הסכם הפירוק הושג, מסע ההסברה החל: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ינחת הבוקר בישראל לאחר שאתמול (שבת) הצהיר לצד מקבילו הרוסי סרגיי לברוב, על השגת הסכם לפירוקה של סוריה מנשק כימי. קרי צפוי להיפגש עם רה"מ בנימין נתניהו ולעדכן אותו בפרטי ההסכם שגובש בסוף השבוע בז'נבה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שר החוץ האמריקני יעדכן את נתניהו בלוח הזמנים שנקבע, שבמסגרתו יהיה על סוריה להתפרק מנשק כימי: בשלב הראשון, יהיה על סוריה להעביר לידי האו"ם בתוך שבוע פירוט מלא של כלל מאגרי הנשק הכימי המצויים בתחומה.
לאחר מכן, תאפשר דמשק גישה חופשית לפקחי האו"ם שיחלו את עבודתם במדינה לקראת העברת ופירוק הנשק הכימי. על הפקחים יהיה להתחיל בעבודתם עד חודש נובמבר. בשלב השלישי - הנשק הכימי יועבר מסוריה ויושמד - כשהמועד האחרון שנקבע לצורך כך הוא אמצע שנת 2014.
קרי ונתניהו צפויים לדון גם בשיחות המשא ומתן עם הפלסטינים, אולם הנושא המרכזי בו ידונו יהיה כאמור, הנושא הסורי. לאחר פגישתו עם נתניהו, ישוב קרי לאירופה - וייפגש שם עם מקביליו בצרפת ובבריטניה - לורן פביוס ווויליאם הייג. מדינות אלה גיבו את המהלך האמריקני להשגת הסכם, וקרי צפוי להציג גם בפני שרי החוץ שלהן את פרטיו.
כעת, הרוסים והאמריקנים מצפים להעביר הצעת החלטה משותפת למועצת הביטחון של האו"ם. עם התמיכה הרוסית בהסכם, שני הצדדים בטוחים שמועצת הביטחון תאשר את ההסכם פה אחד. לאחר האישור הצפוי, גם נציגים מחברות נוספות במועצת הביטחון יהיו חלק מצוות הפקחים.
מקורות במחלקת המדינה של ארה"ב אמרו כי על פי הנתונים שיש בידי ארה"ב, בסוריה יש 1,000 טונות של נשק כימי המאוחסנים ב-45 אתרים ברחבי המדינה. על פי ההסכם, המטרה היא שבאמצע שנת 2014 כל הנשק הכימי של סוריה יושמד או יועבר למדינה מוסכמת. עם זאת, מומחים טוענים כי הסרת מאות טונות של נשק כימי מסוריה, ממתקנים סודיים שונים ומרוחקים, תעמיד קשיים טכניים רבים.
הנשיא אובמה בירך: "צעד חשוב ומוחשי"
לאחר היוודע דבר ההסכם אמש, בירך נשיא ארה"ב ברק אובמה על הסיכום שהושג עם רוסיה לגבי פירוק ארסנל הנשק הכימי של משטר אסד. אובמה אמר כי זה "צעד חשוב ומוחשי" בדרך למטרה הסופית של חיסול מאגרי הנשק הכימי, אבל הזהיר כי ארה"ב נשארת מוכנה לפעול אם המסלול הדיפלומטי יכשל.
אובמה ציין כי ההסכם עם רוסיה נותן סיכוי להשמדתם של כלי נשק, שבעיני ארה"ב ובעיני יותר מ-30 ממשלות, נעשה בהם שימוש על ידי כוחות אסד על מנת להרוג יותר מ-1,400 בני אדם במתקפה בפרברי דמשק בחודש שעבר.
"אני מברך על ההתקדמות שהושגה בינינו לבין הרוסים בשיחות בז'נבה, שמייצגת צעד חשוב לעבר המטרה של סילוק מאגר הנשק הכימי של סוריה תחת פיקוח בינלאומי, כך שהם יושמדו לבסוף", אמר אובמה. עוד הוסיף נשיא ארה"ב כי "קווי המסגרת שעליהם הוסכם נותנים הזדמנות להשמדת הנשק הכימי הסורי בצורה שקופה שיכולה למגר את האיום שכלי נשק אלה מציבים לא רק לעם הסורי, אלא גם לאזור ועולם".
אובמה הדגיש כי ארצו תמשיך לעבוד יחד עם רוסיה, בריטניה, צרפת, האו"ם ואחרים כדי "להבטיח שהתהליך הזה יהיה ניתן לאישור וכי יהיו השלכות במקרה שאסד לא יעמוד בהתחייבויות שנקבעו".
באו"ם ובאירופה מקווים לשיתוף פעולה של סוריה
בהודעה שפרסם אמש האו"ם נכתב כי הארגון קיבל את כל המסמכים הדרושים כדי לצרף את סוריה לאמנה לאי הפצת נשק כימי בחודש הבא. "האמנה תיכנס לתוקפה לגבי הרפובליקה הסורית ערבית ביום ה-30 למועד שבו הפקידה את מסמכי ההצטרפות - ב-14 באוקטובר".
באירופה בירכו והבטיחו סיוע בתהליך פירוק תוכנית הנשק הכימי של סוריה. "הצדדים מחויבים להשלמת הפרטים של ההסכם וכתיבת טיוטת החלטה להנהלת מועצת הארגון למניעת הפצת נשק כימי בימים הקרובים", כתבה שרת החוץ של האיחוד האירופי אשטון בהצהרה שפרסמה.
"זה יקבע תהליכים מפורטים של השמדת החומרים וחיסול תוכנית הנשק הכימי הסורית" והוסיפה: "אני קוראת למועצת הביטחון למלא את אחריותה בגיבוש מהיר של הצעת החלטה שתעניק סמכות נוספת לתהליך כולו".
עוד הודיעה אשטון כי היא מצטרפת לארה"ב ולרוסיה בדרישתן כי סוריה תספק גישה חופשית שתאפשר לפקח על כל האתרים הכימיים במדינה. לבסוף, בירכה אשטון על הצהרת המחויבות של המשטר הסורי בנוגע להצטרפותו לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.
ארה"ב ורוסיה הגיעו להסכם: הנשק הכימי יפורק תוך שנה
אמש (שבת) הכריזו רוסיה וארה"ב כי הגיעו להסכם שיקבע את המסגרת ואת לוח הזמנים להשמדת ארסנל הנשק הכימי שנמצא בידי משטר אסד. תאריך היעד: המחצית הראשונה של שנת 2014.
קרי ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הציגו אתמול את ההסכם במסיבת עיתונאים שקיימו בז'נבה שבשוויץ. על פי המתווה שגובש, סוריה תצטרך להעביר בתוך שבוע רשימה מלאה המפרטת את כל הנשק הכימי שנמצא ברשותה, כשבשלב השני - יגיעו פקחים לאתרים שבהם הנשק מאוכסן.
על פי לוח הזמנים שהציגו השניים, על הפקחים להגיע לסוריה לא יאוחר מחודש נובמבר הקרוב. עד אז סוריה גם אמורה להפסיק את ייצור הנשק הכימי ולא לאפשר לאנשי המשטר לעבוד עם ציוד המשמש להובלת או אכסון של נשק הכימי.
במסיבת העיתונאים, שהתקיימה בעקבות השגת ההסכם, אמר קרי כי "אם סוריה לא תשתף פעולה עם התכנית, היא תתמודד עם השלכות חמורות כמו סנקציות או תקיפהבהתאם לסעיף 7 באמנת האו"ם". קרי הדגיש שנשיא ארה"ב אובמה שומר לעצמו את זכות הפעולה הצבאית בסוריה. "יישום המסגרת להסכם מציג דרך קשה לפנינו", ציין קרי. "ההסכם דורש מעורבות וערנות מצד הקהילה הבינלאומית ואחריות מצד משטרו של אסד".
שר החוץ הרוסי לברוב אמר כי בהסכם "לא מצויינת אפשרות השימוש בכוח, ולא מוגדרות סנקציות אוטומטיות", שבמקרה שבו סוריה לא תשתף פעולה. "ההסכם מוכיח שכשיש רצון, רוסיה וארה"ב יכולות להשיג תוצאות בפתרון הבעיות החשובות ביותר, כולל הנשק להשמדה המונית", הוסיף לברוב. "ההסכם יאפשר להימנע מהתרחיש הצבאי, שיהיה קטסטרופלי לאזור בפרט וליחסים הבין-לאומיים בכלל".