אירן מתכוונת להפעיל את הכור הגרעיני בעראק, שעל פי גורמי מודיעין במערב עשוי לשמש להרכבת פצצה אטומית, כבר בתוך שנה. לטענת סוכנות הידיעות רויטרס, ישראל, שעל פי מקורות זרים כבר הפציצה אתרים דומים ברחבי המזרח התיכון בעבר, עשויה לפעול כדי לבלום את הפעלת האתר הגרעיני לפני שהפגזה שכזאת תהפוך לאסון סביבתי. ראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין מזהיר: "זה יכול להיות בקנה מידה של צ'רנוביל".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדיווח, לוח הזמנים להשלמת בניית המתקן למים כבדים באתר בעראק הוא אחד מהנושאים שנמצאים בראש סדר היום של גופי הביטחון בישראל ובמדינות המערב. מומחים טוענים שהמדינות יעדיפו לפעול לבלימת בניית הכור עוד לפני שיהיה פעיל, כדי למנוע נשורת רדיו-אקטיבית שעלולה להיווצר במקרה של תקיפה, נשורת שיכולה לגרום לפגיעה עצומה בחיי אזרחים.
"כל מי ששוקל לתקוף כור גרעיני פעיל, מוכן להביא עלינו עוד אסון כמו צ'רנוביל", מצוטט ידלין, שהתייחס לאסון הגרעיני בכור הסובייטי בשנת 1986. סוכנות הידיעות רויטרס מזכירה שראש אמ"ן לשעבר השתתף בתקיפת הכור בעירק, שהצליחה להקדים אסון הומניטרי פוטנציאלי. "אף אחד לא רוצה שדבר כזה יקרה", הדגיש ילדין המשמש היום כראש המכון למחקרי ביטחון לאומי.
בכירים במערב: "נוצר קו אדום חדש"
בינתיים, בכירים בטהרן טוענים שהמתקן המדובר נועד לשימוש של התעשייה החקלאית והרפואית בלבד. במערב לעומת זאת טוענים שבאתרים מהסוג הזה ניתן לפתח פלוטוניום ולייצר בעזרתו נשק גרעיני.
גם הכורים בנתנז ובפורדו מדירים את שנתם של בכירים במערב, אך דיפלומטים בווינה טוענים שהכור בעראק הוא שפותח בפני אירן את האפשרות לבנייה הפצצה, באמצעות מים כבדים המשמשים לייצור פלוטוניום, ולא על ידי העשרת אורניום.
"הדאגות בנוגע למצבור הפלוטוניום והאתר בעראק הפכו לחמורות ביותר", אמר לרויטרס גורם דיפלומטי מערבי בעל תפקיד בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. "אני חושב שיש כאן קו אדום חדש".
ראש המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים, מארק פיטצפטריק מפנה גם הוא זרקור לחששות שעולים במערב וטוען כי האירנים יוכלו כבר בתוך שנה לייצר פצצה בזכות הפעילות הנמרצת באתר.