סופו של "איש הצללים" של חמאס: בישראל המתינו 1,941 ימים לרגע המרגש, בו יצא נראה החייל החטוף גלעד שליט מועבר מידי החמאס - בדרכו לחופש, בבית. אלא שאת עיני המודיעין בישראל עניינה דמות אחרת מאותה סצינה מוכרת של שליט מוצא מכלי הרכב: הייתה זו דמות שהמתינו לראות זמן רב על מסכי הטלוויזיה, האיש שהצליח להימלט פעמים רבות מהעין המודיעינית ולנהל את מבצע החטיפה והחזקתו בשבי של החייל באופן מבריק.
בואו להתעדכן לפני כולם - בחדשות 2 בפייסבוק
היה זה אחמד ג'עברי, רמטכ"ל החמאס, שהוציא באופן אישי את שליט מהרכב בבוקר 18 באוקטובר 2011, והעביר אותו לידי המתווך המצרי אז וראש המודיעין המצרי היום מוחמד א-שחאתה.
התמונות הקצרות, בהן נראה אל-ג'עברי מוציא את שליט מן הרכב וצועד לצדו תחת אבטחה כבדה הפכו לשיחת היום בתקשורת הערבית. "זהו מסר תקיף לכיבוש", אמרו אז גורמים בחמאס. "זוהי הוכחה כי למרות ניסיונות הפגיעה של הכיבוש ב'גדודי אל-קסאם' והרס התשתיות של הארגון - הוא קיים וממשיך לפעול".
הופעתו של אל-ג'עברי בתקשורת חיזקו בקרב הפרשנים בעולם הערבי את הטענות שעלו לאורך השנים כי אל-ג'עברי הוא האדם האמון ישירות על חייו של גלעד. בפייסבוק הופצו תמונותיו של אל-ג'עברי אוחז בשליט וצועד לצדו - רגע לפני שהוא מוסר אותו לידי המצרים.
אפילו קבוצה מיוחדת ברשת החברתית הוקמה תחת הכותרת "האיש העומד מאחורי שליט", וכבר הצטרפו אליה כמה עשרות גולשים. בדף הבית שלה בפייסבוק הופצו תמונות נוספות, נדירות אף הן, של אל-ג'עברי מהיום - דקות לפני תחילת מבצע העברתו של שליט לידי המצרים.
פרופיל: האיש שחטף והחזיק בגלעד
אחמד סעיד ח'ליל אל-ג'עברי, מפקד הזרוע הצבאית של החמאס, הוא איש הצללים שניהל בפועל את כל "מבצע שליט" בחמאס. הוא שתכנן את חטיפתו של גלעד, והוא האיש שחתם באופן אישי על העסקה לשחרורו של החייל.
מי שנחשב לאחת הדמויות המשמעותיות בהנהגת הארגון, הוא שניהל את המשא ומתן בשנה וחצי האחרונות ויהיו שמייחסים לאופיו הקשה ולעקשנותו את הסיבה לעיכוב המתמשך בביצוע העסקה.
הוא החל את פעילותו דווקא בפת"ח, נעצר בעבר על ידי ישראל - ושוחרר מן הכלא בשנת 1995. מאז, התגייס לשירות החמאס, פעל במסגרת מספר מוסדות של הארגון, נעצר פעם נוספת בשנת 1998 - ושוחרר בשנת 2000. ב-2003, לאחר ניסיון כושל נוסף לחיסולו של מפקד הזרוע הצבאית של החמאס, מוחמד דף - מונה אל-ג'עברי לתפקיד במקומו, במסגרת חילופי-גברי נרחבים בזרוע הצבאית.
אל-ג'עברי זכה לכינויים רבים בכלי התקשורת הערביים, וכך גם כאן בישראל - ובהם "האיש החזק בחמאס". הוא נמנה בראש רשימת המבוקשים לחיסול במהלך מבצע "עופרת יצוקה", אך כבר עם מינויו התברר כי מדובר במנהיג אחר שצמח בחמאס - מתוחכם, פיקח, יעיל בניהול הזרוע הצבאית ומסוכן מאוד. "הוא שינה את כללי המשחק במאבק מול ישראל", אומרים פרשנים ערביים. וכל זאת - בהופעות תקשורתיות נדירות.
לאחר חטיפתו של שליט, התברר גם לראש הלשכה המדינית של החמאס חאלד משעל בדמשק, כי אל-ג'עברי הוא שיכתיב את כללי המשחק. מאחורי הקלעים והרחק מעיני התקשורת הועברו המסרים לפיהם אל-ג'עברי הוא המופקד הישיר על חייו של שליט.
על פי הדיווחים, ניהל אל-ג'עברי גם כמה מבצעים להעברת מיקומו של שליט מבלי להיחשף - חלקם במהלך תקיפות צה"ל במבצע "עופרת ימוקה". במקביל, יש לזכור, הצליח עד היום אל-ג'עברי עצמו לחמוק מזרועות המודיעין הארוכות של צה"ל. באופן הדרגתי הפך אל-ג'עברי לאדם בעל סמכויות כמעט בלתי מוגבלות בהנהגת החמאס. גורמים בארגון טענו כי הוא שדרג משמעותית את התנהלות הזרוע הצבאית, האימונים ודרכי ההכשרה של הפעילים.
ישוב אל מאחורי הקלעים
"השתלטותו" ההדרגתית על הנהגת הארגון גררה גם לא מעט ביקורות על התנהלותו, חלקן גם דלפו לתקשורת. בחודש אפריל 2011 צוטט ביומון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" ראש ממשלת החמאס אסמאעיל הנייה כמי שמכנה את אל-ג'עברי כ"איש הסובל משיגעון גדלות". לא אחת הואשם אל-ג'עברי גם בכך שהחליט לחדש את מעגל האלימות מול ישראל - מבלי להתייעץ על כך עם איש מההנהגה המדינית של הארגון בעזה או בדמשק.
אך בשנה שעברה החליט אל-ג'עברי לשנות גישה. על פי דיווחים בכלי תקשורת ערביים, הוא החל להיות מעורב אישית גם בניהול המשא ומתן, ובאוגוסט השנה דווח לראשונה - כי בשונה מהפעמים הקודמות, יצא אל-ג'עברי אישית לנהל את השיחות העקיפות מול ישראל, ולא רק לומר את המילה האחרונה בעניינן. העיתון "אל-חייאת" דיווח כי "אל-ג'עברי ניהל המגעים העקיפים מול שליח ראש הממשלה מידן".
בכלי התקשורת הפלסטיניים טוענים כי השינוי הזה הוא שהביא, בין היתר לפריצת הדרך המשמעותית במגעים לשחרור שליט. ההודעה על השלמת העסקה לשחרור שליט, באה רק לאחר שאל-ג'עברי אישית חתם עליה.