המונח "מציאות מורכבת" הוא לשון המעטה לתיאור המצב שמחכה בימים האלה למפקד פיקוד דרום האלוף סמי תורג'מן. למרות שהוא רק חמישה חודשים בתפקיד, הוא מבין היטב מה מונח לו על הכתפיים. "החמאס היום מחשב מסלול מחדש, ואנחנו צריכים להיות מוכנים לכל פנייה שהוא יבצע", אומר האלוף.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בתוך השטח, כל יום נכנסים מתחת לאדמה ברצועת עזה מאות אנשים שחופרים מנהרות הגנתיות והתקפיות. החמאס הוא ארגון שנמצא בכיכר והוא צריך להחליט לאן הוא פונה", אומר תורג'מן. "החמאס מתמודד מצד אחד עם המכה הקשה שספג במבצע עמוד ענן ומצד שני עם התפוררות הציר הרדיקלי בין אירן, סוריה וחיזבאללה, ומעל הכל - אובדן המשענת האסטרטגית עם נפילתו של מורסי".
אלוף פיקוד דרום אומר שלארגונים שנמצאים ברצועת עזה אין כתובת, אז ישראל היא הכתובת הקבועה: "אנחנו צריכים להיות מוכנים גם לאופציה הזו, זו בהחלט אופציה שאני מעריך שבחמאס חושבים עליה. אנחנו צריכים שלטון ששולט בהיבטים הביטחוניים בתוך רצועת עזה, ואת זה החמאס יודע, יכול לעשות והוא עושה את זה. אני לא רואה אלטרנטיבה לשלטון החמאס ברצועת עזה".
"נדע לפעול גם מול שתי חזיתות"
תורג'מן מדבר גם על שיתוף הפעולה עם המצרים במסגרת המאבק מול גורמי הטרור הפועלים בסיני. "הלחץ של המצרים הוא קצת יותר מדי, והוא עלול להתפרץ לעברנו. התיאום בינינו למצרים ברמה האסטרטגית הוא טוב. אנחנו מבינים שעימות בצפון הוא לא בהכרח פתיחת זירה של רצועת עזה. אני רואה ניגוד אינטרסים בין שני הצירים האלו, אבל אם מלחמה בשתי חזיתות אכן תממש נדע איך לפעול".
תורג'מן שתמך בכניסה קרקעית לעזה במבצע עמוד ענן, רואה איך חמאס מנצל את השקט להתעצמות: "החמאס משקיע מאמצים גדולים מאוד בבניית היכולות לשיגור רקטות לטווח רחוק. אני מעריך שבסבב הבא אנחנו נראה ירי של רקטות למרכז הארץ בהיקף גדול יותר".
לשאלה למה אילת עלתה על הכוונת של ארגוני הטרור האיסלאמי? הוא משיב: "אילת נתפסת כסמל, ואם אפשר להטריד את הישראלים באילת - מה טוב. אילת לדעתי לא תהפוך לשדרות הבאה, אנחנו לא נאפשר את זה. היום יש לנו יכולת הגנה אקטיבית באילת, שלא הייתה עד לפני מספר חודשים. אנחנו לומדים מבחינה מודיעינית את החוליות והתשתיות שקיימות בתוך בסיני ופועלים בתיאום מול המצרים לטפל בחוליות האלה, כך שאני יודע להגיד היום שהמצב הביטחוני באילת הוא טוב מאוד".
"הגדר נותנת מענה למסתננים"
"משהו השתנה אצל המצרים", מסביר תורג'מן. "הג'יהאד הקיצוני לא נשאר רק בסיני, הוא מאיים גם על קהיר ואנו רואים פעולה נחושה שלהם. אנחנו נעשה הכל כדי לשמור את הסכם השלום ועל הריבונות שלהם, ויש לנו חובה גדולה לשמור על הביטחון".
בעניין גדר הגבול, אומר אלוף פיקוד דרום שהתוצאות מדברות בעד עצמן: "אנו נמצאים כמעט חודשיים עם אפס מסתננים, עם מענה מצוין מול המסתננים, עם מענה לאיום פלילי ושיפור משמעותי בתשתית ויכולת להתמודד עם איום הטרור מתוך סיני".