תירוץ לכל דבר: שר החוץ האירני מנושהר מותאקי מצא היום דרך מעניינת להסביר את משלוח הנשק האירני שנתפס לפני כשבועיים בניגריה. "מדובר פשוט מאוד באי הבנה", אמר מותאקי במסיבת עיתונאים שכינס בטהרן לאחר ששב מלאגוס, בירת ניגריה.
מדובר בתגובה הראשונה של בכיר רם-דרג בממשל האירני, לחשיפת המטען האירני. מותאקי ניסה להסביר את המקרה המביך, אך הבהיר בראש ובראשונה כי מטרת נסיעתו הייתה בכלל להחליף את השגריר האירני בלאגוס. ההערכה היא שחשיפת המשלוח היא שגרמה להחלטה הזו.
"המשלוח הזה אמור היה להגיע למדינה אחרת במערב אפריקה", ניסה להבהיר מותאקי. "המטען שייך לחברה פרטית - והיה אמור לעבור דרך ניגריה - למדינה אחרת ביבשת". לדבריו, אותה "חברה" רכשה נשק למדינה אחרת, והמשלוח עבר בניגריה. הובהר לממשל בלאגוס כי אין למשלוח הזה כל קשר אלינו".
מתיחות בין המדינות
בניגריה עדיין לא נשמעה תגובה רשמית להצהרה האירנית, אך נראה כי המתיחות בין המדינות, על רקע "תקרית המשלוח" נמשכת. ביום רביעי השבוע תוכנן להיערך בטהרן משחק כדורגל בין נבחרות ניגריה לאירן - אך התאחדות הכדורגל הניגרית החליטה לבטלו.
בכיר בהתאחדות הכדורגל הניגרי תירץ את ביטול המשחק ב"היעדרותם של שחקני מפתח בשתי הנבחרות", אך לא הכחיש כי המתיחות המדינית בין השתיים היא הגורם האמיתי לביטול.
ניסה לחלץ את מבריחי הנשק
בסוף השבוע ביקר מותאקי בניגריה, ודן עמו בין היתר בפרשת הברחת הנשק מאירן לניגריה - כך על פי דיווחים בכלי תקשורת זרים.
לפני כשבועיים נתפסה בניגריה ספינה אירנית שהכילה 24 ארגזים המלאים ברקטות בקוטר 107 מ"מ, משגרים, רימונים וחומרי נפץ שהוסתרו במכולות והוסוו כחומרי בניין. מהדיווחים בניגריה עולה כי אנשי המודיעין המקומי נערכו לסיכול ההברחה בעקבות מידע שהתקבל בנושא. ההערכה היא שהמצבור הענק היה אמור להגיע בסופו של דבר לידי החמאס ברצועת עז, דרך מדינות אפריקה.
במהלך החקירה שביצעו שירותי הביטחון הניגריים, עלו שמותיהם של שני אירנים כחשודים בניהול הברחת הנשק. השניים נמלטו לשגרירות אירן בניגריה מפחד השלטונות, ומאז מטפלת בנושא אירן הרשמית.
בפגישתו עם עמיתו הניגרי, התחייב שר החוץ האירני לשתף פעולה עם החקירה המנוהלת בנושא ולהעביר את הפרטים הרלוונטיים הדרושים לסיום החקירה, וזאת על מנת לסיים את הפרשה במהירות האפשרית ולהשיב לרפובליקה האיסלאמית את החשודים האירנים.
תפיסת ספינת הנשק מדאיגה מאוד את השלטונות בטהרן, מה שבא לידי ביטוי בין השאר בהגעתו של שר החוץ למדינה והסכמתה לשתף פעולה עם החקירה. הסיבה: במידה ויוכח חד משמעית כי מקורו של הנשק אכן באירן, הרי שהמדינה הפרה את הסנקציות שהוטלו עליה על ידי מועצת הביטחון של האו"ם, שאסרו עליה בין השאר לייצא משטחה כל סוג נשק במישרין או בעקיפין.