בית המשפט הגבוה בספרד החליט לא לפתוח בחקירה נגד צה"ל ושר הביטחון שהואשמו בפשעים נגד האנושות על התקפות של חיל האוויר ברצועת עזה בשנת 2002 במהלכן חוסל בכיר חמאס סלאח שחאדה.
התביעה הוגשה על ידי המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, בשם "עקרון הצדק האוניברסלי". בית המשפט החליט לסגור את החקירה - כפי שהומלץ על ידי התביעה.
מוקדם יותר השנה, המליץ התובע במשפט לשופט פרננדו אדנראו לפסול את התביעה על בסיס הטענה, כי האירוע המדובר - תקיפה מהאוויר נגד מנהיגיה של תנועת חמאס ובהם סלאח שחאדה, נמצאת תחת חקירה של גורמים בישראל. בחיסולו של שחאדה נהרגו עוד 14 בני אדם.
בסוף חודש ינואר האחרון, שופט ספרדי הסכים לתבוע שישה קציני צה"ל ואת שר הביטחון דאז בנימין (פואד) בן אליעזר. בין הקצינים שעלו על כוונת בית המשפט הספרדי היו הרמטכ"ל לשעבר משה בוגי יעלון, ראש השב"כ אז אבי דיכטר מפקד חיל האוויר דן חלוץ, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג והקצינים גיורא איילנד ומייק הרצוג.
בן אליעזר וחלוץ על הכוונת
בתחילת ינואר השנה פתחה ספרד בחקירה נגד השר בנימין בן-אליעזר ונגד הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ: לפי בית המשפט הספרדי, חיסולו של בכיר חמאס סלאח שחאדה ב-2002 "עשוי להיחשב כפשע נגד האנושות".
השופט הספרדי פרננדו אנדראו הודיע כי הוא מתכוון להאשים עוד חמישה בכירים בישראל שאחראים, לדברי בית המשפט, לחיסולו של שחאדה יחד עם עוד 14 בני אדם, ביניהם ילדים. לפי אנדראו, התקפות חיל האוויר הישראלי ב-2002, בלב אזור מיושב באוכלוסייה אזרחית ברצועת עזה, עשויות להיחשב כפשעים נגד האנושות.
השופט פועל תחת דוקטרינה שמאפשרת לו להאשים גורמים בפעולות של טרור, פשעים נגד האנושות או רצח עם, גם אם לא התרחשו על אדמת ספרד. בין הנאשמים, כאמור, הרמטכ"ל לשעבר חלוץ שכיהן בזמן החיסול כמפקד חיל האוויר ובנימין בן אליעזר - אז שר הביטחון וכיום שר התשתיות.
נאשמים נוספים הם רא"ל במיל' משה (בוגי) יעלון, מפקד פיקוד דרום לשעבר האלוף במיל' דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר אלוף במיל' גיורא איילנד, ראש השב"כ לשעבר השר אבי דיכטר ומזכירו הצבאי של שר הביטחון לשעבר תא"ל מייק הרצוג.
התביעה באה בעקבות תלונה שהגיעה מארגון ערבי למען זכויות חמאס. על פי ההאשמות, ישראל השליכה פצצה במשקל של טון במרכז אוכלוסייה אזרחית ברצועת עזה באזור בו שהה שחאדה ב-22.7.2002. השופט דרש ממערכת המשפט הפלסטינית לגייס עדים לאירוע. השופט הספרדי דורש ממערכת המשפט הישראלית ליידע ולהסביר לחשודים את ההאשמות שתלויות נגדם.
עוד טוען השופט כי הוא ביקש מהממשל הישראלי פרטים על החיסול ואף שאל אם נערכה חקירה בנושא, אבל לדבריו הוא לא קיבל תשובה. בית המשפט הספרדי כבר העלה האשמות קודמות בנושא פשעים נגד האנושות, אך עד עכשיו הוא התרכז בדרום ובמרכז אמריקה.
בן אליעזר: "אינני מצטער על החלטתי"
למרות התביעה השר בנימין (פואד) דבק בהחלטתו: "זו החלטה מגוחכת, ויותר מכך היא מקוממת", אמר בנימין (פואד) בן אליעזר. "אינני מצטער על החלטתי. צאלח שחאדה היה פעיל חמאס, רב מרצחים שידיו מגואלות בדם של כ-100 ישראלים, אשר ביצע את הפיגועים הקשים ביותר נגד אזרחינו".
"אם לא היינו מחסלים אותו, הוא היה ממשיך בהוצאת פיגועים להריגתם של עוד ישראלים", הסביר פואד את החלטתו לאשר את החיסול. "דחיתי את ביצוע הפעולה שלוש פעמים לפני הביצוע, בגלל שדווח לי על היותם של אזרחים לא מעורבים בסביבתו. ביום הביצוע אישרתי את הפעולה כאשר אף אחד לא היה מודע לכך שישנם אנשים שהיו בבית השכן".