הבוקר יוצגו לרמטכ"ל בני גנץ ממצאי התחקיר של פיקוד מרכז, בפרשת סמח"ט בקעת הירדן שתועד מכה פכיל שמאל דני בקת של רובה. גנץ צפוי ככל הנראה לאמץ את ההמלצות שיפורטו בפניו, ולהדיח מתפקידו את סא"ל שלום אייזנר.
גורמי צבא העריכו הבוקר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי לרמטכ"ל לא נותרה ברירה אלא להדיח מתפקידו את הסמח"ט, זאת לאור ממצאי התחקיר שהופק אתמול בלשכת אלוף פיקוד המרכז ניצן אלון. גורמים המעורים בתחקיר סיפרו כי למרות שמדובר בעניין נקודתי, התנהלות האירוע לא הייתה תקינה והרמטכ"ל גנץ לא ייתן ולא ירשה לעצמו להשאיר אותו בתפקידו.
אתמול פנה סא"ל אייזנר לסנגוריה הצבאית על מנת למצוא משפטן שייצגו, וכן פנה למספר עורכי דין פרטיים, משום שייתכן וההליכים המשפטיים שהוא יעבור ישפיעו על המשך שירותו בצה"ל. גורמים בצבא טוענים כי מה שברור הוא שאייזנר לא יוכל להמשיך בתפקידו הנוכחי, וכי מינויו לסגן מפקד בה"ד 1 יבוטל - אולם עדיין לא ברור אם הוא יודח משירותו בצבא. בכל מקרה, המשך עתידו של סא"ל אייזנר בצה"ל לא ייקבע לפני סיום חקירת מצ"ח והגשת חוות הדעת של הפרקליטות הצבאית.
מהחומר שנאסף בתחקיר שביצע פיקוד מרכז, עולה המסקנה שהכוח בפיקוד הסמח"ט לא נערך כראוי מול ההגנה הפרו-פלסטינית, שכן לא התקבל מידע על מועדה המדויק והיקפה. בין הממצאים הבעייתיים הוזכרה העובדה שפלוגה של משמר-הגבול, שלוחמיה הועמדו לרשות חטיבת הבקעה כסיוע, לא מילאה את התפקיד שיועד לה אחרי שהוחלט לשחרר את השוטרים לבתיהם בתום פעילות לילית.
ברק: "איני חושב שצריך לפעול על סמך סרטוני יוטיוב"
שר הביטחון אהוד ברק המבקר בימים אלו בקולומביה, אמר הבוקר בריאיון ל"בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל: מדובר במקרה חמור, אך בודד שלא מאפיין התנהגות של כלל חיילי צה"ל ומפקדיו, כל העיסוק התקשורתי בארץ הוא מוגזם". "גם בקולומביה מתעניינים בנושא", סיפר ברק והוסיף כי "בישראל רק מעודדים את זה. צה"ל לא פועל לפי השתקפויות הדברים, מה שמטריד הוא האירוע עצמו".
"אני סומך ב-100% על הרמטכ"ל גנץ ואלוף פיקוד המרכז ניצן אלון שיידעו לטפל בזה איך שצריך. הם לא צריכים דרבון מתקשורת או הפחדות", ציין שר הביטחון והוסיף: "אפילו המכתב של הקצינים מהגדוד, מקומו הנכון הוא על שולחן שר הביטחון או הרמטכ"ל ולא בתקשורת. כאשר דברים מתנהלים בתקשורת הם מריחים מהתעסקות לא עניינית".
לגבי עתידו של סא"ל אייזנר בצה"ל אמר ברק: "איני חושב שאני צריך לשפוט על סמך סרטוני יוטיוב, בשביל זה יש תחקירים צבאיים. כותרות עיתונים ורדיו לא צריכים להתעסק בזה כה הרבה. איני יודע אם הייתה עריכה או לא, האירוע הוא חמור ולא מתאים לסטנדרטים ולנורמות של צה"ל. הצבא פועל כפי שהיה צריך לפעול, גם אם האירוע לא היה מצולם".
"הסרטים היו ערוכים באופן מגמתי ולא משקפים את האירוע"
הסמח"ט שטיפל במספר אירועים במהלך החג והשבת, הוזעק למקום ההפגנה לאחר שהתעורר חשש כי המפגינים יחסמו את כביש 90 בחלקו הרגיש. הוא תיאר בפירוט רב את שרשרת האירועים שהובילה לתקרית: "יצאנו לפנות אירוע חסימת כביש עם 200 מפגינים. הגעתי למקום ואחרי הידברות עמם, הם עלו לאוטובוסים. לפתע הגיחו 50 רוכבי אופניים שצפצפו עלינו ונסעו לכיווננו כדי להתעמת".
אייזנר אמר כי הוא ופקודיו נפלו קורבן לאלימות מצד הפעילים. "מצאנו את עצמנו 12 חיילים מול 50 רוכבי אופניים", הוא תיאר. "הגיעו אלינו שניים שחבטו במקלות ושברו את ידי. אחד חבט בי מאחור. חשבתי שזה אותו בחור בלונדיני, ולכן - כדי להגן על עצמי - הדפתי אותו בנשק. זו בפירוש הגנה עצמית".
על התיעוד שהוצג אמר כי "הסרטים היו ערוכים באופן מגמתי ולא משקפים את האירוע". הוא גם ציין כי ביקש להזעיק לזירה כוחות משטרה ומשמר-הגבול, אולם אלה איחרו להגיע ובאו רק בתום התקרית. עם זאת, הודה סא"ל אייזנר בתחקיר שקיים עם מפקד האוגדה כי ייתכן שנפל פגם קטן בהתנהגותו, אך הדגיש כי כל שעשה נועד לסייע בשמירה על הסדר.
"הוא נהג ברגישות יתרה כלפי פלסטינים"
בזמן שסמח"ט הבקעה סגן-אלוף שלום אייזנר שתועד מכה בקת רובה פעיל שמאל השתתף בתחקיר המסכם של הפרשה בלשכתו של אלוף פיקוד מרכז ניצן אלון, שיגרו אמש עשרות אנשי מילואים אל האחרון, אל הרמטכ"ל ואל שר הביטחון מכתב תמיכה בו. החתומים עליו שירתו תחת בין 2008-2011 תחת פיקודו של אייזנר, שהושעה מתפקידו עד להשלמת בירור נסיבות התקרית.
"אנו מבקשים להביע את תמיכתנו והערכתנו כלפיו כאדם, כחבר וכמפקד ערכי ומוסרי", הם ציינו - והדגישו: "סא"ל אייזנר הינו מפקד ותיק ועתיר זכויות אשר מילא שורה ארוכה של תפקידים פיקודיים במגוון גזרות במשך כשני עשורים. במהלך כל תפקידיו הקפיד לעמוד בראש חייליו, כפי שעשה באירוע זה גם כן, ולדבוק בביצוע המשימה, תוך הקפדה על ערכי רוח צה"ל".
חותמי המכתב הבליטו את הדאגה שהפגין אייזנר כלפי האוכלוסיה הערבית בגזרה שעליה הוא מופקד. "הוא נהג ברגישות יתרה גם באירועים יוצאי דופן שעליהם פיקד, דוגמת הטיפול ביולדת פלסטינית בכביש הבקעה שהתרחש לא מכבר". הם חתמו את המסמך בקריאה שבה ציינו כי "מתוך אמון במערכת הצבאית וכמשרתי מילואים פעילים, אנו משוכנעים כי זכויותיו הרבות יעמדו לצידו בבואכם לדון בצעדים פיקודיים לגביו".