בית משפט השלום בחיפה התיר היום (ה') לפרסום כי מג'ד כיאל, בן 24 מחיפה העובד בעיתון א-ספיר הלבנוני, נעצר על ידי השב"כ ושוטרי ימ"ר חוף בחשד למגע עם סוכן זר ויציאה מהארץ שלא כדין. על פי השב"כ, הוא נחשד שגויס על ידי ארגון עוין על אדמות לבנון. הערב צפויה הפגנת מחאה נגד מעצרו במושבה הגרמנית בחיפה בהשתתפות פעילי שמאל וחבריו של כיאל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כיאל, שמשמש גם כעורך האתר של ארגון "עדאלה", שפועל למען זכויות המיעוט הערבי בישראל, נעצר עם שובו מירדן במעבר שייח' חוסין ביום שבת האחרון. הוא ביקר בלבנון, השתתף בכנס בביירות לרגל מלאת 40 שנה להיווסדו של העיתון הלבנוני, וביצע על פי החשד עבירות נגד ביטחון המדינה. מעצרו של כיאל עורר עניין רב בכלי תקשורת זרים ובקרב פעילי שמאל ברשתות חברתיות, אולם בראשית השבוע הוצא צו איסור פרסום גורף על הפרשה, לבקשת המשטרה והשב"כ.
בשב"כ ציינו כי הוא נעזר בגורמי הרשות הפלסטינית ברמאללה אליהם פנה כדי להסדיר את התעודות לקראת יציאתו ללבנון. בימים הקרובים יוחלט על אופן המשך חקירתו והגשת כתב אישום בגין יציאה למדינת אויב. זו לא הפעם הראשונה שהוא נחקר: בנובמבר 2011 הוא השתתף במשט שבוצע לחופי רצועת עזה ונחקר על ידי המשטרה.
"אין לי ספק שמדובר בעלילה", אמר בתגובה אביו מבדא כיאל. "הוא נסע לביירות אך ורק למטרת כנס מקצועי של העיתון א-ספיר שבו הוא כותב ונפגש עם תשעה עיתונאים ערבים אחרים. אני משוכנע שלא נפגש עם אנשי חיזבאללה או עם כל סוכן זר אחר ולא ביצע כל פעולה שסיכנה את ביטחון המדינה".
עורכת הדין סאוסן זהר המייצגת את כיאל מטעם ארגון "עדאלה" מסרה בתגובה כי "לאחר שנפגשנו עמו אתמול לאחר שהוסר צו המניעה למפגש עם עורכי דין הבנו שהסביר לחוקריו יותר מפעם אחת שלא נפגש עם סוכן זר, והוא אף יצא דובר אמת בבדיקת פוליגרף שנערכה לו. הוספת החשד של מגע עם סוכן זר נעשתה לשם הענשה והפחדה בלבד רק משום שיצא ללבנון".
"הוא לא הסתיר דבר"
לדברי הארגון, יציאתו לביירות היתה פומבית, והוא אף הודיע על כך בעמוד הפייסבוק שלו. "מטרת היציאה לביירות היתה השתתפות בכנס של העיתון א-ספיר שבו הוא כותב מזה שנתיים. הוא הוזמן לנסיעה זאת בשל מטרה מקצועית בלבד ככותב במוסף העיתון. הוא ידע שהחוק הישראלי מונע יציאתו ללבנון אך כפלסטיני תושב ישראלי הוא פעל מתוך זכותו לצאת ללבנון, הוא סבור שהתכלית ראויה ועשה זאת פומבית ובדרכי שלום, הוא לא החביא דבר".
עורכת הדין מתחה ביקורת על תנאי המעצר שלו, שאותם כינתה קשים: "הוא נמצא בבידוד מאז מעצרו בשבת האחרונה ללא אור יום, הוא איבד תחושת זמן. הסוגיה כולה היא רק לשם הענשתו על יציאתו ללבנון, זו סוגיה ציבורית לכלל הפלסטינים בישראל שרואים את זכותם כחלק מהאומה הערבית לשמר קשר עם בני עמם ומתנגדים שהקשר הזה יוגדר כפלילי בחוק העונשין".
ארגון העיתונאים הישראלי, שבראשו עומד יאיר טרצ'יצקי, פנה במכתב לראש השב"כ, לפרקליט המדינה ולמפכ"ל המשטרה בעניין מעצרו ותנאי החזקתו של כיאל. "במדינה דמוקרטית מעל מעצר של עיתונאים מתנוסס דגל שחור, קל וחומר כשהדבר נעשה תחת צו איסור פרסום ומניעת פגישה עם עורך דין", ציינו בארגון. "בעבר כבר הודיעו המשטרה והפרקליטות על כך שנהלים של חיפוש בבית או במקום עבודה או ציתות לקו טלפון של עיתונאים יעברו בחינה מחמירה ביותר הן בדרג הפיקודי במשטרה והן על ידי בית המשפט - מדיניות עליה בירכנו".