בחוות שושנה שבבקעת הירדן הובא אחר הצהריים (א') למנוחות הלוחם האגדי מאיר הר ציון, ממקימי יחידה 101 וסיירת הצנחנים, שהלך שלשום לעולמו בגיל 80. מאות בני אדם ליוו את הר ציון בדרכו האחרונה, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה שמעון פרס ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מאיר הר ציון הבין שתחיית עמנו תלויה בכינון דורות של לוחמים שיגנו בנחישות על מדינת היהודים", ספד לו ראש הממשלה נתניהו. "נכונותו להטיל עצמו למערכה על ביטחון העם ללא סייג ואומץ הלב העילאי שגילה ברגעי מבחן ימשיכו לשמש מופת לצה"ל ולעם כולו".
"מן הרגע שהכרתי אותו לפני למעלה מ-40 שנה, אהבתי את מאיר והערכתי אותו עד אין קץ", הוסיף רה"מ. "תמיד ידעתי שמדובר באדם נדיר שכמותו הכרתי בחיי רק מתי מעט. היה שלום מאיר הר ציון. הארת את דרכנו, שמרת על ציון. יהיה זכרך ברוך".
"לימדת אותנו גבורה והקרבה מה הן"
"מאיר לא ידע פחד", ספד לו הנשיא פרס. "מגבלותיו בשל הפציעות בשדה הקרב לא עצרו בעדו מלהיות רועה צאן ועובד אדמה. מאיר, אתה חוזר כעת לאדמה שאותה כה אהבת ולמענה לחמת בעוז. מפקד נועז ויוצא דופן, יכולות סיור וניווט מרשימות השזורות בכל שביליה של הארץ", המשיך הנשיא. "מעטים הם האנשים שהופכים לאגדה עוד בחייהם, ששמם נישא בפי כל. כזה היה מאיר הר ציון".
"אחד מגדולי הלוחמים בתולדות צה"ל, מפקד נועז ויוצא דופן, לוחם הרפתקן שנהג בצעירותו להעפיל אל הגלבוע ולשהות שם ימים ולילות תוך שהוא עוסק ביצירת פינות חי עבור בעלי החיים", אמר שר הביטחון יעלון, "כזה היה מאיר הר ציון".
"מעטים הם האנשים שכבר בגיל צעיר מעצבים דורות של לוחמים ומניחים את היסודות לצבא ההגנה לישראל כפי שאנו מכירים אותו היום", הוסיף. "תמיד בראש הלוחמים, תמיד שאף ליזום ולהפתיע, תמיד חתר למגע והוביל את חייליו בזכות כישורי סיור ולחימה גבוהים. זו העת לומר לך תודה, להודות לך על שנים של תרומה ללא שיעור לביטחוננו, להודות לך שלימדת אותנו גבורה והקרבה מה הן, להודות לך על שהיית מאיר הר ציון".
הסרן הצעיר בצה"ל
הר ציון נפטר בביתו באחוזת שושנה שבכוכב הירדן, כשמשפחתו לצידו, וזאת לאחר שבשנים האחרונות סבל ממחלה קשה. הר ציון נחשב לאחד מגיבוריו הגדולים של צה"ל לדורותיו: הוא זכה בצל"ש, שהומר בהמשך לעיטור העוז, על חלקו במבצע כנרת בדצמבר 1955 בו פיקד על כוח בן כשבעים לוחמים מסיירת הצנחנים.
את תחילת שירותו הצבאי עשה הר-ציון בנח"ל כמדריך בקורס טוראים ראשונים. בזכות היותו סייר שהכיר כל פינה בישראל ומעבר לה, הוא גויס ליחידה 101, יחידת הקומנדו שהוקמה בחטיבה 16 הירושלמית על ידי האלוף במיל' וראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון ז"ל.
בהמלצת הרמטכ"ל משה דיין, הוסמך הר ציון לקצונה ללא קורס קצינים - ובגיל 21 היה לסרן הצעיר בצה"ל. "כמפקד מחלקה, מפקד פלוגה ומפקד הסיירת החטיבתית נשא מאיר הר-ציון תמיד במשימות הקשות ביותר", כתב עליו שרון. "תוך זמן קצר, הפך מאיר ללוחם הנועז ביותר של יחידה 101 והצנחנים, לסייר מעולה ואולי המעולה ביותר שידע צה"ל מעודו".
בדצמבר 1953 הוביל הר ציון את לוחמי יחידה 101 לפשיטה וחדירת עומק מנתיב הל"ה לפרברי חברון. הפשיטה לחברון, נחשבה לאחת הפעולות הנועזות ביותר של ה-101. עם פירוק היחידה ומעבר חייליה לגדוד 890 בצנחנים, מונה הר-ציון למפקד פלוגה א' - "סיירת הצנחנים".
בפברואר 1956 הוענק לו צל"ש על "אומץ לב ומנהיגות למופת בקרב", אותם הפגין במהלך מבצע "עלי זית" בדצמבר 1955, בו בוצעה פשיטה על מוצבי הצבא הסורי בגדה המזרחית של הכינרת. בשנת 1973 הומר הצל"ש בעיטור העוז.