סיבה לדאגה? הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מודה לראשונה בדוח רשמי כי "נמצאו עקבות לפעילות גרעינית סמויה בסוריה ובאירן".
בדוח שהתפרסם הלילה נכתב כי באתר הסורי שהופצץ ב-2007 נמצאו עקבות אורניום שמצביעים על כך שבמקום התנהלה פעילות גרעינית. מוקדם יותר פרסמה הסוכנות דוח שבו נטען כי ישנו חשש מוצק שאירן מקיימת תכנית גרעין צבאית סודית שמטרתה פצצת גרעין. "קיים חשש שאירן כבר פועלת לפתח ראשי נפץ גרעיניים", נקבע בדוח.
סבא"א מאשרת בנוסף כי אירן האיצה את העשרת האורניום לרמה של 20 אחוזים, אך לא הודיעה לפקחים על כך למרות מחויבותה. "שעון החול אוזל", אמר אתמול מקור דיפלומטי מערבי. "דומה שאירן מנצלת את חילוקי הדעות בין המעצמות".
מדובר בשינוי כיוון ממשי של הערכות הסוכנות, תחת הנהגתו של המזכ"ל החדש יוקיה אמנו. הדוח שהוגש למועצת הסוכנות מתבסס על מה שמכונה "מידע מודיעיני אמין שהגיע ממדינות המערב". גורמים במערב טוענים כי מאז חילופי התפקידים בראשות סבא"א, נראה כי הארגון מפרסם דוחות תקיפים הרבה יותר נגד פרויקט הגרעין האירני.
"המידע שיש בידי הסוכנות הוא נרחב, עקבי ואמין במונחים טכניים"
בשנת 2007 פרסמו האמריקנים הערכת מצב לפיה עצרה אירן את התוכנית הגרעינית והפסיקה להעשיר אורניום כבר בשנת 2003. עם זאת, העמדה האמריקנית נתקלה בביקורת קשה מאוד מצד מדינות המערב, ביניהן ישראל, שטענו בתוקף כי אירן ממשיכה את פרויקט הגרעין שלה.
"המידע שיש בידי הסוכנות הוא נרחב, עקבי ואמין במונחים טכניים, במונחים של השתלשלות ובנוגע לאנשים ולחברות שלוקחים חלק בתוכנית", נכתב בדוח. "כל הנתונים האלה מגבירים את החשד לגבי האפשרות של פעילות אירנית לפיתוח ראש נפץ גרעיני לטיל". בסיכום הדוח נכתב כי קיים חשש מקיומן בעבר ובהווה של פעילויות הקשורות לפיתוח ראש נפץ גרעיני עבור טיל, וכי חיוני שאירן תשתף פעולה עם הפקחים מייד.
בתגובה לדוח, אמר נציג אירן בסבא"א עלי אסגר סולטניה כי הדיווח דווקא מוכיח שפרויקט הגרעין האירני הוא למטרות שלום. "הדוח של המנכ"ל החדש אישר את פעילות הגרעין של אירן שנועדה לצורכי שלום ולא צרכים צבאיים", אמר סולטניה.
גם ארה"ב הביעה אמש דאגה מהדוח החדש. "לא הבנו מדוע אירן מסרבת לדון באופן ישיר ובונה על תוכניתה הגרעינית", אמר דובר מחלקת המדינה. "כעת ניתן להסיק מכך מסקנות".
בשבוע הבא ייצא שר הביטחון הישראלי אהוד ברק לביקור עבודה בארצות הברית, שם ייפגש בין השאר עם שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס ועם מזכ"ל האו"ם באן קי מון. בין הנושאים המרכזיים שיעלו לדיון בפגישות אלו יהיה גם הנושא האירני.