18 ימים חלפו מאז נחטפו שלושת הנערים גיל-עד שער, אייל יפרח ונפתלי פרנקל. דקות לאחר חטיפתם הצליח אחד מהם לצלצל למוקד 100 ולומר "חטפו אותי". השיחה התנתקה ושעות יקרות חלפו עד שהמשטרה פתחה בחיפושים אחר הנערים וחוטפיהם. היום (ב') מפרסמת המשטרה את ממצאי החקירה אודות התנהלות אנשי המוקד, התנהלות שזכתה לביקורת ציבורית נרחבת לאחר המקרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ועדת הבדיקה שמינה המפכ"ל יוחנן דנינו זמן קצר לאחר המקרה, מצאה כי נפל כשל חמור בהתנהלות מוקד 100 במחוז ש"י בכל הנוגע לטיפול בשיחה שהתקבלה במוקד, בהקשר של אמות המידה המקצועיות המצופות מבעלי תפקידים בכל הרמות. "כשל זה חצה על פניו את שדרת השוטרים, הקצינים והמפקדים הנוגעים בעניין", הדגישו במשטרה. הורי הנערים עודכנו על ידי יו"ר הוועדה, תנ"צ משה ברקת, באשר לממצאיה.
על פי הממצאים, בשעה 22:25 של אותו ערב התקבלה במוקד מחוז ש"י שיחת הטלפון מאחד הנערים, שבה הוא נשמע אומר בקול חלש כי הוא נחטף. השיחה נמשכה 2:09 דקות ובמהלכה העביר שוטר השח"ם את הטלפון לקצינה האחראית על המוקד. היא קראה מספר פעמים לקול מהעבר השני, ומשלא נענתה ניסתה להתקשר למספר הטלפון, אך נתקלה בצליל של שיחה ממתינה.
הקצינה צלצלה שבע פעמים נוספות למספר הטלפון של הנער, בשני מקרים היא נתקלה בצליל תפוס, ובחמש הפעמים הנוספות הועברה ישירות למענה הקולי. במשטרה מדגישים היום כי היה על הקצינה להתייחס לשיחה כשיחת מצוקה לכל דבר, ולטפל בה באמצעים העומדים בידיה - איכון למכשיר הטלפון, שמיעה נוספת של ההקלטה וסל נוסף של כלים שניתן להשתמש בהם מבלי לערב גורמים בכירים יותר.
ועדת החקירה בדקה את התנהלותם של שישה בעלי תפקידים - שלושה מהם קצינים במוקד ובמחוז. על פי הממצאים, שוטר השח"ם, הראשון לענות לשיחת הטלפון, פעל כמצופה ממנו. לעומתו, אחראית המוקד, הממונה על המוקדנים, כשלה כשל חמור במהלך האירוע. "השיחה עברה אליה משוטר השח"ם עם תיאור מדויק של השיחה, היא הבינה במה מדובר", הסבירו היום במשטרה. היא תודח מתפקידה וייבחן אם כלל להמשיך בשירותה.
עוד הוחלט כי מפקד המוקד, שהשאיר את ההחלטה לאחראית, כשל גם הוא בטיפול באירוע. לפיכך החליט המפכ"ל דנינו להדיח אותו מתפקידו. מפקד המשל"ט (מרכז שליטה אזורי) אמנם לא היה מודע לאירוע, אך משום ששוטרים תחת פיקודו לא הכירו את הנהלים הוחלט להדיח גם אותו מתפקידו. בנוסף נרשמה לו הערה שלא תאפשר לו לשמש בתפקיד פיקודי בשלוש השנים הקרובות.
עוד הוחלט כי קצין האג"מ המחוזי, קצין בדרגת ניצב משנה העומד בראש הפירמידה המבצעית שגה בכך שהכפיף את המפקד. הוא יודח מתפקידו כקצין אג"ם ויקבל הערה פיקודית משום שהוא נושא בכל האחריות המבצעית במחוז. רע"ן המבצעים, קצין בדרגת סגן ניצב קיבל הערת מפקד ממפכ"ל המשטרה.
במשטרה מדגישים היום כי קיים עומס גדול בשיחות טלפון המתקבלות במוקד מחוז ש"י. באותו יום שבו נחטפו הנערים לדוגמא, מתחילת המשמרת בשעה 16:00 ועד סופה בשעה 08:00 התקבלו 757 שיחות, מתוכן 155 סווגו כשיחות הטרדה. במשטרה מסבירים כי לרוב מדובר בקללות וגידופים, אך השיחה מהנערים הייתה צריכה להיות מסווגת באופן ברור כשיחת מצוקה - והיא לא סווגה כלל.
מפכ"ל המשטרה: "אי מתן מענה הולם הוא אירוע בלתי נסלח"
"מדובר בכשל חמור ביותר, הנוגע בטיפול שגוי בקריאת מצוקה של אדם, עת שפנה למוקד 100 של המשטרה, וכשל מסוג זה אסור שיקרה, ואל לנו לעבור עליו לסדר היום", הדגיש היום מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו. "אי מתן מענה הולם לקריאת מצוקה של אדם הינו אירוע בלתי נסלח בכל קנה מידה ויש בו כדי לקעקע בסופו של יום את אמון הציבור במשטרה, שהינו אבן יסוד בפעילות המשטרתית".
מפכ"ל המשטרה הוסיף כי "לבנו עם המשפחות היקרות שער, פרנקל ויפרח. גם בשעה זו אנו ממשיכים לחזק את בני המשפחות אשר נוהגות באצילות מעוררת הערכה, תוך הפגנת תעצומות נפש חריגות בכל קנה מידה, באופן שמחזק ומדרבן את עבודתם של אחרוני השוטרים והמתנדבים".
יו"ר ועדת הבדיקה, תנ"צ משה ברקת, אמר לאחר פרסום המסקנות כי "המשטרה אמונה על הביטחון האישי והצלת חיי אדם. הנחת העבודה שלנו היא שמוקד 100 מצוי בתודעה הציבורית ככתובת וכמענה לקריאות מצוקה וכן למצבי חירום והצלה. במסגרת זו, הושם דגש על חקר האמת תוך הצגת העובדות והניתוח שלהן בצורה חדה וברורה".
לדבריו, "עבודת הוועדה התבצעה בנחישות רבה בכל הנוגע לחקירת הסיבות לכשל המבצעי והאחראיים לו, ובו זמנית, עם רגישות רבה לבני משפחות החטופים. "במהלך הבדיקה נפגשתי עם הורי החטופים על מנת לעדכן אותם על עצם הקמת הוועדה ומטרותיה וכן על מנת להקשיב לדבריהם בהתייחס לאירוע".