"מצאנו מספר טעויות ושגיאות לא רב בתוך עשרות המקרים שבדקנו, והפקנו מהן לקחים" - כך אמר היום סגן הרמטכ"ל, האלוף דן הראל, בתדרוך עיתונאים על תחקירי צה"ל שבחנו את פעילות החיילים במהלך מבצע עופרת יצוקה בינואר האחרון. בין השאר בדקו התחקירים טענות על כך שחיילים פגעו באזרחים חפים מפשע.
בצה"ל ערכו, ועדיין עורכים, מספר תחקירים בנוגע לפעילות הכוחות באוויר, ביבשה ובים. המסקנות הראשוניות של חמישה מהתחקירים כבר פורסמו היום. המסקנות החריפות ביותר הופקו מתחקיר שנגע בפגיעה במשפחת אל-דאיה בשכונת זייתון, ב-6 בינואר.
"מדובר באירוע שבמהלכו אירעה תקלה מבצעית ושתוצאותיו קשות", נכתב בתחקיר. מהתחקיר עלה כי "צה"ל התכוון לתקוף מחסן אמצעי לחימה שנמצא בבית הסמוך לבית משפחת אל-דאיה. לבסוף, ככל הנראה כתוצאה משגיאה, המבנה שנקבע לתקיפה היה בית משפחת אל-דאיה ולא הבית שבו היה מחסן האמל"ח בפועל". באירוע הקשה נהרגו 21 מבני המשפחה העזתית.
"רמה ערכית גבוהה"
"מתוך עשרות המקרים שתחקרנו, בחמישה התחקורים הללו עולה כי צה"ל פעל בעזה במהלך הלחימה בהתאם לכללי המשפט הבינלאומי, תוך שמירה על רמה ערכית ומקצועית גבוהה מול אויב שביצע באופן מכוון פעולות טרור נגד אזרחים ישראלים, תוך שהוא מנצל את האזרחים שלו כמחסה לעצמו", אמר סגן הרמטכ"ל.
האלוף הראל הוסיף כי "חשוב לי לומר שלא מצאנו, ולו גם מקרה אחד, עד עכשיו - לא סיימנו את כל התחקירים, עוד יש למעלה מ-70 תחקירים נוספים שמתנהלים - שבו חייל ישראלי פגע באופן מכוון באזרחים חפים מפשע. אין מקרה אחד שאנחנו יודעים עליו, אחרי התחקירים שהצגנו ולפני שסיימנו את כל התחקירים האחרים, שבו חייל ישראלי שם כוונת וירה בצורה מכוונת באזרח פלסטיני".
תחקיר נוסף התמקד בפגיעה בבית משפחתו של הרופא ד"ר אבו אל עייש. "כוח צה"ל זיהה בקומה השלישית של המבנה דמויות, לגביהן התעורר חשד מבוסס כי הן עורכות תצפית על כוחות צה"ל ומכוונות ירי צלפים לעבר הכוחות מכיוון מבנה אחר", אומרים בצה"ל. "המפקד המתין פרק זמן של כ-20 דקות מרגע זיהוי התצפיתנים בטרם הורה על התקיפה. למרבה הצער, על אף המאמצים להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים, נגרמה פגיעה בארבע נשים ששהו בבית בו פעלו התצפיתנים".
בנושא אחר שעורר תגובות קשות בארץ ובעולם - הפגיעה בבית הספר של אונר"א בעזה - נכתב במסקנות התחקיר: "ירי התגובה פגע בפעילי החמאס שביצעו את ירי המרגמות והוביל להפסקתו. כל הפגזים שירה צה"ל נפלו מחוץ לשטח בית הספר (בניגוד לטענות שנטענו על-ידי חמאס). למרבה הצער, מאחר שירי חמאס בוצע מתוך שטח בנוי ומאוכלס, ירי התגובה גרם לפגיעה בלתי מכוונת ובלתי נמנעת במספר אזרחים ששהו במקום".
גיבוי משר הביטחון
שר הביטחון אהוד ברק הביע תמיכה בממצאי התחקירים. "התחקירים אשר בוצעו ביסודיות ופורסמו שבים ומוכיחים כי צה"ל הוא מהצבאות המוסריים בעולם", אמר ברק. "צה"ל אינו חושש לחקור את עצמו, וגם בכך הוא מוכיח את מוסריות פעולותיו. יש לי אמון מלא בצה"ל, החל מהרמטכ"ל ועד אחרון הלוחמים, הפועלים לפי ערכי טוהר הנשק ועל פי נורמות הלחימה מהמוסריות ביותר".
ברק הביע צער על מותם של חפים מפשע במבצע. "יש להדגיש כי האחריות הבלעדית לכך מוטלת על החמאס, אשר פועל באכזריות כלפי בני עמו, תוך ניצול ציני של האזרחים בהופכו אותם למגן אנושי לפעילות טרור", אמר. "מערכת הביטחון וצה"ל מחויבים למלא את משימתם הראשונה במעלה - הגנה על אזרחי המדינה, והם יעשו כך, בכל מקום וכנגד כל אויב".
ארגוני זכויות האדם מסרו בתגובה לפרסום התחקירים כי "תחקירי הצבא קבעו שעשרות אזרחים פלסטינים חפים מפשע נהרגו במה שהצבא מכנה 'תקלות נדירות'. אולם, מידע שאספו ארגוני זכויות האדם מעלה שאזרחים רבים נהרגו בעזה לא ב'תקלות' אלא כתוצאה ישירה מהמדיניות בה בחר הצבא לנקוט במהלך הלחימה. הדרך היחידה לבחון את הפרות זכויות האדם שנעשו ברצועת עזה היא על ידי הקמת מנגנון חקירה עצמאי, מחוץ לצבא".