לרגע זה נראה כמו הזיה, ים של ירוק, סיסמאות בניחוח עזתי - והכל במרחק של דקות מירושלים, פחות מקילומטר מהמוקטעה. האויב של אתמול מניף את דגליו אל על. מרבית המשתתפים בהפגנה צעירים. בני דור הביניים של חמאס, המבוגרים ובוגרי בתי הכלא של ישראל והרשות מדירים רגליהם - יודעים שלמרות הפיוס, כל מי שנמצא כאן מתועד ונרשם על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות. את כל הנוכחים מאחד הלהט נגד ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הלווית האחים עוואדללה, מחליפיו של יחיא עייאש כמפקדי הזרוע הצבאית בעבר שנערכה שלשום, הייתה הזדמנות טובה לאחות הקטנה והחלשה של חמאס לצאת מן המחשכים. כבר שנים שאנשי התנועה בגדה נרדפים. לא מצליחים לייצר מנהיגות חזקה ונגישה. מספר העצורים על ידי מנגנון הביטחון של הרשות ירד מאלפים מדי חודש לעשרות בלבד. ולמרות זאת, החמאסניקים בגדה מתמקדים רק בשרידות.

"תוך חודש, אם האחדות תעבור, חמאס תחזור לגדה עם יותר כוח. כל אנשי חמאס בכפרים ובערים מחכים לחזור", אמר אבו אחמד, תומך חמאס ואסיר לשעבר.
"חמאס לעולם לא יכיר בישראל". "אני לא מכירה בשום ישות ששמה ישראל", אמרה אום סאמר, מפגינה נוספת.

"החמאס היום במצב של תרדמת מאולצת. הם שריים תחת הלחץ הכבד שמפעילים גופי הביטחון בישראל מצד אחד ותחת הלחץ של מנגנוני הביטחון הפלסטינים מצד שני. לחמאס יש יכולות התאוששות מהירות מאוד, ודאי ברמה של בניית תשתית", הזהיר ראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר.

גדודי אל-קסאם: בעל הבית האמיתי ברצועה?

כשמנתחים את חמאס, כל הדרכים מובילות לאירוע המכונן בו עזה נפלה כפרי בשל לידי האחים המוסלמים - סניף פלסטין. שבע שנים אחר כך, חמאס ביצרה את כוחה ברצועה - וחיסלה כל מוקד כוח מאתגר. שלא כמו בחיזבאללה, לחמאס אין מנהיג כריזמטי טבעי אחד, אלא הנהגה שמתחלקת בין כמה מוקדים.

בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה, הנהגת חמאס חוץ מאבדת את אחיזתה בדמשק ומתפזרת לכל עבר: משעל היו"ר עבר לקטאר, מוסא אבו-מרזוק יושב בקהיר, בכירים אחרים התמקמו בטורקיה. ובמשחק סכום-אפס כזה, כשהלשכה המדינית של חמאס נחלשת, ההנהגה בעזה מתחזקת. המנהיג החזק שם, איסמעיל הנייה, כמעט ראש מדינה.

לווית אנשי החמאס בגדה, השבוע (צילום: חדשות 2)
לווית אנשי החמאס בגדה, השבוע | צילום: חדשות 2



"עזה הפכה למדינה לכל דבר. יש לה גבולות מוכרים או ידועים, ממשל מרכזי, מדיניות חוץ עצמאית וכוח צבאי משלה. לכן עזה היא דה-פקטו מדינה", אמר האלוף במיל' גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי.

אל ההנהגה המסורתית של חמאס מצטרף גם גורם כוח משמעותי אחר, גדודי אל-קסאם. הזרוע הצבאית של חמאס הופעת עם הזמן לגוף החזק ברצועת עזה, בעל סדר יום עצמאי ואינטרסים כלכליים משלו. יש האומרים - בעל הבית האמיתי. ההקבלה האמיתית היא למשמרות המהפכה באירן, שמנהלים לעתים קרובות מדיניות עצמאית - הזנב שמכשכש בכלב.
ככה זה כשסרים למרותך 15 אלף חמושים. אליפם מהם בסדיר, אחרים במילואים. שבע חטיבות מרחביות יש לחמאס, בכל אחת מהן פועלים על פי ההערכות בין 2,000 ל-2,500 חמושים. לכל חטיבה יש יכולות עצמאיות של נ"מ, נ"ט, יכולות רקטיות, כוחות הנדסה ומערך מנהרות.

מחיר ההזדהות השגויה עם האחים המוסלמים: פיוס לכאורה עם הפתח

מי שמוגדר כמפקד הכללי של הזרוע הצבאית הוא ותיק המבוקשים בשטחים, מוחמד דף. ארבע פעמים ניסתה ישראל לחסלו מאז 2002 - בכל הפעמים הוא ניצל. הוא נפצע קשה, איבד עין, שמיעתו נפגעה ועל פי חלק מהדיווחים, הוא איבד חלק מגפיו ונותר משותק חלקית. בישראל יש הסבורים שהוא שב לנהל את הזרוע הצבאית. לצדו פועל מרוואן עיסא, המנהיג בפועל. איש צללים שהחליף את אחמד ג'עברי בראש, לאחר שחוסל.

אלא שיש מי שכופר בחלוקה בין זרוע צבאית להנהגה מדינית של החמאס. "החלוקה הזו למדיני וצבאי לא קיימת. כשלוקחים את הדמויות הבכירות בחמאס לאורך כך הדרך, כולם היו מעורבבים עמוקות בשני התחומים", אמר דיכטר.

יסכים להפסקת אש? הנייה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
האיש החזק של חמאס. איסמעיל הנייה | צילום: חדשות 2



למרות המצוקה בעזה, חמאס מגיע לשיא הפופולריות שלו דווקא אחרי מבצע "עמוד ענן", לאחר שהצליח, לשיטת הפלסטינים, להרתיע את ישראל מלפלוש לרצועה. בעקבות המבצע, הוא קיבל הכרה עקיפה של ישראל כשליט בעזה וזכה בבעל ברית נאמן במצרים - האחים המוסלמים.

אלא שבעקבות הדחת הנשיא מורסי, מצרים משנה את מדיניותה כלפי חמאס - ועזה נקלעה למצור פיזי. החמאס - למצור מדיני. "החמאס הזדהה מהר מדי עם האחים המוסלמים במצרים וניתקו את הקשר עם אירן, ועכשיו הם משלמים את המחיר", הוסיף דיכטר. כשגבו מופנה אל הקיר, חמאס פונה לפיוס עם הפת"ח ברמאללה - לפחות כלפי חוץ.

"יש ערוצי הידברות חשאיים בין ישראל וחמאס"

"צריך לזכור שישראל חיסלה למעשה את כל הנהגת חמאס שצמחה ושירתה בתפקיד, החל מהאינתיפאדה הראשונה. בקרב כל מי שנשאר בחיים - יש הסכמה שבדור שלהם לא יכול לבוא שינוי משמעותי, כמו למשל של הכרה בישראל", אמר ד"ר ראובן פז מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. אלא שלמרות זאת - נראה שישנם ערוצי הידברות חשאיים בין ירושלים לעזה.

הסתה - ושיח חשאי עם ישראל (צילום: חדשות 2)
הסתה - ושיח חשאי עם ישראל | צילום: חדשות 2



"לא בטוח שאין ערוצים אפשריים לדיאלוג בלתי רשמי עם חמאס. תהליכים כאלה כבר קורים בשנים האחרונות. יש מפגשים של ישראלים עם אנשי חמאס", חשף האלוף במיל' איילנד. ולראייה - ישראל וחמאס ניהלו שורה של הסדרים והסכמים - מעסקת שליט ועד התהדייה בעזה. מנהיג בעזה אמר לנו השבוע שלא לייחוס, כי אם ישראל רוצה לנהל את הסכסוך ולחתום על אי לוחמה, אפילו לעשרות שנים, "אנחנו, חמאס, הכתובת היחידה".