קבוצת הורים ששכלו את ילדיהם בפיגועי טרור הגישה הבוקר עתירה לבג"ץ בדרישה לפרסם בהקדם את פרטי העסקה המתגבשת לשחרור גלעד שליט, על מנת לאפשר דיון ציבורי והגשת התנגדויות למימושה.
רון קרמן, שבתו טל בת ה-18 נרצחה בפיגוע בקו 37 בחיפה, הגיע בליווי הורים שכולים נוספים לבית המשפט העליון. משם הם צפויים להמשיך למשכן הכנסת, ולערוך סדרת פגישות עם חברי כנסת ושרים, כדי לנסות לשכנע אותם לא לתמוך בעסקה.
קרמן סיפר הבוקר בשיחה לחדשות 2 באינטרנט: "אנחנו מבקשים מבג"ץ להסיר את הצנזורה על רשימת האסירים כדי שאנשים ידעו במה מדובר. כולם אומרים 'כן לעסקה' ולא יודעים כלל במה מדובר". לדבריו קיימים רק קומץ שרים שיודעים מיהם האסירים הנכללים בטיוטת ההסכם, והשאר אינם מסתמכים על דבר.
"חייב לעשות זאת לזכר ביתי"
עוד הוסיף קרמן, החבר בארגון משפחות נפגעי הטרור, כי הסתרת פרטי העסקה פוגעת בזכות הציבור לדעת, ובשל יכולתה לפגוע בביטחון המדינה יש צורך חיוני לחשוף את המחיר אותו הציעה המדינה לשלם תמורת שליט.
על אף ההערכות לפיהן קיים רוב גדול בממשלה לאישור עסקת החלפת השבויים עם חמאס, הנהגת ארגון משפחות נפגעי הטרור טרם ויתרו על המשך המאבק. "כל עוד העסקה לא נחתמה היא לא נחתמה. יש עוד שיקולים רבים. לזכר בתי ולזכר האנשים החיים אני חייב להמשיך ולבצע את מה שאני מוצא לנכון", מדגיש קרמן.
פואד מקווה להכרעה טובה
בראיון לגלי צה"ל העריך היום שר התמ"ת פואד בן אליעזר כי ישראל קרובה מאי פעם לסיום עסקת שליט. עוד הוא הוסיף כי למרות הקשיים הרבים שצפויים עד לרגע האישור הוא שומר על אופטימיות "בסופו של דבר הממשלה תכריע ואני מקווה שההכרעה תהיה טובה".
"לא בטוח שייקבע תג מחיר שלא היה קיים קודם, אם ממשלת ישראל תבהיר מיד אחרי שחרור שליט שמכאן והלאה התנאים יהיו אחרים וזה מה שיהיה", אמר בן-אליעזר על סוגיית שחרור האסירים. לדברי השר העסקה המתגבשת עם חמאס תביא לכך שכל אם בישראל תדע שממשלת ישראל והצבא לא יפקירו את בנה. "מבחינתי, כאדם ששירת בצבא 30 שנה, זה הדבר הכי חשוב", אמר.
משלחת בכירי החמאס יצאה אתמול להיפגש עם אנשי המודיעין המצרי ועם המתווך הגרמני, כדי לדון בפרטים הסופיים של העסקה, ובהם שמות האסירים ומתווה העסקה, כך על פי מקורות מצריים. בחמאס מתעקשים כי מרואן ברגותי ואחמד סאדאת נמצאים ברשימה, ואומרים כי חלק מהאסירים ה"כבדים" כבר נתנו את הסכמתם להיות מגורשים למדינות שונות ובהן שוויץ, קטאר וסוריה.
בישראל מנמיכים ציפיות
אך למרות שצף הדיווחים בתקשורת, בישראל מנסים לצנן את ההתלהבות ומנסים למזער את האופטימיות. "פרטי מידע רבים שמקורם בחו"ל ובתקשורת הזרה, אינם מוסמכים ומעוותים במתכוון", הודיעה אתמול לשכת ראש הממשלה. "המאמצים לשחרורו של שליט נמשכים כל העת הרחק מעין התקשורת - ואין בכוונתנו להתייחס מעבר לכך".
בהמשך התייחס נתניהו עצמו למו"מ לקראת העסקה, זאת בישיבת סיעת הליכוד. "עדיין אין עסקה, כשתהיה היא תובא להחלטת ממשלה ולדיון בכנסת", אמר ראש הממשלה בתשובה לשאלתה של ח"כ ציפי חוטובלי.
גם שר הביטחון אהוד ברק קרא לנהוג באיפוק בכל הנוגע לסוגייה הכואבת. "יש לנו חוב לגלעד שליט, שנחטף תוך כדי הגנה, פה ברצועה" אמר ברק בטקס לציון 25 שנה להיווסדה של חברת "אלביט" בשדרות. ."זה זמן רגיש מדי לדיבורים. אנחנו צריכים להיות דרוכים ומוכנים לבצע כל מהלך אפשרי וראוי כדי שגלעד יחזור הביתה".
אתמול נפגשו הוריי החייל החטוף, נועם ואביבה שליט, עם המתווך חגי הדס בקריה בתל-אביב. בסיום הפגישה אמר שליט לעיתונאים במקום: "אנחנו לא יכולים לדבר בשלב זה". כשהתבקש שליט לפרט על תוכן הפגישה אמר: "אין לנו כרגע מה להוסיף, כשיהיה נשמח לשתף אתכם בשמחתנו, אם תהיה כזו".
התקדמות במגעים לשחרור שליט - סיקור מיוחד:
דיווח: עסקת שליט תצא לפועל תוך מספר ימים
נועם שליט: "לא יכול לדבר בשלב זה"
תזכורת: רשימת האסירים שדורש חמאס
"אסירי חמאס כבר רוכזו בבתי הכלא בישראל לקראת העסקה"