המרמרה לא תפליג - אבל המשט כן ייצא לדרך, ככל הנראה עם פעילים מיליטנטיים במיוחד. לקראת סוף החודש יגיעו כעשר ספינות, רובן של פעילים אירופאים, מה שמוכר כציבור "רך" יחסית של מפליגים.
אולם בימים האחרונים מתארגנת עוד ספינה אחת, ספינה פלסטינית. על פי גורמים שעוקבים אחר ההתארגנות הזאת, עליה יהיו פעילים מיליטנטיים.
הפלסטינים גייסו ספינת משא שעליה יוכלו להיות כ-100 פעילים. זו הספינה שעכשיו בחיל הים מרכזים בה את תשומת הלב ועליה צפויות להיות התכתשויות לא פחות קשות מאלה שהיו על המרמרה.
מפקד חיל הים אליעזר (צ'ייני) מרום אמר הערב בהתייחסות ראשונה למשט, כי "הטלת הסגר הבטחוני הימי על רצועת עזה ואכיפתו באמצעות חיל הים הן פעולות חוקיות ולגיטימיות ונעשות בהתאם להרשאתו של החוק הבינלאומי. חיל הים ימשיך לעשות את המוטל עליו ויבטיח שאוניות פורצות סגר לא יגיעו לעזה".
סופית: המרמרה לא תפליג
ביום שישי פורסם כי ספינת ה"מרמרה" שהשתתפה במשט לעזה לפני כשנה לא תיטול חלק במשט הנוסף לכיוון הרצועה וארגון ה-IHH הטורקי לא יטול בו חלק , כך הודיע ראש הארגון בולנט ילדרים במסיבת עיתונאים שכינס, בה נכחו גם גורמים נוספים מארגונים שתכננו ליטול בו חלק.
"הספינה לא תצא בשבוע הבא לכיוון עזה מסיבות טכניות", אמר ילדרים במסיבת העיתונאים, וזאת לאחר מסע לחצים כבד מצד ממשלת טורקיה על בכירי הארגון. כבר במהלך השבוע שעבר רמזו בכירים ב-IHH כי ייתכן שהספינה לא תצא בסופו של דבר לדרכה, מסיבות טכניות ואחרות. "אנחנו שוקלים מחדש את התכניות שלנו", אמר חוסיין הרוק, חבר בארגון ודובר המשט החדש, לעיתון הטורקי והסביר: "אנחנו לא יכולים לעצום עיניים ולהתעלם מההתפתחויות בפתח ביתנו".
"לקחת בחשבון את האירועים סביבנו"
בחודשים האחרונים התעקשו חברי ה-IHH כי בכוונתם לשוב ולנסות להגיע לרצועה, שנה לאחר ההתכתשות הקטלנית מול לוחמי השייטת בלב ים. "המטרה שלנו היא לא להפליג לעזה. אנחנו חושבים שאנו יכולים לשרת את הכוונה על ידי שליחת ספינה או ביטולה", אמר הרוק.
בכיר ה-IHH הדגיש כי הסיבה לספקות החדשים מקורה בשינויים האחרונים בדמשק. "הקהילה הבינלאומית מדברת על התערבות בסוריה, זו התפתחות שיכולה להשפיע על טורקיה בצורה משמעותית, כמו גם על הפלסטינים והשלום האזורי", ציין הרוק, "אנחנו צריכים לקחת את כל הגורמים בחשבון".
באתר האינטרנט של ה-IHH נכתב היום כי הארגון הטורקי "מסייע לאלפי הפליטים הסוריים שנמלטו מהברוטליות של צבא סוריה". אמש דווח כי כ-9,000 פליטים סוריים כבר חצו את הגבול לכיוון בטורקיה.
טורקיה: ביטול המשט יוביל להזדמנות לשיפור ביחסים
גורמים דיפלומטיים באנקרה אמרו אתמול כי ביטולו של המשט הטורקי לעזה יפתח "חלון הזדמנויות" לנרמל את היחסים עם ישראל - כך מדווח הבוקר בכלי התקשורת הטורקיים. לדברי אותם גורמים, הדבר מתאפשר כעת גם בעקבות סיומה של מערכת הבחירות במדינה.
"ביטול המשט לבטח יצור הזדמנות לנרמל את היחסים בין המדינות", אמרו הגורמים בטורקיה. "ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הראה סימנים חיוביים בכך ששיבח את הדמוקרטיה הטורקית לאחר הבחירות שנערכו ב-12 ביוני. לפעמים יש צורך לרגע הנכון ולאווירה הנכונה. ייתכן שזהו הרגע".
גורמים באנקרה רמזו עוד כי ישראל צפויה להעביר מסרים חיוביים נוספים לטורקיה באם ארגון ה-IHH יבטל את תכניותיו לשלוח את המשט. בתקשורת הטורקית דווח עוד כי שגריר ישראל בטורקיה ובכירים במשרד החוץ הטורקי מנהלים בימים האחרונים מגעים ודיונים העוסקים במשט וביחסים בין המדינות. "ההתפתחות הזו מוכיחה כי מתנהל שיח מאחורי הקלעים על מנת לגשר על הפערים בין הצדדים".