המשטרה הצבאית החוקרת בודקת חשד, שלפיו קציני מחלקת מופ"ת, שאחראית על חלוקת השכר והתשלומים לקציני וחיילי צה"ל פעלו ברשלנות, תוך אי מילוי פקודות וחריגה מסמכות. מספר קצינים בכירים נחקרו, חלקם באזהרה, לאחר שפורסם בסוף השנה שעברה כי עשרות אנשי קבע בצה"ל לנו במלון,במסגרת נופש משפחתי, ובניגוד לנהלים - על חשבון תקציב מערכת הביטחון. זאת, בעוד הצבא אישר להם לינה לצרכים מבצעיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מתמלילי חקירותיהם ועדותיהם של מספר קצינים בכירים באכ"א, שהגיעו לידי חדשות 2 באינטרנט, ניתן להבחין כי לא הייתה ביקורת מספקת על לינות הקצינים או מעקב ראוי וצמוד עליהם, מה שגרם לכך, על פי גורמים בצה"ל, שמשרד הביטחון הוציא כספים רבים על לינות של קצינים ונגדים - ללא צורך.
תשלומי הלנות בבתי מלון ניתנות לקצינים לפי קרבת מגוריהם למקום השירות או הפעילות ועל פי הדרגה, וכן ניתנים לעתים חריגות באישור מיוחד של גורמים שהוסמכו לכך באגף כוח האדם - וזאת לצרכים מבצעיים בלבד ולא ללינה בסוף שבוע עם בני משפחה לצורך נופש.
קצין בדרגת תת-אלוף באגף כוח האדם התייחס לעניין בעדות שמסר לחוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה של מצ"ח. "בעיני הדבר לא תקין. מדובר בלינה לצורכי התפקיד בלבד. איש הקבע צריך להיות מספיק הוגן כדי לא להביא את בן או בת זוגו למלון. אני חושב שהאירוע הזה חורג ברמה הערכית. אנחנו נצטרך לשפר את הבקרה שלנו, הפקודות צריכות להיות ברורות. מי שחרג צריך למצות איתו את הדין", ציין.
"הצבא מפסיד על כך כסף"
על פי העדויות, במחלקת מופ"ת (המחלקה לשירותי הפרט, הפרישה והתשלומים בצה"ל) לא מילאו את הפקודות באשר לביטולי הזמנה של אנשי קבע. ראש מחלקת מופ"ת הנוכחי נחקר בפרשה, והודה כי הצבא מפסיד על כך כסף:
חוקר: במידה ואיש קבע מזמין חדר במלון ובסופו של דבר לא מגיע ולא מבטל את ההזמנה, האם הוא מחויב לשלם על החדר שבסופו של דבר לא נוצל?
רמ"ח מופ"ת: צריך לבדוק את זה עם המדור לשירותי פרט. אני חושב שזה לא פועל עדיין.
חוקר: יש בעיה להפעיל את זה? כלומר לאכוף זאת?
רמ"ח מופ"ת: ממש לא. אנחנו במופ"ת יכולים לאכוף את הנושא הזה.
בשלב זה, החוקר הציג בפני ראש המחלקה את האגרת שיצאה בנושא הלנות קבע בה נכתב: "הזמנת מקום לינה שלא בוטלה ולא מומשה תחייב את משרת הקבע בעלות אי מימוש".
חוקר: בפועל הדבר אינו מתבצע?.
רמ"ח מופ"ת: אני מסכים איתך. הצבא מפסיד על כך כסף.
"בעיני הייתה פה הפרת אמון בוטה מצד קצינים ונגדים רבים. גם אם הדבר אינו מפורט בפקודות... אני לא חושב שצריך לבטל באופן גורף את ההלנות, אולי שווה להקים מלונית צבאית", אמר ראש המחלקה באשר לחשדות על כך שעשרות קצינים ניצלו לינה בבתי מלון שלא לפי הוראות הצבא.
אין ביקורות, סימני טיפקס על טפסים
מהעדויות של קציני המחלקה,, עולה גם בעיה נוספת: ביקורות - שכמעט ולא נעשו, מה שהיה יכול למנוע אובדן כספים, זיהוי של חתימות לא במקום או סימני טיפקסים על אסמכתאות וחשבוניות שהגיעו מבית המלון.
למרות שיש תכנית עבודה של ביקורות במופ"ת, ראש המחלקה ציין כי "כמות הימ"מ (ימי מילואים) שמוקצה לנו מאפשר במקרה הטוב לקיים ביקורת במדור אחת לשלוש שנים".
חוקר: האם הצפת בעצמך לממונים עלייך את החוסרים בגורמי בקרה על המרכז לשירות הפרט, האם פעלת לקינון בקרה שכזו?
רמ"ח מופ"ת: דבר יחידי שנכנס עוד טרם תקופתי זה חשב מבקר לכל המרכז, זה תקן שבוטל כי לא הצלחנו לעשות איתו את מה שחשבנו, כלומר בן אדם יחיד אינו יכול להפוך להיות חשב מבקר של כל הזנה כספית.... לא יכולנו להגביר את הבקרה מבחינת הוספת תקנים למבקרים עקב אילוצי משאבים ברורים, מיום כניסתי לתפקיד נדרשתי לקצץ 16 תקני קבע.
חוקר: האם למיטב ידיעתך התקיימה ביקורת על ראש תחום דיור במהלך שירותך כמפקד?
רמ"ח מופ"ת: לא, לא התקיימה.
חוקר: מחומר החקירה ולמעשה גם מדבריך לא הושם דגש בעבודה על החשבוניות/אסמכתאות, האם אתה רואה בכך כישלון במילוי התפקיד?
רמ"ח מופ"ת: בדיעבד כן.
מי שהייתה ראש תחום דיור במחלקה במשך 10 שנים הודתה בפני חוקרי מצ"ח כי לא התקיימו כלל ביקורות. "לא היה שום נוהל לעשות ביקורות", היא אמרה.
בקשות ההלנה היו מגיעות למופ"ת, ואלה הוזנו במחשב והופיעו במחשבי קצין העיר, שם הפנו את אנשי הקבע לבתי מלון. בסוף כל חודש בית המלון העביר לקצין העיר חשבונית עם חתימת משרת הקבע. במופ"ת היו בודקים את האישור עם החתימות, מאשרים ומעבירים לתשלום במשרד הביטחון.
אך על פי העדויות, במופ"ת לא ערכו בדיקה של ממש. בנוסף, לא היו הנחיות מפורטות באשר חיוב איש הקבע אם הוא מבטל את ההזמנה. "היינו מודעים לפקודה אבל לא הייתה פעולה טכנית שאיפשרה לבצע בקרה על דבר כזה ולא הייתה הנחיה לעשות את זה", ציינה ראש תחום דיור לשעבר.
"חפיפה? כמעט ולא הייתה"
מי שנכנס לתפקיד ראש התחום בשנת 2011 אף טען בחקירתו כי לא עבר כלל חפיפה לתפקיד. "חפיפה כמעט ולא הייתה קיימת, מכיוון שאני החלפתי אזרחית עובדת צה"ל בתפקיד, היא לא עזבה עם רצון להשאיר אחריה המשכיות (מה שהכחישה אותה עובדת לשעבר בחקירתה)", הוא ציין. "המפקדת שלי לא יכלה להנחות אותי לגבי כללי העבודה כיווון שהאזרחית צה"ל מידרה את כולם ועשתה את עבודתה בצורה עצמאית בלי לעדכן את המפקדת". לשאלה אם מישהו מגורמי היחידה או בכלל עבר איתו על ההנחיות, הפקודות והנהלים - הוא השיב: "אף אחד".
במסגרת החקירה של המשטרה הצבאית, נחקרו כ-60 קצינים ונגדים בחשד שלנו שלא כחוק במספר בתי מלון. לרובם המכריע כבר נערך שימוע, ועל פי הפרקליטות כנגד 14 מהם יוגשו כתבי אישום ואילו אחרים יסתפקו בדין משמעתי.
עו"ד עידן פסח, המייצג את אחד מאנשי הקבע שלנו בבתי מלון ונחקרו, אמר בתגובה כי חומר הראיות מגלה כי אירע מחדל חמור בתוככי צה"ל בכל הנוגע לסוגיית הלנת אנשי הקבע במתקנים אזרחיים. "רשלנותם של הגורמים האמונים על הנושא, אשר איפשרו את התקלה שאירעה, מחייבת נקיטה באמצעים פיקודיים בלבד ולא פליליים כנגד החשודים בפרשה, אשר מצדם לא קיבלו כל הדרכה ו/או הכוונה כיצד לממש את זכותם ללינה במתקן אזרחי", אמר.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בנושא התקיימה חקירת משטרה צבאית חוקרת שנסתיימה, והטיפול בפרשה תלוי ועומד בפרקליטות הצבאית. מטבע הדברים, בשלב זה לא ניתן למסור פרטים אודותיה".