על רקע הדיווחים על הפסקת אש אפשרית, התושבים בעוטף עזה מתכוננים ליום שאחרי, ומציבים לממשלה רשימת דרישות כדי לשמור על ביטחונם. מבחינת התושבים, במיוחד אלו החיים קרוב לגדר, נושא המנהרות הוא החשוב ביותר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רבים מהתושבים חוששים לשוב הביתה, לא בשל איום הרקטות אלא בשל איום המנהרות. הם דורשים להציב מכשולים פיזיים נוספים בסביבת היישובים, כדי להקשות על מחבלים להתקרב אליהם. כמו כן, על פי הדרישות, יש להציב פלוגות של לוחמים בתעסוקה מבצעית בתוך היישובים כדי להחזיר את תחושת הביטחון ולהגן על היישובים.
בנוסף, הם דורשים גדר אלקטרונית בכל היישובים. כיום מותקנת גדר כזו רק בחלק מהם. כמו כן, יש להמשיך לחפש פתרון טכנולוגי לבעיית המנהרות.
המבקר התריע על סכנת המנהרות ב-2007
בימים האחרונים נשמעת ביקורת על כשל מודיעיני שבא לידי ביטוי במידע לוקה או חסר בנוגע לגודל האיום, אך מתברר כי היה מי שהתריע כבר לפני שנים מפני הסכנה הגדולה הטמונה במנהרות - מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס.
בחודש מאי 2007 הקדיש מבקר המדינה פרק בדוח שלו ל"התמודדות עם הלוחמה התת קרקעית הפלסטינית" והזהיר כי "גם לאחר ההתנתקות מהוות המנהרות איום בגזרת רצועת עזה". המבקר הוסיף כי בעתיד, כך על פי הערכות מודיעין, עלולה ישראל להיתקל בבעיית המנהרות גם בגזרות אחרות - בהן גדר ההפרדה, גבול לבנון, גבול מצרים וגבול סוריה.
"בביקורת עלה כישלון מתמשך בטיפול בבעיית המנהרות עד מועד סיום הביקורת בדצמבר 2005", נכתב בדוח, "עקב התמודדות לקויה עם האיום בשלושת התחומים שנבדקו - תפיסת ההפעלה, המאמץ הטכנולוגי והתמודדות המודיעין עם האיום".