הופכים כל אבן כדי לחפש את הכסף"
לא סתם נקבע גיל פרישה מוקדם מימי הקמת הצבא וראשי הממשלה לאורך השנים תמכו בזה. אנחנו לא יכולים להיות כמו ארגון ציבורי שכשמפטרים מישהו הוא יגיד שאי אפשר. זה ישפיע עלינו, הצבא לא יכול להיות בינוני. יש חוסר הלימה מוחלט בין אמון הציבור בצבא למול הלגיטימיות של הפגיעה במשרתי הקבע כאילו הם גוזלי כספי ציבור. מערך הקבע הוא צעיר ואמון על כשירות הצבא. יש לנו אינטרס לקבוע שהוא יהיה מקצועי".
הרמטכ"ל קיבל החלטה לא פשוטה להפחית 5000 אנשי קבע. זה נתח משמעותי בהיקף. איזה ארגון ציבורי אחר יזום על דעת עצמו פיטורים כשבסקטורים אחרים ניתנת קביעות? אנחנו מפטרים בגיל 40 בלי ביטחון תעסוקתי. המורכבות של 'לחפש את השקל' היא כזאת שברור לנו שאת האימונים צריך לשמר. אנחנו במתאר תקציבי מאתגר וצריך לעשות את זה באופן מושכל. צריך להגיד אנחנו הופכים כל אבן כדי למצוא את הכסף".
האלופה ברביבאי התייחסה גם לסוגיית גיוס החרדים. "הגיוס יעלה למדינה, וזה מחיר שראוי לשלם אותו. הצבא ראוי לקבל מסה של חיילים חרדים מתוך תפיסת צבא העם, אנחנו לא רוצים לוותר על פוטנציאל גיוס כזה. אנחנו נמצאים עכשיו בתקופת מעבר שלפני החוק החדש. גייסנו בשנה שעברה 1400 חרדים, וגם מתווה פרי מדבר על מתווה של התנדבות בארבע השנים הקרובות ביעדים שיגדלו בשנים הקרובות".
"נכפיל את מספר החרדים בצבא תוך 4 שנים"
כבר היום התחלנו לשלוח צווי גיוס לחרדים אבל לא נתחיל באכיפת הגיוס לפני שהחוק יאפשר לנו את זה. אנחנו לא נאכוף את הגיוס לפני חקיקה של הכנסת, אבל ברגע שהחוק יחייב אותנו לגייס חרדי כמו כל אחד אחר החוק ייאכף על כולם באופן שווה. ההשתלבות של החרדים שמשרתים היום בצבא היא יוצאת מהכלל ויש נכונות לשלב אותם בכל התפקידים".
אנחנו מתכוונים להכפיל את כמות החרדים בצבא ב-4 השנים הקרובות, אבל הוא לא יבוא על חשבון הנשים. יש לנו עניין להבטיח את שירות הנשים בצבא, והרחבת שירות הנשים בשנים האחרונות מוכיחה את עצמה. 92% מהמקצועות הצבאיים פתוחים לנשים כולל הרבה תפקידי לחימה. ההעמדה של הנשים מול החרדים היא מלאכותית, הצבא ידע להכיל שונות ולא לפגוע בנשים לצד ההתאמה לצרכים של החרדים. לא יהיו טקסים צבאיים בהם לא ישולבו נשים".
על המתקפות האחרונות של חיילים חרדים בשכונות חרדיות אומרת האלופה כי "ההתקפות על החיילים החרדים חמורות מאוד. מי שמרים יד על לובש מדים ראוי לגינוי ואנחנו צריכים לעשות אכיפה והסברה יותר נוקשה כלפי חרדים שתוקפים חיילים וכלפי ולא חרדים שתוקפים חרדים".
"צבא התנדבותי יבטיח צבא בינוני"
הצבא חייב להיות צבא העם, למרות שיש כרסום. כשרבע מהגברים ומחצית מהנשים לא מתגייסים, השאלה היא האם אנחנו נותנים לזה להעמיק או שאנחנו פועלים בכיוון ההפוך. יש חשיבות לצבא גדול וחזק. אנחנו לא רוצים צבא התנדבותי, מי שיבוא לצבא רק בשביל שכר יבטיח צבא בינוני. אני לא מציע לזלזל בנוער שלנו. יש לנו נוער שעובד יותר ומתנדב יותר, רואים השתקפות של נוער מצוין בגיוס לצבא".
כאלופה יחידה במטכ"ל, ברביבאי אומרת כי היא לא מרגישה כל אפלייה: "אני מרגישה מצוין להיות אלופה בין אלופים. מתייחסים אלי במידה שווה לחלוטין, רואים אותי קודם כל כקצינה ורק אח"כ כאישה. זה שאני האלופה הראשונה זה עושה גאווה גדולה למשפחה. אין לי ספק שתהיה אלופה נוספת אחרי, ההתחלה שעשינו מלמטה בתפקידם משמעותיים יהיו עוד אלופות בתפקידים משמעותיים.