מאז חתימת הסכם הפסקת האש בין ישראל וסוריה עם סיום מלחמת יום כיפור לפני 40 שנה מעבר הגבול בקוניי טרה נשאר פתוח למעבר של סטודנטים דרוזים, איחוד משפחות וייצוא חקלאי. כעת עם התגברות הלחימה בגבול המעבר לא ישמש יותר פעילות אזרחית אלא רק מעבר של כוחות בינלאומיים, או מה שנשאר מהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
התושבים הדרוזים ברמת הגולן פנו בסוף השבוע האחרון לרשויות בישראל בבקשה לאשר את חזרתם של 47 הסטודנטים הדרוזים האחרונים שנשארו ללימודים אקדמיים בסוריה. מדובר בסטודנטים לרפואה בעיקר שביקשו, למרות מלחמת האזרחים, להשלים את לימודיהם.
הם צפויים לעבור את הגבול גבר השבוע וכיוון שלשנה הבאה אף סטודנט חדש לא נרשם ללימודים בסוריה - יסתיימו יותר מ-30 שנות לימודים של דרוזים מהגולן באוניברסיטה בדמשק, במימון משטר אסד. הדרוזים תושבי הגולן שנשארו תחת שלטון ישראלי אחרי מלחמת ששת הימים רואים עצמם כסורים נאמנים, ורובם המוחלט מסרב לקבל על עצמו אזרחות ישראלית, למרות שיש להם אפשרות לעשות כן.
בנוסף, השבוע יסיימו במעבר קוניטרה להעביר את התפוחים שסוריה רכשה מהדרוזים מוקדם יותר השנה, וגם כאן אף אחד לא יכול להבטיח שבשנה הבאה יהיה קונה לתפוחים האלו בדמשק. בעצם מה שקורה עכשיו הוא אקורד הסיום של הפעילות ההומניטארית במעבר קוניטרה ומעכשיו השערים של מעבר הגבול ייפתחו רק לתנועה של כוחות בינלאומיים.